Sałatka ryżowa po Włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ryżowa po Włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

3 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż z delikatem.

Sałatka ryżowa po Włosku - Krok 1

Krok 2

Kiedy ryż będzie ugotowany, wylej wodę. Ugotuj jajka. Pokrój w plasterki.

Sałatka ryżowa po Włosku - Krok 2

Krok 3

Podawaj na talerzu skropione sosem sałatkowym i posypane posiekaną natką pietruszki.

Sałatka ryżowa po Włosku - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ryżowa po WłoskuSałatka ryżowa po Włosku

Sałatka ryżowa po włosku to mała wariacja na temat klasycznej sałatki neapolitańskiej. Główną rolę grają tutaj ryż oraz jajka. Dzięki nim sałatka nabierze określonego charakteru. Jeśli jeszcze nie próbowałeś takiego połączenia smaków – nie zwlekaj!

Dla kogo?

Dla każdego, kto chce przygotować sałatkę prostą oraz szybką, a jednocześnie naprawdę efektowną. Nie potrzeba wielu składników, aby stworzyć coś pysznego.

Na jaką okazję?

Tak przyrządzona sałatka ryżowa rewelacyjnie sprawdzi się na smaczny obiad lub kolację. Pomimo swej lekkości z pewnością nasyci na dłużej.

Czy wiesz, że?

Ryżu arborio nie należy płukać przed gotowaniem, aby nie pozbawić go skrobi, tworzącej charakterystyczny, nieco gęsty sos.

Dla urozmaicenia

Aby nadać sałatce po włosku wykwintności, możesz zamiast tradycyjnych jajek dodać np. przepiórcze. Są one mniejsze od zwykłych, ale swoim smakiem zdecydowanie nadrabiają rozmiar!