Kurczak tagine z quinoą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

400 gramów

120 gramów

100 gramów

50 gramów

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oprósz solą, natrzyj częścią przyprawy Harissa Knorr i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, morele przekrój na pół, posiekaj natkę pietruszki, z cytryny zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 2

Krok 3

Migdały wymieszaj z miodem lub syropem klonowym, dodaj łyżkę przyprawy Harissa Knorr i szczyptę soli. Praż w piekarniku w temperaturze 190°C przez 10 minut. Następnie ostudź oraz pokrój nożem na grube kawałki.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 3

Krok 4

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso. Obsmaż je dokładnie, by się zarumieniło. Dodaj cebulę, cynamon, kurkumę, pozostałą część przyprawy Harissa Knorr, startą skórkę z cytryny, pomidory, sok z cytryny, morele i komosę ryżową.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 4

Krok 5

Całość duś pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje. Kurczaka podawaj posypanego migdałami i natką pietruszki.

Kurczak tagine z quinoą - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do kurczaka będzie połówka grillowanej cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tagine z quinoą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tagine z quinoąKurczak tagine z quinoą

Tagine z kurczaka to dowód na to, że kurczak z pewnością jeszcze nieraz Cię zaskoczy! Można z niego przyrządzić zwykły obiad albo oryginalne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Takie właśnie jest tagine z kurczaka quinoą. Mięso kurczaka będzie soczyste i aromatyczne, posypane migdałami oraz natką pietruszki. Spróbuj koniecznie!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy chcieliby uciec na chwilę od tradycyjnych obiadów. Przepis na tagine z kurczaka z quinoą to dobra okazja na małą wycieczkę po kuchniach świata.

Na jaką okazję?

Tagine z kurczaka będzie ciekawą odmianą niedzielnego obiadu. Place lizać!

Czy wiesz, że?

Tagine to nie tylko nazwa dania, ale też naczynia, w którym jest przygotowywane. Potrawa jest w nim przyrządzana nad rozżarzonym węglem lub drewnem.

Dla urozmaicenia:

Znasz smak grillowanej cytryny? Jeśli nie – nic straconego. Do tego kurczaka będzie pasować idealnie.