Kurczak tagine z quinoą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak tagine z quinoą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

400 gramów

120 gramów

100 gramów

50 gramów

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oprósz solą, natrzyj częścią przyprawy Harissa Knorr i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, morele przekrój na pół, posiekaj natkę pietruszki, z cytryny zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 2

Krok 3

Migdały wymieszaj z miodem lub syropem klonowym, dodaj łyżkę przyprawy Harissa Knorr i szczyptę soli. Praż w piekarniku w temperaturze 190°C przez 10 minut. Następnie ostudź oraz pokrój nożem na grube kawałki.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 3

Krok 4

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso. Obsmaż je dokładnie, by się zarumieniło. Dodaj cebulę, cynamon, kurkumę, pozostałą część przyprawy Harissa Knorr, startą skórkę z cytryny, pomidory, sok z cytryny, morele i komosę ryżową.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 4

Krok 5

Całość duś pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje. Kurczaka podawaj posypanego migdałami i natką pietruszki.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do kurczaka będzie połówka grillowanej cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tagine z quinoąKurczak tagine z quinoą

Tagine z kurczaka to dowód na to, że kurczak z pewnością jeszcze nieraz Cię zaskoczy! Można z niego przyrządzić zwykły obiad albo oryginalne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Takie właśnie jest tagine z kurczaka quinoą. Mięso kurczaka będzie soczyste i aromatyczne, posypane migdałami oraz natką pietruszki. Spróbuj koniecznie!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy chcieliby uciec na chwilę od tradycyjnych obiadów. Przepis na tagine z kurczaka z quinoą to dobra okazja na małą wycieczkę po kuchniach świata.

Na jaką okazję?

Tagine z kurczaka będzie ciekawą odmianą niedzielnego obiadu. Place lizać!

Czy wiesz, że?

Tagine to nie tylko nazwa dania, ale też naczynia, w którym jest przygotowywane. Potrawa jest w nim przyrządzana nad rozżarzonym węglem lub drewnem.

Dla urozmaicenia:

Znasz smak grillowanej cytryny? Jeśli nie – nic straconego. Do tego kurczaka będzie pasować idealnie.