Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa
średnie
49 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
5 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety umyć, oczyścić z przerośnietego tłuszczu. Osuszyć na ręczniku i przygotować posypkę. Zetrzeć ser na drobno, dodać do miski z ziołami i solą. Wymieszać.Obtaczać kotlety z dwóch stron panierką, odłożyć na talerz i włożyć na parę godzin do lodówki (2-3 h).
Krok 2
W tym czasie przyrządzić sos, którym polejemy mięso podczas pieczenia. Składniki sosu kroimy na drobno, mieszamy z ketchupem i przecierem i odstawiamy na chwilę. Po kilku godzinach mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, nie dodając żadnego tłuszczu. Zalewamy sosem. Możemy również zrobić odwrotnie, wpierw wlewając sos, a na to nakładając mięso.
Krok 3
Pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ziemniakami i dowolną sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























