Sałatka z komosy i jajka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 łyżek

2 łyżki

250 gramów

1 łyżka

6 sztuk

150 gramów

2 łyżki

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Jaja ugotuj na twardo, ok 8 minut. Następnie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.

Krok 3

Kukurydzę odcedź. Awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój w kostkę. Rukiew umyj i osusz.

Krok 4

Olej wymieszaj z octem, musztardą, miodem, trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5

W szklanym naczyniu, np. słoiku, układaj warstwami komosę, awokado, kukurydzę, jaja oraz rukiew wodną. Możesz zrobić kilka warstw. Sałatkę polej obficie sosem i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Rukiew wodną możesz zastąpić rukolą.

0

Opinie o przepisie

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z komosy i jajkaSałatka z komosy i jajka

Sałatka to danie, które zrobisz praktycznie ze wszystkiego! Śmiało możesz wykorzystywać oraz łączyć ze sobą różnorodne, czasem nawet nieoczywiste składniki. Jednak zawsze warto mieć pod ręką porcję sprawdzonych przepisów. Dzisiaj polecamy smakowitą sałatkę z komosy i jajka. Palce lizać!

Dla kogo?

Sałatka z komosy i jajka będzie odpowiednia dla osób lubiących potrawy sezonowe – dobrze sprawdzi się głównie wiosną i latem.

Na jaką okazję?

Na drugie śniadanie, na lunch, na piknik – taka sałatka odnajdzie się świetnie w niejednej sytuacji. Bez problemu zabierzesz ją ze sobą, gdziekolwiek tylko zechcesz!

Czy wiesz, że?

Komosa ryżowa funkcjonowała jako podstawowy artykuł żywnościowy w Ameryce Południowej. Popularność w Europie i USA zyskała na początku XXI wieku, podczas akcji marketingowej przedstawiającej ją jako smaczniejszą alternatywę dla ryżu.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki z komosy możesz przygotować dowolny sos – wybierz ten, który najbardziej odpowiada Ci smakowo.