Steki po włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki po włosku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

30 dekagramów

20 dekagramów

100 mililitrów

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój na ćwiartki, skrop niewielką ilością oliwy, włóż do piekarnika i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 2

Pomidory przekrój na połówki, skrop oliwą, ułóż obok cebul i piecz około 10 minut. Wyjmij z piekarnika.

Krok 3

Liście szpinaku włóż na chwilę do osolonego wrzątku, po czym wyjmij i opłukaj w zimnej wodzie, a potem osącz.

Krok 4

Mięso przypraw pieprzem i smaż na patelni około 5 minut z każdej strony.

Krok 5

Zdejmij z ognia, posól i pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu. Podawaj ze szpinakiem, pieczonymi pomidorami i cebulą, posypane rozkruszoną fetą i udekorowane ziołami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki po włosku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej