
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
400 gramów
120 gramów
100 gramów
50 gramów
1 pęczek
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oprósz solą, natrzyj częścią przyprawy Harissa Knorr i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

Krok 2
Cebulę pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, morele przekrój na pół, posiekaj natkę pietruszki, z cytryny zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok.

Krok 3
Migdały wymieszaj z miodem lub syropem klonowym, dodaj łyżkę przyprawy Harissa Knorr i szczyptę soli. Praż w piekarniku w temperaturze 190°C przez 10 minut. Następnie ostudź oraz pokrój nożem na grube kawałki.

Krok 4
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso. Obsmaż je dokładnie, by się zarumieniło. Dodaj cebulę, cynamon, kurkumę, pozostałą część przyprawy Harissa Knorr, startą skórkę z cytryny, pomidory, sok z cytryny, morele i komosę ryżową.

Krok 5
Całość duś pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje. Kurczaka podawaj posypanego migdałami i natką pietruszki.


Dobra rada:
Idealnym dodatkiem do kurczaka będzie połówka grillowanej cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak tagine z quinoą
Tagine z kurczaka to dowód na to, że kurczak z pewnością jeszcze nieraz Cię zaskoczy! Można z niego przyrządzić zwykły obiad albo oryginalne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Takie właśnie jest tagine z kurczaka quinoą. Mięso kurczaka będzie soczyste i aromatyczne, posypane migdałami oraz natką pietruszki. Spróbuj koniecznie!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy chcieliby uciec na chwilę od tradycyjnych obiadów. Przepis na tagine z kurczaka z quinoą to dobra okazja na małą wycieczkę po kuchniach świata.
Na jaką okazję?
Tagine z kurczaka będzie ciekawą odmianą niedzielnego obiadu. Place lizać!
Czy wiesz, że?
Tagine to nie tylko nazwa dania, ale też naczynia, w którym jest przygotowywane. Potrawa jest w nim przyrządzana nad rozżarzonym węglem lub drewnem.
Dla urozmaicenia:
Znasz smak grillowanej cytryny? Jeśli nie – nic straconego. Do tego kurczaka będzie pasować idealnie.