
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżeczki
4 łyżki
200 mililitrów
2 sztuki
3 łyżki
24 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki umyj i usuń czarną żyłkę.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i masło* i wrzuć posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Chwilę podsmaż, a następnie dodaj krewetki.
Krok 3
Smaż do czasu, gdy krewetki uzyskają intensywnie różowy kolor, po czym wlej sos chili, sok z cytryny, pieprz oraz sól.
Krok 4
Wymieszaj i przełóż krewetki na talerzyki. Polej je sosem z patelni i posyp kolendrą. Podawaj z białym pieczywem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej