Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa

Autor: Barbara Pędrys

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

5 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety umyć, oczyścić z przerośnietego tłuszczu. Osuszyć na ręczniku i przygotować posypkę. Zetrzeć ser na drobno, dodać do miski z ziołami i solą. Wymieszać.Obtaczać kotlety z dwóch stron panierką, odłożyć na talerz i włożyć na parę godzin do lodówki (2-3 h).

Krok 2

W tym czasie przyrządzić sos, którym polejemy mięso podczas pieczenia. Składniki sosu kroimy na drobno, mieszamy z ketchupem i przecierem i odstawiamy na chwilę. Po kilku godzinach mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, nie dodając żadnego tłuszczu. Zalewamy sosem. Możemy również zrobić odwrotnie, wpierw wlewając sos, a na to nakładając mięso.

Krok 3

Pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ziemniakami i dowolną sałatką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej