
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżeczki
4 łyżki
200 mililitrów
2 sztuki
3 łyżki
24 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki umyj i usuń czarną żyłkę.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i masło* i wrzuć posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Chwilę podsmaż, a następnie dodaj krewetki.
Krok 3
Smaż do czasu, gdy krewetki uzyskają intensywnie różowy kolor, po czym wlej sos chili, sok z cytryny, pieprz oraz sól.
Krok 4
Wymieszaj i przełóż krewetki na talerzyki. Polej je sosem z patelni i posyp kolendrą. Podawaj z białym pieczywem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej