
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżeczek
2 łyżki
2 łyżki
80 gramów
0.75 łyżeczki
400 gramów
12 sztuk
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Każdy płat ciasta na won tony przekrój na 4 kwadraty.
Krok 2
Krewetki obierz ze skorupki i posiekaj.
Krok 3
Kwadraty ciasta posmaruj olejem i ułóż je w foremkach do muffinek. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz przez 10 minut.
Krok 4
Wyjmij foremki i ostudź ciasto.
Krok 5
Do majonezu dodaj czatnej, posiekaną kolendrę, sok z limonki i pastę curry.
Krok 6
Dorzuć krewetki, dopraw solą, pieprzem i wszystko wymieszaj.
Krok 7
Ciasto wyjmij z foremek, napełnij sałatką i udekoruj listkami kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej