Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa
średnie
48 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
5 dekagramów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety umyć, oczyścić z przerośnietego tłuszczu. Osuszyć na ręczniku i przygotować posypkę. Zetrzeć ser na drobno, dodać do miski z ziołami i solą. Wymieszać.Obtaczać kotlety z dwóch stron panierką, odłożyć na talerz i włożyć na parę godzin do lodówki (2-3 h).
Krok 2
W tym czasie przyrządzić sos, którym polejemy mięso podczas pieczenia. Składniki sosu kroimy na drobno, mieszamy z ketchupem i przecierem i odstawiamy na chwilę. Po kilku godzinach mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, nie dodając żadnego tłuszczu. Zalewamy sosem. Możemy również zrobić odwrotnie, wpierw wlewając sos, a na to nakładając mięso.
Krok 3
Pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ziemniakami i dowolną sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej