Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

30

heart
508 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

513 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

200 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

3 ziarna

1 łyżka

500 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, oczyść z błon oraz żyłek i osusz. Następnie obsmaż na patelni i przełóż do podłużnego garnka. W osobnym garnku przygotuj bulion – rozpuść Bulionetka wołowa Knorr w 500 mililitrach wrzącej wody.

Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - Krok 1

Krok 2

Boczek, marchew i seler pokrój w kostkę. Podsmaż na tej samej patelni, co mięso, a następnie zalej 200 mililitrami czerwonego wina. Całość przelej do garnka z mięsem i dodaj pozostałe przyprawy oraz 200 mililitrów bulionu. Następnie doprowadź do wrzenia, przykryj i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika.

Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - Krok 2

Krok 3

Mięso piecz pod przykryciem około 2 godzin, do momentu, kiedy będzie miękkie.

Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - Krok 3

Krok 4

Zbierz powstały sos i przelej do mniejszego garnuszka. Wymieszaj go z sosem Knorr, po czym doprowadź do wrzenia. Jeśli płynu będzie mniej niż 300 mililitrów, uzupełnij go wodą. Na koniec dopraw sos do smaku ziołami prowansalskimi.

Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • 35593b7ce5020eae3ca68fd5b6f3e0 9b16216cf4b386d8716b2ed9976765

    35593b7ce5020eae3ca68fd5b6f3e0 9b16216cf4b386d8716b2ed9976765 , 18.07.2019

    nice dish

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowaBoeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa

Boeuf à la mode – ta klasyczna pieczeń wołowa jest godną polecenia propozycją dla osób, które stawiają na sprawdzone przepisy. Soczyste i kruche mięso polane sosem z dodatkiem warzyw korzennych jest smaczne i wyraziste. Zacznij od oczyszczenia mięsa i podsmażenia go z każdej strony – w ten sposób wydobędziesz wyrazisty smak wołowiny. Przygotuj też dodatki, z którymi będziesz ją piec. Pokrój marchew, seler oraz boczek w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, na której przygotowywane było mięso. Kiedy zmiękną, połącz je z bulionem i dodaj do wołowiny. Dzięki nim nabierze korzennego i delikatnie wędzonego posmaku. Całość piecz pod przykryciem. Podawaj gotową potrawę z sosem – przyrządzisz go z powstałego wywaru oraz przypraw, m.in. ziół prowansalskich. Klasyczna pieczeń wołowa będzie doskonała z ziemniakami, kluskami śląskimi lub razowym makaronem. Jako dodatek warzywny podaj do niej czerwoną kapustę na ciepło lub sałatkę z rukoli. Szukasz sposobu na smaczne danie z wołowiny? Przekonaj się, jak smakuje to zaproponowane w przepisie!