Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

385 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

395 osób wydrukowało

Pobierz pdf

382 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

200 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, oczyść z błon oraz żyłek i osusz. Następnie obsmaż na patelni i przełóż do podłużnego garnka. W osobnym garnku przygotuj bulion – rozpuść Bulionetka wołowa Knorr w 500 mililitrach wrzącej wody.

Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - Krok 1

Krok 2

Boczek, marchew i seler pokrój w kostkę. Podsmaż na tej samej patelni, co mięso, a następnie zalej 200 mililitrami czerwonego wina. Całość przelej do garnka z mięsem i dodaj pozostałe przyprawy oraz 200 mililitrów bulionu. Następnie doprowadź do wrzenia, przykryj i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika.

Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - Krok 2

Krok 3

Mięso piecz pod przykryciem około 2 godzin, do momentu, kiedy będzie miękkie.

Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - Krok 3

Krok 4

Zbierz powstały sos i przelej do mniejszego garnuszka. Wymieszaj go z sosem Knorr, po czym doprowadź do wrzenia. Jeśli płynu będzie mniej niż 300 mililitrów, uzupełnij go wodą. Na koniec dopraw sos do smaku ziołami prowansalskimi.

Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Abc Dce

    Abc Dce

    nice dish

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowaBoeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa

Boeuf à la mode – ta klasyczna pieczeń wołowa jest godną polecenia propozycją dla osób, które stawiają na sprawdzone przepisy. Soczyste i kruche mięso polane sosem z dodatkiem warzyw korzennych jest smaczne i wyraziste. Zacznij od oczyszczenia mięsa i podsmażenia go z każdej strony – w ten sposób wydobędziesz wyrazisty smak wołowiny. Przygotuj też dodatki, z którymi będziesz ją piec. Pokrój marchew, seler oraz boczek w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, na której przygotowywane było mięso. Kiedy zmiękną, połącz je z bulionem i dodaj do wołowiny. Dzięki nim nabierze korzennego i delikatnie wędzonego posmaku. Całość piecz pod przykryciem. Podawaj gotową potrawę z sosem – przyrządzisz go z powstałego wywaru oraz przypraw, m.in. ziół prowansalskich. Klasyczna pieczeń wołowa będzie doskonała z ziemniakami, kluskami śląskimi lub razowym makaronem. Jako dodatek warzywny podaj do niej czerwoną kapustę na ciepło lub sałatkę z rukoli. Szukasz sposobu na smaczne danie z wołowiny? Przekonaj się, jak smakuje to zaproponowane w przepisie!