Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada
łatwe
71 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
2 sztuki
3 łyżki
50 mililitrów
8 gramów
8 gramów
1 pęczek
3 sztuki
50 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwicę wołową pokrój na steki o grubości co najmniej 2 cm.

Krok 2
Posiekaj natkę kolendry i czosnek oraz wyciśnij sok z limonki. Obierz papaję, usuń pestki, rozgnieć owoc widelcem. W misce połącz wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj.

Krok 3
Marynatę podziel na dwie części. Do jednej włóż mięso i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie mięso grilluj lub piecz.

Krok 4
Po upieczeniu mięsa podawaj je z pozostałą częścią marynaty. Możesz też zanurzyć w niej już upieczone kawałki mięsa.


Dobra rada:
Chipotle można zastąpić ostrą wędzoną papryką habanero.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada
Steki wołowe są idealnym pomysłem zarówno na uroczysty obiad, jak i na grilla. Marynata z kolendry, czosnku, limonki oraz papai zapewni stekom odpowiedni smak i aromat. Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada to danie pyszne, a zarazem szybkie do przygotowania.
Dla kogo?
Carne asada sprawdzi się dla miłośników mięsnych dań. Ten przepis na steki wołowe stawia je w nowym świetle i potwierdza fakt, że odpowiednie dodatki to klucz do sukcesu.
Na jaką okazję?
Na obiad lub na grilla. Steki wołowe sprawdzą się na każdą okazję!
Czy wiesz, że?
Carne asada to potrawa z pokrojonej w plastry, grillowanej wołowiny. Może być daniem głównym albo składnikiem innych potraw.
Dla urozmaicenia:
Sos z chipotle do steków wołowych możesz zastąpić ostrą wędzoną papryką habanero.