
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
4 łyżki
0.5 kilograma
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki surowe obierz i zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij.
Krok 2
Ugotowane ziemniaki utłucz i dodaj do surowych.
Krok 3
Wsyp mąkę oraz sól. Wyrób gęstą masę.
Krok 4
Uformuj kule, lekko zgnieć i w środku zrób dołek. Ugotuj je w osolonej wodzie.
Krok 5
Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Polej nią kluski.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej


























