Sałatka z brokułami i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z brokułami i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
958 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

582 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

775 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

150 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł podziel na różyczki i wraz z groszkiem cukrowym ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku.

Sałatka z brokułami i fetą  - Krok 1

Krok 2

Warzywa schłodź w zimnej wodzie, aby nie straciły koloru. Jeśli używasz groszku cukrowego mrożonego, wystarczy, gdy go tylko sparzysz w osolonym wrzątku, bez gotowania.

Sałatka z brokułami i fetą  - Krok 2

Krok 3

Cukinię pokrój w dość cienkie plastry, oprósz oregano, pieprzem oraz odrobiną soli. Przesmaż szybko na lekko rozgrzanym maśle i schłodź. Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Sałatka z brokułami i fetą  - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy grecki wymieszaj z wodą, następnie połącz z oliwą z oliwek.

Sałatka z brokułami i fetą  - Krok 4

Krok 5

Ser feta pokrój w kostkę.

Sałatka z brokułami i fetą  - Krok 5

Krok 6

Brokuły, groszek cukrowy oraz cukinię połącz z sosem, wyłóż do salaterki i obłóż fetą. Następnie podawaj.

Sałatka z brokułami i fetą  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 04.07.2016

    W takim razie to idealny przepis dla Was! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Libowska

    Jolanta Libowska , 03.07.2016

    ser feta jest u mnie w domu na codzien wszyscy go lubimy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z brokułami i fetą Sałatka z brokułami i fetą

Sałatka z brokułami i fetą to doskonały pomysł na niebanalne śniadanie, obiad lub kolację. Możesz ją także zjeść w pracy w formie drugiego śniadania lub lunchu. Jeden z głównych składników sałatki, ser feta, produkowany jest z połączenia mleka koziego oraz owczego. Jego polskie odpowiedniki wytwarzane są natomiast z mleka krowiego. Najlepiej wybierać fetę o kruszącej się konsystencji i lekko kwaśnym, słonawym smaku. Jeżeli kupiony przez ciebie ser okaże się zbyt słony, wystarczy, że na kilka minut zanurzysz go w zimnej wodzie. Kupując kolejny ze składników, brokuły, zdecyduj się na te o barwie ciemnozielonej, pozbawione przebarwień. Ich różyczki powinny być twarde oraz zbite. Zielone liście wokół łodygi świadczyć będą o tym, że warzywo jest świeże. Wyrazistego smaku nada sałatce sos grecki, czosnkowy lub majonezowo-jogurtowy.