Składniki
0.25 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 kilogram
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki umyj, oczyść i obtocz we wszystkich przyprawach. Wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Krok 2
Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę, ułóż polędwiczki, przykryj folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach przez 20 minut, potem zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij polędwiczki z piekarnika, przykryj folią aluminiową i pozostaw na 10 minut.
Krok 3
Sos pieczeniowy dokładnie rozmieszaj z 300 ml zimnej wody. Dodaj śliwki, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Kiedy trochę przestygnie, zmiksuj.
Krok 4
Mięso pokrój na plastry i podawaj polane sosem śliwkowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcej