
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
150 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł podziel na różyczki i wraz z groszkiem cukrowym ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku.

Krok 2
Warzywa schłodź w zimnej wodzie, aby nie straciły koloru. Jeśli używasz groszku cukrowego mrożonego, wystarczy, gdy go tylko sparzysz w osolonym wrzątku, bez gotowania.

Krok 3
Cukinię pokrój w dość cienkie plastry, oprósz oregano, pieprzem oraz odrobiną soli. Przesmaż szybko na lekko rozgrzanym maśle i schłodź. Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4
Sos sałatkowy grecki wymieszaj z wodą, następnie połącz z oliwą z oliwek.

Krok 5
Ser feta pokrój w kostkę.

Krok 6
Brokuły, groszek cukrowy oraz cukinię połącz z sosem, wyłóż do salaterki i obłóż fetą. Następnie podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z brokułami i fetą
Sałatka z brokułami i fetą to doskonały pomysł na niebanalne śniadanie, obiad lub kolację. Możesz ją także zjeść w pracy w formie drugiego śniadania lub lunchu. Jeden z głównych składników sałatki, ser feta, produkowany jest z połączenia mleka koziego oraz owczego. Jego polskie odpowiedniki wytwarzane są natomiast z mleka krowiego. Najlepiej wybierać fetę o kruszącej się konsystencji i lekko kwaśnym, słonawym smaku. Jeżeli kupiony przez ciebie ser okaże się zbyt słony, wystarczy, że na kilka minut zanurzysz go w zimnej wodzie. Kupując kolejny ze składników, brokuły, zdecyduj się na te o barwie ciemnozielonej, pozbawione przebarwień. Ich różyczki powinny być twarde oraz zbite. Zielone liście wokół łodygi świadczyć będą o tym, że warzywo jest świeże. Wyrazistego smaku nada sałatce sos grecki, czosnkowy lub majonezowo-jogurtowy.



































