Sałatka z komosy i jajka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z komosy i jajka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

250 gramów

1 opakowanie

5 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Jaja ugotuj na twardo, ok 8 minut. Następnie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.

Krok 3

Kukurydzę odcedź. Awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój w kostkę. Rukiew umyj i osusz.

Krok 4

Olej wymieszaj z octem, musztardą, miodem, trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5

W szklanym naczyniu, np. słoiku, układaj warstwami komosę, awokado, kukurydzę, jaja oraz rukiew wodną. Możesz zrobić kilka warstw. Sałatkę polej obficie sosem i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Rukiew wodną możesz zastąpić rukolą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z komosy i jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z komosy i jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z komosy i jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z komosy i jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z komosy i jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z komosy i jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z komosy i jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z komosy i jajka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z komosy i jajkaSałatka z komosy i jajka

Sałatka to danie, które zrobisz praktycznie ze wszystkiego! Śmiało możesz wykorzystywać oraz łączyć ze sobą różnorodne, czasem nawet nieoczywiste składniki. Jednak zawsze warto mieć pod ręką porcję sprawdzonych przepisów. Dzisiaj polecamy smakowitą sałatkę z komosy i jajka. Palce lizać!

Dla kogo?

Sałatka z komosy i jajka będzie odpowiednia dla osób lubiących potrawy sezonowe – dobrze sprawdzi się głównie wiosną i latem.

Na jaką okazję?

Na drugie śniadanie, na lunch, na piknik – taka sałatka odnajdzie się świetnie w niejednej sytuacji. Bez problemu zabierzesz ją ze sobą, gdziekolwiek tylko zechcesz!

Czy wiesz, że?

Komosa ryżowa funkcjonowała jako podstawowy artykuł żywnościowy w Ameryce Południowej. Popularność w Europie i USA zyskała na początku XXI wieku, podczas akcji marketingowej przedstawiającej ją jako smaczniejszą alternatywę dla ryżu.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki z komosy możesz przygotować dowolny sos – wybierz ten, który najbardziej odpowiada Ci smakowo.