Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

50 mililitrów

8 gramów

8 gramów

1 pęczek

3 sztuki

50 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę wołową pokrój na steki o grubości co najmniej 2 cm.

Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada - Krok 1

Krok 2

Posiekaj natkę kolendry i czosnek oraz wyciśnij sok z limonki. Obierz papaję, usuń pestki, rozgnieć owoc widelcem. W misce połącz wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj.

Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada - Krok 2

Krok 3

Marynatę podziel na dwie części. Do jednej włóż mięso i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie mięso grilluj lub piecz.

Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu mięsa podawaj je z pozostałą częścią marynaty. Możesz też zanurzyć w niej już upieczone kawałki mięsa.

Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Chipotle można zastąpić ostrą wędzoną papryką habanero.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki wołowe po meksykańsku – Carne asadaSteki wołowe po meksykańsku – Carne asada

Steki wołowe są idealnym pomysłem zarówno na uroczysty obiad, jak i na grilla. Marynata z kolendry, czosnku, limonki oraz papai zapewni stekom odpowiedni smak i aromat. Steki wołowe po meksykańsku – Carne asada to danie pyszne, a zarazem szybkie do przygotowania.

Dla kogo?

Carne asada sprawdzi się dla miłośników mięsnych dań. Ten przepis na steki wołowe stawia je w nowym świetle i potwierdza fakt, że odpowiednie dodatki to klucz do sukcesu.

Na jaką okazję?

Na obiad lub na grilla. Steki wołowe sprawdzą się na każdą okazję!

Czy wiesz, że?

Carne asada to potrawa z pokrojonej w plastry, grillowanej wołowiny. Może być daniem głównym albo składnikiem innych potraw.

Dla urozmaicenia:

Sos z chipotle do steków wołowych możesz zastąpić ostrą wędzoną papryką habanero.