
Składniki
1 opakowanie
0.5 słoika
4 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
1 puszka
1 sztuka
125 mililitrów
0.5 łyżeczki
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety sojowe przekładam do garnka, dodaję 1 kostkę bulion warzywny, zalewam wodą około 1 litr. Gotuję 10 minut.
Krok 2
Do garnka drugiego wlewam 500 ml wody, dodaję ocet, cebulę pokrojoną w piórka, sól, ziele, liść laurowy. Gotuję 5 minut. Do zalewy gorącej przekładam kotleciki sojowe. Odstawiam najlepiej na noc do lodówki jak ostygnie.
Krok 3
Buraki ścieram na tarce jarzynowej. Cebulę drobno kroję, przekładam do miseczki posypuję solą. Odstawiam na 15 minut żeby zmiękła, dodaję do buraków. Doprawiam solą, pieprzem, octem winnym, cukrem.
Krok 4
Zamarynowane kotleciki sojowe odsączam z zalewy. Kroję w kostkę, obraną gruszkę także. Przekładam do miski, dodaję odsączony z zalewy groszek, majonez. Doprawiam solą, pieprzem.
Krok 5
Na półmisku układam na przemiennie buraki starte, sałatkę ala śledź. Dekoruję pieczarkami, groszkiem, natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej