
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
3 dekagramy
1 łyżeczka
1 sztuka
20 dekagramów
3 sztuki
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połowę cebuli posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
Krok 2
Bułkę namocz, odciśnij. Grzyby namocz i odsącz.
Krok 3
Mięso zmiel w maszynce wraz z połową cebuli i grzybami oraz bułką.
Krok 4
Do masy dodaj roztarty z solą czosnek, całe jajo, mąkę ziemniaczaną, podsmażoną cebulę oraz przyprawy.
Krok 5
Całą masę dokładnie wyrób, przypraw do smaku i formujemy z niej duże kule.
Krok 6
Zagotuj osoloną wodę i do wrzątku wkładaj uformowane klopsy. Gotuj około 20 minut na wolnym ogniu. Podajemy z sosami: ogórkowym, śmietanowym, kwaśnym i ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej