Polędwica wołowa marynowana z ziemniakami w mundurkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica wołowa marynowana z ziemniakami w mundurkach

Autor: Łukasz Brandys

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

100 gramów

20 gramów

500 gramów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokroić na kawałki następnie rozbić polędwiczki (jak na schabowe).

Krok 2

Do marynaty do karkówki Knorr, dodać olej, oliwę, sos sojowy (najlepiej Kikkoman), musztardę. Wymieszać wszystko razem i polać polędwiczki.

Krok 3

Marynować min. godzinę (choć najlepiej marynować przez noc).

Krok 4

Zamarynowane mięso wsadzić do żaroodpornego naczynia i piec w rozgrzanym do 180 st. C około 45 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia, na mięso położyć pokrojony w plastry ser brie.

Krok 5

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie według uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wołowa marynowana z ziemniakami w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wołowa marynowana z ziemniakami w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wołowa marynowana z ziemniakami w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wołowa marynowana z ziemniakami w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wołowa marynowana z ziemniakami w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wołowa marynowana z ziemniakami w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wołowa marynowana z ziemniakami w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wołowa marynowana z ziemniakami w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej