Krewetki w tajskim sosie chilli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w tajskim sosie chilli

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

4 łyżki

200 mililitrów

2 sztuki

3 łyżki

24 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki umyj i usuń czarną żyłkę.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i masło* i wrzuć posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Chwilę podsmaż, a następnie dodaj krewetki.

Krok 3

Smaż do czasu, gdy krewetki uzyskają intensywnie różowy kolor, po czym wlej sos chili, sok z cytryny, pieprz oraz sól.

Krok 4

Wymieszaj i przełóż krewetki na talerzyki. Polej je sosem z patelni i posyp kolendrą. Podawaj z białym pieczywem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej