Krewetki w tajskim sosie chilli

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

4 łyżki

200 mililitrów

2 sztuki

3 łyżki

24 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki umyj i usuń czarną żyłkę.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i masło* i wrzuć posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Chwilę podsmaż, a następnie dodaj krewetki.

Krok 3

Smaż do czasu, gdy krewetki uzyskają intensywnie różowy kolor, po czym wlej sos chili, sok z cytryny, pieprz oraz sól.

Krok 4

Wymieszaj i przełóż krewetki na talerzyki. Polej je sosem z patelni i posyp kolendrą. Podawaj z białym pieczywem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Placek z rabarbarem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej