Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

399 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

416 osób wydrukowało

Pobierz pdf

411 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

200 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

3 ziarna

1 łyżka

500 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, oczyść z błon oraz żyłek i osusz. Następnie obsmaż na patelni i przełóż do podłużnego garnka. W osobnym garnku przygotuj bulion – rozpuść Bulionetka wołowa Knorr w 500 mililitrach wrzącej wody.

Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - Krok 1

Krok 2

Boczek, marchew i seler pokrój w kostkę. Podsmaż na tej samej patelni, co mięso, a następnie zalej 200 mililitrami czerwonego wina. Całość przelej do garnka z mięsem i dodaj pozostałe przyprawy oraz 200 mililitrów bulionu. Następnie doprowadź do wrzenia, przykryj i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika.

Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - Krok 2

Krok 3

Mięso piecz pod przykryciem około 2 godzin, do momentu, kiedy będzie miękkie.

Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - Krok 3

Krok 4

Zbierz powstały sos i przelej do mniejszego garnuszka. Wymieszaj go z sosem Knorr, po czym doprowadź do wrzenia. Jeśli płynu będzie mniej niż 300 mililitrów, uzupełnij go wodą. Na koniec dopraw sos do smaku ziołami prowansalskimi.

Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Abc Dce

    Abc Dce , 18.07.2019

    nice dish

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowaBoeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa

Boeuf à la mode – ta klasyczna pieczeń wołowa jest godną polecenia propozycją dla osób, które stawiają na sprawdzone przepisy. Soczyste i kruche mięso polane sosem z dodatkiem warzyw korzennych jest smaczne i wyraziste. Zacznij od oczyszczenia mięsa i podsmażenia go z każdej strony – w ten sposób wydobędziesz wyrazisty smak wołowiny. Przygotuj też dodatki, z którymi będziesz ją piec. Pokrój marchew, seler oraz boczek w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, na której przygotowywane było mięso. Kiedy zmiękną, połącz je z bulionem i dodaj do wołowiny. Dzięki nim nabierze korzennego i delikatnie wędzonego posmaku. Całość piecz pod przykryciem. Podawaj gotową potrawę z sosem – przyrządzisz go z powstałego wywaru oraz przypraw, m.in. ziół prowansalskich. Klasyczna pieczeń wołowa będzie doskonała z ziemniakami, kluskami śląskimi lub razowym makaronem. Jako dodatek warzywny podaj do niej czerwoną kapustę na ciepło lub sałatkę z rukoli. Szukasz sposobu na smaczne danie z wołowiny? Przekonaj się, jak smakuje to zaproponowane w przepisie!