Fasolka szparagowa z ziemniakami i pomidorami | Przepisy.pl pixel

Fasolka szparagowa z pomidorami i ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

410 osób wydrukowało

Pobierz pdf

731 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj dokładnie lub oskrob i ugotuj do miękkości. Fasolkę oczyść i również ugotuj – pamiętaj aby pozostała chrupiąca.

Krok 2

Czosnek przesmaż na rozgrzanej margarynie, następnie dodaj pokrojone na połówki ziemniaki oraz fasolkę.

Krok 3

Dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr oraz pokrojone w ósemki pomidory. Całość gotuj 5 minut, dopraw pieprzem i podawaj. Na koniec danie posyp posiekaną natką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast pietruszki użyj świeżej kolendry a Twoje danie nabierze zupełnie innego, ciekawego smaku.

1

Opinie o przepisie

  • Iwona Cybe

    Iwona Cybe , 12.07.2019

    potrawa super podałam ją z duszonym schabem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka szparagowa z pomidorami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka szparagowa z pomidorami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka szparagowa z pomidorami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka szparagowa z pomidorami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka szparagowa z pomidorami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka szparagowa z pomidorami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka szparagowa z pomidorami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka szparagowa z pomidorami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowa z pomidorami i ziemniakamiFasolka szparagowa z pomidorami i ziemniakami

Fasolka szparagowa to produkt, po który warto sięgać często, zarówno w wersji świeżej, jak i mrożonej. Doskonale komponuje się z innymi warzywami, np. ziemniakami i pomidorami, które tworzą smaczną, kolorową potrawę. Zacznij od umycia i ugotowania ziemniaków. Następnie wybierz swój ulubiony rodzaj fasolki (zieloną lub żółtą) i również ją ugotuj, pamiętając, że powinna pozostać lekko chrupiąca. Na koniec podsmaż ją razem z ziemniakami oraz czosnkiem. Żeby warzywa nabrały jeszcze bardziej intensywnego smaku, duś je przez chwilę w aromatycznym warzywnym bulionie. Dodaj do całości kawałki pomidorów, najlepiej mięsistych, takich jak limy. Dopraw i posyp posiekaną natką pietruszki. Fasolkę szparagową z pomidorami i ziemniakami podasz na wiele sposobów – pasuje jako dodatek do mięs, np. drobiu albo schabu, jak również do pieczonych ryb. Smaczna jest też na zimno, podana w formie sałatki. Przygotuj ją na najbliższą okazję. Mamy nadzieję, że przyrządzanie dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.