• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Blog
  • Karambola
Karambola

Karambola

Charakterystyczny wygląd i intrygująca nazwa. Choć bywa nazywana oskomianem pospolitym, karambola to owoc nietuzinkowy. Pochodzi z egzotycznych rejonów Azji i swoim nietypowym kształtem sprawia, że nie można oderwać od niej oczu. Z kolei przez słodki, orzeźwiający smak degustacja nigdy nie kończy się na jednym kawałku. Trudno o bardziej efektowną dekorację koktajli, deserów i dań mięsnych. Jesteśmy pewni, że karambola prędko stanie się twoim nowym, owocowym przysmakiem.

Z czym to się je?

Dojrzałą karambolę wyróżnia jasnożółta barwa.

Więcej

Czy wiesz, że?

Karambola to jagoda tropikalnego drzewa, występującego dziko w Indonezji...

Więcej

Zainspiruj się!

Jędrny i soczysty miąższ karamboli przypomina konsystencję winogron.

Więcej

Dla zdrowia!

Czy istnieją osoby, które powinny uważać na karambole?

Więcej

Z czym to się je?

Dojrzałą karambolę wyróżnia jasnożółta barwa. Zielony kolor może wskazywać na to, że jest jeszcze niedojrzała, przez co dużo bardziej kwaśna. W czasie zakupów wybieraj egzemplarze bez uszkodzeń i plam. To one zapewniają najlepsze doznania smakowe. Jadalny jest zarówno miąższ, jak i skórka karamboli, więc przed jedzeniem wystarczy owoc dokładnie umyć oraz pozbyć się końców z obu stron. Jak widać, egzotyczny rarytas nie przysporzy problemów nawet początkującemu kucharzowi. Efektowne przysmaki są na wyciągnięcie ręki.

Karambola pokrojona na plasterki przyjmuje kształt pięcioramiennej gwiazdy. Owocowe koktajle i słodkie desery będą wyglądać niezwykle zachęcająco. Do wykonania atrakcyjnej ozdoby potrawy nadają się nawet kwaśniejsze sztuki. My wolimy łączyć przyjemne z pożytecznym, więc stawiamy na jak najbardziej jadalną dekorację. W tropikalnej sałatce na słodko karambola doskonale współgra z ananasem, mango, papają, kokosem i pitają. Mieszanka rodem z rajskiej wyspy! W bardziej wytrawnych połączeniach też prezentuje się znakomicie. Sałatka z kurczakiem, papryką i wyrazistym dressingiem na bazie chili i imbiru to dla niej odpowiedni zestaw. Seler naciowy, ogórek i szczypior równie smacznie się z nią komponują.

Znakomitym pomysłem będzie podniesienie temperatury w kuchni. Karambola podsmażona na maśle albo grillowana zamienia się w wyśmienity dodatek do owoców morza, zwłaszcza krewetek. Warto połączyć ją także z rybami i drobiem. Po obróbce na patelni spróbuj ją zetrzeć i już tylko kilka minut będzie cię dzielić do przygotowania nadzwyczajnego sosu. Podawaj go, chociażby ze schabem – pasuje, jak ulał!

Nie przejmuj się, jeśli nie znajdziesz dla karamboli czasu od razu po zakupach. W lodówce można przechowywać ją nawet do trzech tygodni. W tym czasie na pewno odnajdziesz wiele kulinarnych inspiracji. Ciasto z gwiezdną ozdobą zniknie z talerzy w kilka minut. Sok z kwaskowatych okazów odnajdzie się w roli marynaty do mięsa. Gdy chcesz zachować smak karamboli na dłużej, zapakuj ją do słoików w formie dżemu lub konfitury. Wyjmiesz je w każdej chwili, w której zamarzysz o wakacjach w tropikach. Sok i kompot sprawnie ugaszą największe pragnienie, ponieważ gwiaździsty owoc to gwarantowane orzeźwienie. Galaretka z karamboli zaskoczy smakiem nawet najbardziej dociekliwego smakosza.

powrót do góry

Czy wiesz, że?

- Karambola to jagoda tropikalnego drzewa, występującego dziko w Indonezji i Malezji – oskomianu pospolitego. Roślina uwielbia gorący klimat, dlatego jej uprawa rozpowszechniła się w Brazylii, Indiach, Chinach, Kenii, Australii i na Florydzie. Polskie przymrozki nie sprzyjają gwiaździstemu owocowi, więc najczęściej możemy próbować egzemplarzy sprowadzanych z odległych zakątków.
- Oskomian to wiecznie zielone drzewo, które osiąga od 7 do 10 metrów wysokości. Warto zwrócić uwagę nie tylko na owoce, ale także na liście. Są wyjątkowo wrażliwe i składają się na pół pod wpływem dotyku oraz niewielkiego podmuchu wiatru. Podobnie zachowują się w nocy.
- Europejczycy poznali karambolę pod koniec XVI wieku dzięki wyprawom holenderskiego odkrywcy Jana Huygena van Linschotena. Podróżnik opisał ją jako gatunek kwaśnego jabłka o charakterystycznych, pięciu żebrach. Nazwa owocu została zaczerpnięta od miejscowej ludności, prawdopodobnie z języka malezyjskiego.
- Na Stary Kontynent oskomian trafił dopiero w XVIII wieku. Jak to bywało z wieloma egzotycznymi roślinami, traktowano go jako efektowną dekorację miejskich cieplarni.
- Nazwy starfruit – gwiezdny owoc zaczęto oficjalnie używać stosunkowo niedawno, bo w 1974 roku.

powrót do góry

Zainspiruj się!

Jędrny i soczysty miąższ karamboli przypomina konsystencję winogron. Do czego można porównać smak? Co smakosz, to opinia! Niektórzy kojarzą karambolę z agrestem, inni skłaniają się do tezy sprzed wieków, wskazując na podobieństwo do kwaskowatego jabłka. Istnieją osoby, które doszukują się w niej nawet odświeżającego posmaku ogórka. Jedno jest pewne – gwiaździsty owoc umiejętnie łączy tropikalną słodycz z kwaśnym orzeźwieniem. Nic dziwnego, że karambola jest doskonałym dodatkiem do drinka „Zielono mi!”. Plasterek ustawiony na brzegu szklanki będzie pięknie kontrastował z kolorem przewodnim. Karambola zdecydowanie wyróżnia się na tle innych dodatków.

Sałatka z owocami morza to strzał w dziesiątkę, gdy planujesz trochę bardziej wyszukane menu. W końcu w każdym domu zdarzają się okazje, które wymagają nieco więcej kulinarnej inwencji niż klasyczna pomidorówka albo mielone. Z karambolą chętnie zostaniesz w morskich klimatach, bo letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą udowadnia, że przygotowanie owoców morza nie jest zarezerwowane tylko dla profesjonalnych szefów kuchni. Prosto, efektownie i pysznie – oto najgorętszy trend wakacyjnego sezonu.

Jeśli mimo wszystko pogoda nie rozpieszcza, za oknem ulewa i zawierucha, sałatka z cykorii i owoców cytrusowych przyniesie kilka promyków słońca na talerz. Zadaj o to, by karambola zajęła honorowe miejsce. Miej ją w pogotowiu, bo owocowy kurczak z curry to egzotyczny sposób na uporanie się z większym głodem.

Potrzebujesz orzeźwienia z rana? Pamiętaj, że oskomian znakomicie smakuje również w wersji kandyzowanej. Śniadanie zacznij od jogurtu z musli z suszonymi owocami, by mieć pewność, że to będzie dobry dzień.

 

powrót do góry

Dla zdrowia!

Czy istnieją osoby, które powinny uważać na karambole? Jeśli zmagasz się z chorobami nerek, najpierw skonsultuj się z lekarzem. Część substancji zawartych w owocu może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Lepiej najpierw zapytać, by z całkowitym spokojem cieszyć się jej smakiem i kolejnymi dobroczynnymi właściwościami, których karambola ma sporo. Dzięki witaminie C staje się doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego. Z kolei zawarta w owocu witamina A ma znakomity wpływ na cerę. Tyle dobroci w jednym owocu!

powrót do góry

Komentarze (0)

Sprawdź nasze przepisy

  • Łosoś gotowany na parze w warzywach

    Łosoś gotowany na parze w warzywach

    ULUBIONY!
    316
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Zielona zupa

    Zielona zupa

    ULUBIONY!
    441
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Sałatka grecka z sałatą lodową

    Sałatka grecka z sałatą lodową

    ULUBIONY!
    535
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    ULUBIONY!
    274
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    ULUBIONY!
    235
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    ULUBIONY!
    93
    osoba dodała do listy ulubionych
    45''
    4
  • Sałatka z dyni i cieciorki

    Sałatka z dyni i cieciorki

    ULUBIONY!
    17
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Włoska sałatka z makaronu

    Włoska sałatka z makaronu

    ULUBIONY!
    29
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Szybka zupa z soczewicy

    Szybka zupa z soczewicy

    ULUBIONY!
    76
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Boczniaki z sosem sojowym

    Boczniaki z sosem sojowym

    ULUBIONY!
    0
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby