Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada
łatwe
71 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
2 sztuki
3 łyżki
50 mililitrów
8 gramów
8 gramów
1 pęczek
3 sztuki
50 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwicę wołową pokrój na steki o grubości co najmniej 2 cm.

Krok 2
Posiekaj natkę kolendry i czosnek oraz wyciśnij sok z limonki. Obierz papaję, usuń pestki, rozgnieć owoc widelcem. W misce połącz wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj.

Krok 3
Marynatę podziel na dwie części. Do jednej włóż mięso i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie mięso grilluj lub piecz.

Krok 4
Po upieczeniu mięsa podawaj je z pozostałą częścią marynaty. Możesz też zanurzyć w niej już upieczone kawałki mięsa.


Dobra rada:
Chipotle można zastąpić ostrą wędzoną papryką habanero.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada
Steki wołowe są idealnym pomysłem zarówno na uroczysty obiad, jak i na grilla. Marynata z kolendry, czosnku, limonki oraz papai zapewni stekom odpowiedni smak i aromat. Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada to danie pyszne, a zarazem szybkie do przygotowania.
Dla kogo?
Carne asada sprawdzi się dla miłośników mięsnych dań. Ten przepis na steki wołowe stawia je w nowym świetle i potwierdza fakt, że odpowiednie dodatki to klucz do sukcesu.
Na jaką okazję?
Na obiad lub na grilla. Steki wołowe sprawdzą się na każdą okazję!
Czy wiesz, że?
Carne asada to potrawa z pokrojonej w plastry, grillowanej wołowiny. Może być daniem głównym albo składnikiem innych potraw.
Dla urozmaicenia:
Sos z chipotle do steków wołowych możesz zastąpić ostrą wędzoną papryką habanero.