Co zrobić z dyni na zimę? Przechowywanie dyni w słoikach
Dynię możecie z powodzeniem przechowywać przez całą zimę. Co zrobić z dyni na zimę do słoików? Sprawdźcie nasze propozycje.
Dynia – przetwory na zimę na słodko i słono
Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem i można ją przyrządzić w słoikach na słodko lub na słono. Jeśli interesuje was wytrawna dynia na zimę do słoików, polecamy przygotować to warzywo w zalewie słodkokwaśnej. Obraną i pokrojoną w kostkę dynię należy zblanszować, włożyć do słoików, dodać goździki i gorczycę, a następnie zalać słodkokwaśną zalewą i pasteryzować ok. 15 minut.
Doskonałym pomysłem jest też przecier z dyni doprawiony ulubionymi przyprawami. Na przecier najlepiej nadaje się dynia Hokkaido – trzeba ją zblendować lub ugotować i przecisnąć przez praskę do pomidorów, włożyć do słoików, doprawić cukrem oraz octem i pasteryzować 10-15 minut. Przecier wykorzystacie z powodzeniem do zupy dyniowej.
Zastanawiacie się, co można zrobić z dyni na zimę w wersji słodkiej? Polecamy klasyczny dżem dyniowy. Obraną i pokrojoną w kostkę dynię zasypcie cukrem i odstawcie na 2-3 godziny, a później dodajcie sok z cytryny i pomarańczy. Następnie całość zagotujcie, włóżcie do słoików i pasteryzujcie 15 minut.
Jak zrobić przetwory z dyni na zimę – podstawowe zasady wekowania
Przechowywanie dyni na zimę w słoikach jest bardzo proste, o ile weki będą dobrze przygotowane. Dynię należy pasteryzować 10-20 minut w zależności od stopnia rozdrobnienia i wielkości użytych słoików. Po pasteryzacji najlepiej odstawić słoiki do góry dnem do momentu ostygnięcia, a później przenieść w ciemne i chłodne miejsce.
Komentarze (0)