Warzywa smażone na maśle z makaronem i sosem pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa smażone na maśle z makaronem i sosem pomidorowym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój na centymetrowe plastry i smaż na maśle, na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony.

Krok 2

Pomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój na plasterki i smaż na maśle ze smażenia bakłażana kilka minut.

Krok 3

Przecier pomidorowy zagotuj w rondelku, dodając pokruszoną kostkę czosnkową, sól, cukier i oliwę.

Krok 4

Spaghetti ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na talerzach układaj makaron, polewaj go sosem, a obok układaj smażone warzywa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa smażone na maśle z makaronem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa smażone na maśle z makaronem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa smażone na maśle z makaronem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa smażone na maśle z makaronem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa smażone na maśle z makaronem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa smażone na maśle z makaronem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa smażone na maśle z makaronem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa smażone na maśle z makaronem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej