Papaja, której oficjalna nazwa brzmi melonowiec właściwy, przybyła do nas z Ameryki Środkowej. Krzysztof Kolumb określił ją mianem anielskiego owocu i do dziś jest to prawdopodobnie najlepsza rekomendacja. Nie mieliście okazji spróbować i zastanawiacie się, jak smakuje papaja? Może potrzebujecie instrukcji, jak dostać się do apetycznego wnętrza papai i jak jeść nasiona, które się tam znajdują? Z przyjemnością wyjaśnimy, jak jeść papaję i z czym podawać ten egzotyczny owoc, by zafundować sobie naprawdę niebiańską ucztę.
Jak rozpoznać dojrzałą papaję?
By móc docenić jej smak, podczas zakupów należy zwrócić szczególną uwagę na wygląd papai. Dojrzały owoc ma z reguły pomarańczową lub ciemnożółtą skórkę z delikatnie zielonym odcieniem. Jeśli nie planujecie zjeść jej w ciągu najbliższych 2 dni, możecie wybrać twardszy, zielony egzemplarz. Melonowiec w warunkach domowych dojrzeje w ciągu 2-3 dni.
Skórka dojrzałej papai powinna być jędrna i elastyczna. Zrezygnujcie z zakupów, jeśli zobaczycie na niej marszczenia, ciemne plamy lub wyraźne ślady uszkodzeń.
Jak smakuje papaja?
Owoc ma owalny, nieco gruszkowaty kształt. W sklepach najczęściej pojawiają się papaje o długości kilkunastu centymetrów. Pod skórką znajduje się kremowe wnętrze, którego smak można porównać do połączenia mango z melonem. Jest słodki, a zarazem orzeźwiający.
Jak obierać papaję?
Papaja – jak jeść? Wiemy, że na ten moment smakosze czekają z niecierpliwością, ale zanim przejdziemy do degustacji, należy odpowiednio przygotować owoc.
- Umyjcie go dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.
- Gorzka skórka nie nadaje się do jedzenia, więc pozbądźcie się jej przy pomocy małego noża lub obieraczki do owoców i warzyw.
- Melonowca przetnijcie wzdłuż na dwie równe części.
- W oczy od razu rzucą się ciemne nasiona. Szybko usuniecie je najzwyklejszą łyżką.
- Czas na jedzenie! Papaję podzielcie na mniejsze kawałki i jedzcie solo lub użyjcie do sałatek, dań typu curry, potraw z drobiem i owocami morza.
Papaja – jak jeść nasiona?
Zazwyczaj owocowe pestki lądują w koszach na odpady. Nasiona znajdujące się we wnętrzu papai nadają się do jedzenia, choć docenione zostaną tylko przez koneserów. Charakteryzują się gorzkim, dość pikantnym smakiem. Z tego względu warto wysuszyć je, sproszkować i stosować jako przyprawę do wytrawnych dań. Jeśli zastanawiacie się, jak jeść papaję razem z nasionami, warto pamiętać, że można również wrzucić je do miksera, doprawiając owocowo-warzywne smoothies. Spożywanie nasion melonowca właściwego odradza się jedynie kobietom w ciąży.
Papaja na słodko i na słono
Dla niektórych możliwość kulinarnego wykorzystania nasion mogła okazać się sporym zaskoczeniem. Wróćmy więc do papai-owocu i tego, jak jeść ten egzotyczny produkt, by za każdym razem smakował wyśmienicie. Jesteście ciekawi, jak smakuje papaja? Próbując jej po raz pierwszy, postawcie na prostotę. Możecie skropić papaję jedynie sokiem z cytryny albo przyprawić solą i pieprzem.
Po oswojeniu się z jej smakiem, rozpocznijcie smakowite eksperymenty w stylu krewetek z tropikalną salsą. Melonowiec właściwy świetnie pasuje do mięs, a ze stekami wołowymi po meksykańsku – Carne asada tworzy niebanalną kompozycję. Dodajcie go również do wołowiny w marynacie klasycznej, by przekonać się, że papaja ma wspaniałe właściwości zmiękczające mięso.
Z przepisami zawsze warto kombinować. Choć w recepturze ryżu słodko-ostrego z mango i kokosem nie znajdziecie papai, dorzućcie ją na własną rękę. Odrobina improwizacji nie zaszkodzi również sałatce z cykorii i owoców cytrusowych. W swoich kuchniach to wy jesteście szefami i decydujecie o tym, jak się je papaję. Powodzenia!
Komentarze (0)