Pitaja – jak jeść? Do czego wykorzystać smoczy owoc?
Niewiarygodne połączenie słodkiej gruszki i kiwi z odrobiną nuty truskawkowej – pitaja przez wielu uważana jest za najsmaczniejszy owoc świata. Najlepiej smakuje na surowo jako składnik egzotycznych sałatek i napojów. Można ją również suszyć i kandyzować. Czym jeszcze może zaskoczyć pitaja? Jak jeść ten wyjątkowy owoc?
Skąd się biorą smocze owoce?
Pitaja (smoczy owoc lub truskawkowa gruszka) to owoc niektórych gatunków kaktusów rosnących głównie w Ameryce Środkowej i Meksyku. Ze względu na wyjątkowym smak uprawy smoczych owoców rozszerzyły się do krajów Południowo-Wschodniej Azji oraz Izraela, gdzie panuje zbliżony do tropikalnego klimat z wysoką temperaturą. Dojrzałe pitaje mają różową lub żółtą skórkę o charakterystycznym, przypominającym łuski wzorze otulającym mlecznobiały miąższ wypełniony mnóstwem drobnych, czarnych pestek. Jak się je pitaję? Czy skórka nadaje się do spożycia? Sprawdzamy!
Pitaja, smoczy owoc – jak jeść?
Jadalną częścią jest jedynie miąższ owocu, który wyróżnia się dużą soczystością i wyjątkowym smakiem kojarzącym się z połączeniem gruszki z kiwi oraz truskawką. Pitaja najlepiej smakuje po schłodzeniu, dlatego jest częstym składnikiem egzotycznych sałatek, koktajli oraz deserów mrożonych, np. sorbetów. Jak jeść smoczy owoc? Aby posmakował wszystkim domownikom, warto podczas zakupów wybrać odpowiednio dojrzały okaz. Sięgając po pitaję należy unikać tych mających ciemne plamy i przebarwienia na skórce. Owoc nie powinien być również zbyt twardy, ponieważ to oznacza, że dojrzeje dopiero za kilka dni. Umytą i wytartą do sucha truskawkową gruszkę można obrać ze skórki, a miąższ pokroić w cząstki lub przeciąć na pół, wybierając łyżeczką smakowite wnętrze.
Efektowne kuleczki ze smoczego owocu
Wyjątkowy smak i efektowna prezentacja to coś z czego słynie pitaja żółta – jak jeść i przygotować ten pyszny owoc? Dość twarda skórka nie jest jadalna, dlatego zarówno żółty, jak i różowy smoczy owoc spożywa się po obraniu lub wydrążeniu miąższu ze środka. Jednak w niektórych przypadkach warto zrobić wyjątek i dla lepszego efektu końcowego pokroić całą pitaję w plastry, a następnie podzielić je na ćwiartki. W ten sposób smoczy owoc będzie doskonałą dekoracją egzotycznej tarty wypełnionej kulkami lodów waniliowych udekorowanych gwiazdkami karamboli, kawałeczkami dojrzałego mango oraz garścią dojrzałych borówek amerykańskich.
Pitaja – jak jeść w sałatkach i deserach?
Jak się je pitaję? Kiedy najlepiej smakuje? Oczywiście po porządnym schłodzeniu! Gdy truskawkowa gruszka ma około 2-4°C, konsystencją miąższu przypomina gotowy sorbet owocowy o idealnie harmonijnym smaku. Przygotowując sałatkę owocową warto za pomocą specjalnej łyżeczki wydrążyć z miąższu kulki, będące nie tylko dobrym dopełnieniem smakowym, ale również znakomitą dekoracją. Takie pełne kropek kuleczki mogą również ozdobić lody w pucharku z dodatkiem kolorowych galaretek lub być składnikiem domowej roboty sorbetów owocowych. Dobrym pomysłem na zaskakujący wielokolorowy deser idealny zarówno dla dzieci, jak i dorosłych jest pomieszanie kulek zrobionych z arbuza, melona i smoczego owocu z lodami lub innymi owocami oraz bitą śmietaną. Z kolei cienkie plastry ze skórką świetnie urozmaicą różnego rodzaje drinki, słodkie sałatki oraz napoje typu smoothie. Wydrążone połówki pitai wyglądają jak kolorowe łódeczki i mogą posłużyć za talerz lub miseczkę na egzotyczną sałatkę lub ulubione lody.
Jak jeść pitaję suszoną?
Suszony smoczy owoc jest nie tylko doskonała przekąską, ale również smacznym dodatkiem do porannego musli czy ulubionego jogurtu. Dobrze się sprawdzi również jako składnik owocowych sałatek oraz niektórych deserów. Cienkie plasterki mogą nie tylko stanowić oryginalną dekorację wypieków czy ciast, ale także zastąpić słodycze w przerwie pomiędzy posiłkami. A jak się je smoczy owoc liofilizowany? Do czego może się przydać? W formie proszku potrafi zabarwić poranną porcję owsianki czy mleka na intensywnie różowy kolor. Z kolei ten w niewielkich leciutkich kostkach będzie świetnym dodatkiem do ciast, przekąsek oraz wyśmienitej herbaty z owocami liofilizowanymi.
Komentarze (0)