Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa

Autor: Barbara Pędrys

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

5 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety umyć, oczyścić z przerośnietego tłuszczu. Osuszyć na ręczniku i przygotować posypkę. Zetrzeć ser na drobno, dodać do miski z ziołami i solą. Wymieszać.Obtaczać kotlety z dwóch stron panierką, odłożyć na talerz i włożyć na parę godzin do lodówki (2-3 h).

Krok 2

W tym czasie przyrządzić sos, którym polejemy mięso podczas pieczenia. Składniki sosu kroimy na drobno, mieszamy z ketchupem i przecierem i odstawiamy na chwilę. Po kilku godzinach mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, nie dodając żadnego tłuszczu. Zalewamy sosem. Możemy również zrobić odwrotnie, wpierw wlewając sos, a na to nakładając mięso.

Krok 3

Pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ziemniakami i dowolną sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej