Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

6

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.25 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 kilogram

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj, oczyść i obtocz we wszystkich przyprawach. Wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.

Krok 2

Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę, ułóż polędwiczki, przykryj folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach przez 20 minut, potem zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij polędwiczki z piekarnika, przykryj folią aluminiową i pozostaw na 10 minut.

Krok 3

Sos pieczeniowy dokładnie rozmieszaj z 300 ml zimnej wody. Dodaj śliwki, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Kiedy trochę przestygnie, zmiksuj.

Krok 4

Mięso pokrój na plastry i podawaj polane sosem śliwkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej