
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżeczek
2 łyżki
2 łyżki
80 gramów
0.75 łyżeczki
400 gramów
12 sztuk
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Każdy płat ciasta na won tony przekrój na 4 kwadraty.
Krok 2
Krewetki obierz ze skorupki i posiekaj.
Krok 3
Kwadraty ciasta posmaruj olejem i ułóż je w foremkach do muffinek. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz przez 10 minut.
Krok 4
Wyjmij foremki i ostudź ciasto.
Krok 5
Do majonezu dodaj czatnej, posiekaną kolendrę, sok z limonki i pastę curry.
Krok 6
Dorzuć krewetki, dopraw solą, pieprzem i wszystko wymieszaj.
Krok 7
Ciasto wyjmij z foremek, napełnij sałatką i udekoruj listkami kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej