Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa
łatwe
512 osób zapisało
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
0.5 sztuki
200 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
3 ziarna
1 łyżka
500 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, oczyść z błon oraz żyłek i osusz. Następnie obsmaż na patelni i przełóż do podłużnego garnka. W osobnym garnku przygotuj bulion – rozpuść Bulionetka wołowa Knorr w 500 mililitrach wrzącej wody.
Krok 2
Boczek, marchew i seler pokrój w kostkę. Podsmaż na tej samej patelni, co mięso, a następnie zalej 200 mililitrami czerwonego wina. Całość przelej do garnka z mięsem i dodaj pozostałe przyprawy oraz 200 mililitrów bulionu. Następnie doprowadź do wrzenia, przykryj i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika.
Krok 3
Mięso piecz pod przykryciem około 2 godzin, do momentu, kiedy będzie miękkie.
Krok 4
Zbierz powstały sos i przelej do mniejszego garnuszka. Wymieszaj go z sosem Knorr, po czym doprowadź do wrzenia. Jeśli płynu będzie mniej niż 300 mililitrów, uzupełnij go wodą. Na koniec dopraw sos do smaku ziołami prowansalskimi.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa
Boeuf à la mode – ta klasyczna pieczeń wołowa jest godną polecenia propozycją dla osób, które stawiają na sprawdzone przepisy. Soczyste i kruche mięso polane sosem z dodatkiem warzyw korzennych jest smaczne i wyraziste. Zacznij od oczyszczenia mięsa i podsmażenia go z każdej strony – w ten sposób wydobędziesz wyrazisty smak wołowiny. Przygotuj też dodatki, z którymi będziesz ją piec. Pokrój marchew, seler oraz boczek w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, na której przygotowywane było mięso. Kiedy zmiękną, połącz je z bulionem i dodaj do wołowiny. Dzięki nim nabierze korzennego i delikatnie wędzonego posmaku. Całość piecz pod przykryciem. Podawaj gotową potrawę z sosem – przyrządzisz go z powstałego wywaru oraz przypraw, m.in. ziół prowansalskich. Klasyczna pieczeń wołowa będzie doskonała z ziemniakami, kluskami śląskimi lub razowym makaronem. Jako dodatek warzywny podaj do niej czerwoną kapustę na ciepło lub sałatkę z rukoli. Szukasz sposobu na smaczne danie z wołowiny? Przekonaj się, jak smakuje to zaproponowane w przepisie!