Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

2 dekagramy

0.5 łyżeczki

125 mililitrów

0.5 łyżeczki

50 gramów

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże.

Krok 2

Kiedy drożdże zaczną rosnąć, dodajemy do nich mąki, sól, oliwę oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ciasto zostawiamy przykryte ściereczką aż urośnie.

Krok 3

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze 2 minuty. Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy bułeczkę, którą układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.

Krok 4

Pieczemy 25 min w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybka fasola po bretońsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej