PRZEPISY.PL

Klopsy gotowane

  • 60
  • 4
  • Średnie
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • cebula1 szt
  • ząbek czosnku1 szt
  • majeranek1 szczypta
  • pieprz1 szczypta
  • jajko1 szt
  • sól1 szczypta
  • gałka muszkatołowa1 szczypta
  • margaryna3 dkg
  • mąka ziemniaczana1 łyżeczka
  • mięso wołowe bez kości20 dkg
  • grzyby suszone 3 szt
  • mięso wieprzowe bez kości 20 dkg
  • Krok 1

    Połowę cebuli posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
  • Krok 2

    Bułkę namocz, odciśnij. Grzyby namocz i odsącz.
  • Krok 3

    Mięso zmiel w maszynce wraz z połową cebuli i grzybami oraz bułką.
  • Krok 4

    Do masy dodaj roztarty z solą czosnek, całe jajo, mąkę ziemniaczaną, podsmażoną cebulę oraz przyprawy.
  • Krok 5

    Całą masę dokładnie wyrób, przypraw do smaku i formujemy z niej duże kule.
  • Krok 6

    Zagotuj osoloną wodę i do wrzątku wkładaj uformowane klopsy. Gotuj około 20 minut na wolnym ogniu. Podajemy z sosami: ogórkowym, śmietanowym, kwaśnym i ziemniakami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

148
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
5
osób dodało do Mniamlisty
60''
3
Średnie
39
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Średnie
59
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe