
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
400 gramów
120 gramów
100 gramów
50 gramów
1 pęczek
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oprósz solą, natrzyj częścią przyprawy Harissa Knorr i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

Krok 2
Cebulę pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, morele przekrój na pół, posiekaj natkę pietruszki, z cytryny zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok.

Krok 3
Migdały wymieszaj z miodem lub syropem klonowym, dodaj łyżkę przyprawy Harissa Knorr i szczyptę soli. Praż w piekarniku w temperaturze 190°C przez 10 minut. Następnie ostudź oraz pokrój nożem na grube kawałki.

Krok 4
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso. Obsmaż je dokładnie, by się zarumieniło. Dodaj cebulę, cynamon, kurkumę, pozostałą część przyprawy Harissa Knorr, startą skórkę z cytryny, pomidory, sok z cytryny, morele i komosę ryżową.

Krok 5
Całość duś pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje. Kurczaka podawaj posypanego migdałami i natką pietruszki.


Dobra rada:
Idealnym dodatkiem do kurczaka będzie połówka grillowanej cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak tagine z quinoą
Tagine z kurczaka to dowód na to, że kurczak z pewnością jeszcze nieraz Cię zaskoczy! Można z niego przyrządzić zwykły obiad albo oryginalne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Takie właśnie jest tagine z kurczaka quinoą. Mięso kurczaka będzie soczyste i aromatyczne, posypane migdałami oraz natką pietruszki. Spróbuj koniecznie!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy chcieliby uciec na chwilę od tradycyjnych obiadów. Przepis na tagine z kurczaka z quinoą to dobra okazja na małą wycieczkę po kuchniach świata.
Na jaką okazję?
Tagine z kurczaka będzie ciekawą odmianą niedzielnego obiadu. Place lizać!
Czy wiesz, że?
Tagine to nie tylko nazwa dania, ale też naczynia, w którym jest przygotowywane. Potrawa jest w nim przyrządzana nad rozżarzonym węglem lub drewnem.
Dla urozmaicenia:
Znasz smak grillowanej cytryny? Jeśli nie – nic straconego. Do tego kurczaka będzie pasować idealnie.