Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

5

27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj, oczyść i obtocz we wszystkich przyprawach. Wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.

Krok 2

Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę, ułóż polędwiczki, przykryj folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach przez 20 minut, potem zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij polędwiczki z piekarnika, przykryj folią aluminiową i pozostaw na 10 minut.

Krok 3

Sos pieczeniowy dokładnie rozmieszaj z 300 ml zimnej wody. Dodaj śliwki, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Kiedy trochę przestygnie, zmiksuj.

Krok 4

Mięso pokrój na plastry i podawaj polane sosem śliwkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kotlety pożarskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej