Składniki
600 gramów
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
0.5 sztuki
200 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
3 ziarna
1 łyżka
500 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, oczyść z błon oraz żyłek i osusz. Następnie obsmaż na patelni i przełóż do podłużnego garnka. W osobnym garnku przygotuj bulion – rozpuść Bulionetka wołowa Knorr w 500 mililitrach wrzącej wody.
Krok 2
Boczek, marchew i seler pokrój w kostkę. Podsmaż na tej samej patelni, co mięso, a następnie zalej 200 mililitrami czerwonego wina. Całość przelej do garnka z mięsem i dodaj pozostałe przyprawy oraz 200 mililitrów bulionu. Następnie doprowadź do wrzenia, przykryj i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika.
Krok 3
Mięso piecz pod przykryciem około 2 godzin, do momentu, kiedy będzie miękkie.
Krok 4
Zbierz powstały sos i przelej do mniejszego garnuszka. Wymieszaj go z sosem Knorr, po czym doprowadź do wrzenia. Jeśli płynu będzie mniej niż 300 mililitrów, uzupełnij go wodą. Na koniec dopraw sos do smaku ziołami prowansalskimi.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa
Boeuf à la mode – ta klasyczna pieczeń wołowa jest godną polecenia propozycją dla osób, które stawiają na sprawdzone przepisy. Soczyste i kruche mięso polane sosem z dodatkiem warzyw korzennych jest smaczne i wyraziste. Zacznij od oczyszczenia mięsa i podsmażenia go z każdej strony – w ten sposób wydobędziesz wyrazisty smak wołowiny. Przygotuj też dodatki, z którymi będziesz ją piec. Pokrój marchew, seler oraz boczek w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, na której przygotowywane było mięso. Kiedy zmiękną, połącz je z bulionem i dodaj do wołowiny. Dzięki nim nabierze korzennego i delikatnie wędzonego posmaku. Całość piecz pod przykryciem. Podawaj gotową potrawę z sosem – przyrządzisz go z powstałego wywaru oraz przypraw, m.in. ziół prowansalskich. Klasyczna pieczeń wołowa będzie doskonała z ziemniakami, kluskami śląskimi lub razowym makaronem. Jako dodatek warzywny podaj do niej czerwoną kapustę na ciepło lub sałatkę z rukoli. Szukasz sposobu na smaczne danie z wołowiny? Przekonaj się, jak smakuje to zaproponowane w przepisie!