
Składniki
1 opakowanie
0.5 słoika
4 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
1 puszka
1 sztuka
125 mililitrów
0.5 łyżeczki
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety sojowe przekładam do garnka, dodaję 1 kostkę bulion warzywny, zalewam wodą około 1 litr. Gotuję 10 minut.
Krok 2
Do garnka drugiego wlewam 500 ml wody, dodaję ocet, cebulę pokrojoną w piórka, sól, ziele, liść laurowy. Gotuję 5 minut. Do zalewy gorącej przekładam kotleciki sojowe. Odstawiam najlepiej na noc do lodówki jak ostygnie.
Krok 3
Buraki ścieram na tarce jarzynowej. Cebulę drobno kroję, przekładam do miseczki posypuję solą. Odstawiam na 15 minut żeby zmiękła, dodaję do buraków. Doprawiam solą, pieprzem, octem winnym, cukrem.
Krok 4
Zamarynowane kotleciki sojowe odsączam z zalewy. Kroję w kostkę, obraną gruszkę także. Przekładam do miski, dodaję odsączony z zalewy groszek, majonez. Doprawiam solą, pieprzem.
Krok 5
Na półmisku układam na przemiennie buraki starte, sałatkę ala śledź. Dekoruję pieczarkami, groszkiem, natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej