Croissant z szynką i rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Croissant z szynką i rukolą

Autor: Kinga Borowska

ratingratingratingratingrating

6

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

6 łyżek

100 gramów

150 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opakowanie ciasta francuskiego wyjąć wcześniej z lodówki, by ciast nie kruszyło się.

Krok 2

Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć. Ciasto przekroić wzdłuż dłuższego boku na trójkąty. Naspnie ciasno zwijamy. Układamy na blaszce do pieczenia i z wierzchu smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Krok 3

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni około 15-18 minut aż do zarumienienia wierzchu. Gotowe studzimy.

Krok 4

Ostudzone rogaliki przekrawamy wzdłuż i smarujemy majonezem. Nakładamy kila liści rukoli, szynkę i pomidorki. Przykrywamy drugą cześćią rogalika i spinamy wykałaczką. Gotowe kanapeczki przechowujemy w lodówce. Smcznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Croissant z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Croissant z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Croissant z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Croissant z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Croissant z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Croissant z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Croissant z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Croissant z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej