Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa

Autor: Barbara Pędrys

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

5 dekagramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety umyć, oczyścić z przerośnietego tłuszczu. Osuszyć na ręczniku i przygotować posypkę. Zetrzeć ser na drobno, dodać do miski z ziołami i solą. Wymieszać.Obtaczać kotlety z dwóch stron panierką, odłożyć na talerz i włożyć na parę godzin do lodówki (2-3 h).

Krok 2

W tym czasie przyrządzić sos, którym polejemy mięso podczas pieczenia. Składniki sosu kroimy na drobno, mieszamy z ketchupem i przecierem i odstawiamy na chwilę. Po kilku godzinach mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, nie dodając żadnego tłuszczu. Zalewamy sosem. Możemy również zrobić odwrotnie, wpierw wlewając sos, a na to nakładając mięso.

Krok 3

Pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ziemniakami i dowolną sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej