
Składniki
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
6 sztuk
250 gramów
1 opakowanie
5 łyżek
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Jaja ugotuj na twardo, ok 8 minut. Następnie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.
Krok 3
Kukurydzę odcedź. Awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój w kostkę. Rukiew umyj i osusz.
Krok 4
Olej wymieszaj z octem, musztardą, miodem, trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 5
W szklanym naczyniu, np. słoiku, układaj warstwami komosę, awokado, kukurydzę, jaja oraz rukiew wodną. Możesz zrobić kilka warstw. Sałatkę polej obficie sosem i podawaj.

Dobra rada:
Rukiew wodną możesz zastąpić rukolą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z komosy i jajka
Sałatka to danie, które zrobisz praktycznie ze wszystkiego! Śmiało możesz wykorzystywać oraz łączyć ze sobą różnorodne, czasem nawet nieoczywiste składniki. Jednak zawsze warto mieć pod ręką porcję sprawdzonych przepisów. Dzisiaj polecamy smakowitą sałatkę z komosy i jajka. Palce lizać!
Dla kogo?
Sałatka z komosy i jajka będzie odpowiednia dla osób lubiących potrawy sezonowe – dobrze sprawdzi się głównie wiosną i latem.
Na jaką okazję?
Na drugie śniadanie, na lunch, na piknik – taka sałatka odnajdzie się świetnie w niejednej sytuacji. Bez problemu zabierzesz ją ze sobą, gdziekolwiek tylko zechcesz!
Czy wiesz, że?
Komosa ryżowa funkcjonowała jako podstawowy artykuł żywnościowy w Ameryce Południowej. Popularność w Europie i USA zyskała na początku XXI wieku, podczas akcji marketingowej przedstawiającej ją jako smaczniejszą alternatywę dla ryżu.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki z komosy możesz przygotować dowolny sos – wybierz ten, który najbardziej odpowiada Ci smakowo.