Krewetki w tajskim sosie chilli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w tajskim sosie chilli

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

4 łyżki

200 mililitrów

2 sztuki

3 łyżki

24 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki umyj i usuń czarną żyłkę.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i masło* i wrzuć posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Chwilę podsmaż, a następnie dodaj krewetki.

Krok 3

Smaż do czasu, gdy krewetki uzyskają intensywnie różowy kolor, po czym wlej sos chili, sok z cytryny, pieprz oraz sól.

Krok 4

Wymieszaj i przełóż krewetki na talerzyki. Polej je sosem z patelni i posyp kolendrą. Podawaj z białym pieczywem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kanapki z twarożkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej