Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów. Duży i ciężki owoc wcale nie musi być problematyczny. Dzięki naszym poradom dowiesz się, jak ładnie pokroić arbuza, aby stał się nie tylko pyszną przekąską, ale też wyjątkowo apetyczną dekoracją stołu podczas imprez. Do dzieła – od tej pory krojenie arbuza nie będzie miało przed tobą żadnych tajemnic!

Krojenie arbuza – przydatne narzędzia

Bez obaw, nie musisz wyciągać skrzynki ze sprzętami, których używasz podczas drobnych domowych napraw. Do pokrojenia arbuza przyda się jednak długi i ostry nóż. Ciekawym rozwiązaniem jest wydobywanie owocowego miąższu przy pomocy zaokrąglonej łyżki do lodów albo melonów. Jeśli nie wiesz, jak pokroić arbuza, by stanowił zarazem smaczną dekorację, pamiętaj, że bardzo dobrze sprawdzą się również… foremki do wycinania ciastek. Dzięki nim stworzysz estetyczne arbuzowe dodatki, np. do deserów.

Jak kroić arbuza w plastry?

To jedna z najprostszych i zapewne najbardziej znanych metod krojenia tych dużych owoców. Przekrawając arbuz wzdłuż, podziel go na ćwiartki. Następnie każdą z nich pokrój na kilka długich plastrów, nie oddzielając miąższu od skórki. W ten sposób uzyskasz charakterystyczne półksiężyce, wielu smakoszom kojarzące się z uśmiechniętą buzią.

Jak pokroić arbuza w kostkę?

Warto nabyć tę umiejętność, ponieważ owoc pokrojony w ten sposób pięknie wygląda jako element owocowych sałatek albo koreczków.Tym razem arbuza przekrój na pół i ułóż go na blacie skórą do góry. Zrób w niej kilka nacięć (równolegle do blatu) w 3-centymetrowych odległościach. Uważaj, by nie przeciąć zbyt głęboko. Odwróć owoc miąższem w swoją stronę. Pokrój go w kratkę i dopiero na koniec oddziel skórkę od miąższu. Wyciąganie każdej kostki przy tej metodzie krojenia arbuza byłoby dość uciążliwe, więc najlepiej przechyl arbuza i wsyp kawałki owocu bezpośrednio do dużej salaterki.

Arbuz w kształcie kulek

Z przekrojonego na pół owocu wydobywaj miąższ przy pomocy niewielkiej łyżki do lodów. Zgrabne kuleczki możesz wykorzystać jako dekorację do ciasta albo tortu. Nie ma potrzeby używania noża, więc bez obaw możesz zaangażować w tę czynność swoje pociechy.

Arbuz z artystycznym zacięciem

Owoc podziel na grube plastry. Przy pomocy ulubionych foremek do ciast wycinaj z niego dowolne kształty: serduszka, gwiazdki, figury geometryczne czy zwierzaki. Taka przystrojone pucharki lodowe będą przebojem każdej imprezy.

Jak pokroić arbuza bez pestek?

Ciemne nasiona ładnie kontrastują z kolorem miąższu, ale podczas jedzenia pewnie chcesz ich unikać. Jak ładnie pokroić arbuza, pozbywając się przy tym pestek? By w prosty sposób usunąć je z owocu, podziel go na pół. Tym razem przekrój arbuza w poprzek i podziel na kilka dużych plastrów. W każdym zrób nacięcie w skórce i rozerwij. Owoc niemalże automatycznie będzie pękać w miejscu, gdzie zgromadzone są pestki. Większość sama odpadnie, pozostałe szybko strząśniesz przy pomocy noża.

Owocowe pyszności dla małych i dużych

Wakacyjne temperatury dają się we znaki? Skorzystaj z naszych sprytnych sposobów na pokrojenie arbuza i przygotuj sałatkę na upalne dni, która jeszcze bardziej uprzyjemni letni czas. Dodatek mięty w sałatce z arbuzem i kurczakiem także potęguje wrażenie orzeźwienia. Owoc doskonale komponuje się wytrawnymi składnikami, w tym serami. Nie zapomnij o nim, przyrządzając sałatkę z arbuzem i serem pleśniowym oraz sałatkę z arbuzem i serem feta. Który wariant bardziej ci smakuje? Dla miłośników sezonowych warzyw, którzy wiedzą już, jak pokroić arbuza w kostkę, mamy sałatkę z arbuzem i szparagami, którą możesz uraczyć gości podczas przyjęcia w plenerze. Co na deser? Arbuz z lodami „Biedronka”, oczywiście!