Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

6

27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 kilogram

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj, oczyść i obtocz we wszystkich przyprawach. Wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.

Krok 2

Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę, ułóż polędwiczki, przykryj folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach przez 20 minut, potem zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij polędwiczki z piekarnika, przykryj folią aluminiową i pozostaw na 10 minut.

Krok 3

Sos pieczeniowy dokładnie rozmieszaj z 300 ml zimnej wody. Dodaj śliwki, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Kiedy trochę przestygnie, zmiksuj.

Krok 4

Mięso pokrój na plastry i podawaj polane sosem śliwkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej