
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
150 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł podziel na różyczki i wraz z groszkiem cukrowym ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku.

Krok 2
Warzywa schłodź w zimnej wodzie, aby nie straciły koloru. Jeśli używasz groszku cukrowego mrożonego, wystarczy, gdy go tylko sparzysz w osolonym wrzątku, bez gotowania.

Krok 3
Cukinię pokrój w dość cienkie plastry, oprósz oregano, pieprzem oraz odrobiną soli. Przesmaż szybko na lekko rozgrzanym maśle i schłodź. Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4
Sos sałatkowy grecki wymieszaj z wodą, następnie połącz z oliwą z oliwek.

Krok 5
Ser feta pokrój w kostkę.

Krok 6
Brokuły, groszek cukrowy oraz cukinię połącz z sosem, wyłóż do salaterki i obłóż fetą. Następnie podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z brokułami i fetą
Sałatka z brokułami i fetą to doskonały pomysł na niebanalne śniadanie, obiad lub kolację. Możesz ją także zjeść w pracy w formie drugiego śniadania lub lunchu. Jeden z głównych składników sałatki, ser feta, produkowany jest z połączenia mleka koziego oraz owczego. Jego polskie odpowiedniki wytwarzane są natomiast z mleka krowiego. Najlepiej wybierać fetę o kruszącej się konsystencji i lekko kwaśnym, słonawym smaku. Jeżeli kupiony przez ciebie ser okaże się zbyt słony, wystarczy, że na kilka minut zanurzysz go w zimnej wodzie. Kupując kolejny ze składników, brokuły, zdecyduj się na te o barwie ciemnozielonej, pozbawione przebarwień. Ich różyczki powinny być twarde oraz zbite. Zielone liście wokół łodygi świadczyć będą o tym, że warzywo jest świeże. Wyrazistego smaku nada sałatce sos grecki, czosnkowy lub majonezowo-jogurtowy.



































