Kurczak tagine z quinoą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak tagine z quinoą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

400 gramów

120 gramów

100 gramów

50 gramów

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oprósz solą, natrzyj częścią przyprawy Harissa Knorr i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, morele przekrój na pół, posiekaj natkę pietruszki, z cytryny zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 2

Krok 3

Migdały wymieszaj z miodem lub syropem klonowym, dodaj łyżkę przyprawy Harissa Knorr i szczyptę soli. Praż w piekarniku w temperaturze 190°C przez 10 minut. Następnie ostudź oraz pokrój nożem na grube kawałki.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 3

Krok 4

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso. Obsmaż je dokładnie, by się zarumieniło. Dodaj cebulę, cynamon, kurkumę, pozostałą część przyprawy Harissa Knorr, startą skórkę z cytryny, pomidory, sok z cytryny, morele i komosę ryżową.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 4

Krok 5

Całość duś pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje. Kurczaka podawaj posypanego migdałami i natką pietruszki.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do kurczaka będzie połówka grillowanej cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tagine z quinoąKurczak tagine z quinoą

Tagine z kurczaka to dowód na to, że kurczak z pewnością jeszcze nieraz Cię zaskoczy! Można z niego przyrządzić zwykły obiad albo oryginalne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Takie właśnie jest tagine z kurczaka quinoą. Mięso kurczaka będzie soczyste i aromatyczne, posypane migdałami oraz natką pietruszki. Spróbuj koniecznie!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy chcieliby uciec na chwilę od tradycyjnych obiadów. Przepis na tagine z kurczaka z quinoą to dobra okazja na małą wycieczkę po kuchniach świata.

Na jaką okazję?

Tagine z kurczaka będzie ciekawą odmianą niedzielnego obiadu. Place lizać!

Czy wiesz, że?

Tagine to nie tylko nazwa dania, ale też naczynia, w którym jest przygotowywane. Potrawa jest w nim przyrządzana nad rozżarzonym węglem lub drewnem.

Dla urozmaicenia:

Znasz smak grillowanej cytryny? Jeśli nie – nic straconego. Do tego kurczaka będzie pasować idealnie.