Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

88

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

2 dekagramy

125 mililitrów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże.

Krok 2

Kiedy drożdże zaczną rosnąć, dodajemy do nich mąki, sól, oliwę oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ciasto zostawiamy przykryte ściereczką aż urośnie.

Krok 3

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze 2 minuty. Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy bułeczkę, którą układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.

Krok 4

Pieczemy 25 min w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej