Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
150 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł podziel na różyczki i wraz z groszkiem cukrowym ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku.
Krok 2
Warzywa schłodź w zimnej wodzie, aby nie straciły koloru. Jeśli używasz groszku cukrowego mrożonego, wystarczy, gdy go tylko sparzysz w osolonym wrzątku, bez gotowania.
Krok 3
Cukinię pokrój w dość cienkie plastry, oprósz oregano, pieprzem oraz odrobiną soli. Przesmaż szybko na lekko rozgrzanym maśle i schłodź. Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 4
Sos sałatkowy grecki wymieszaj z wodą, następnie połącz z oliwą z oliwek.
Krok 5
Ser feta pokrój w kostkę.
Krok 6
Brokuły, groszek cukrowy oraz cukinię połącz z sosem, wyłóż do salaterki i obłóż fetą. Następnie podawaj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z brokułami i fetą
Sałatka z brokułami i fetą to doskonały pomysł na niebanalne śniadanie, obiad lub kolację. Możesz ją także zjeść w pracy w formie drugiego śniadania lub lunchu. Jeden z głównych składników sałatki, ser feta, produkowany jest z połączenia mleka koziego oraz owczego. Jego polskie odpowiedniki wytwarzane są natomiast z mleka krowiego. Najlepiej wybierać fetę o kruszącej się konsystencji i lekko kwaśnym, słonawym smaku. Jeżeli kupiony przez ciebie ser okaże się zbyt słony, wystarczy, że na kilka minut zanurzysz go w zimnej wodzie. Kupując kolejny ze składników, brokuły, zdecyduj się na te o barwie ciemnozielonej, pozbawione przebarwień. Ich różyczki powinny być twarde oraz zbite. Zielone liście wokół łodygi świadczyć będą o tym, że warzywo jest świeże. Wyrazistego smaku nada sałatce sos grecki, czosnkowy lub majonezowo-jogurtowy.