Sałatka tajska z krewetek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka tajska z krewetek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżeczek

2 łyżki

2 łyżki

80 gramów

0.75 łyżeczki

400 gramów

12 sztuk

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Każdy płat ciasta na won tony przekrój na 4 kwadraty.

Krok 2

Krewetki obierz ze skorupki i posiekaj.

Krok 3

Kwadraty ciasta posmaruj olejem i ułóż je w foremkach do muffinek. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz przez 10 minut.

Krok 4

Wyjmij foremki i ostudź ciasto.

Krok 5

Do majonezu dodaj czatnej, posiekaną kolendrę, sok z limonki i pastę curry.

Krok 6

Dorzuć krewetki, dopraw solą, pieprzem i wszystko wymieszaj.

Krok 7

Ciasto wyjmij z foremek, napełnij sałatką i udekoruj listkami kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka tajska z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka tajska z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka tajska z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka tajska z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka tajska z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka tajska z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka tajska z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka tajska z krewetek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej