Sałatka ryżowa po Włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ryżowa po Włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

3 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż z delikatem.

Sałatka ryżowa po Włosku - Krok 1

Krok 2

Kiedy ryż będzie ugotowany, wylej wodę. Ugotuj jajka. Pokrój w plasterki.

Sałatka ryżowa po Włosku - Krok 2

Krok 3

Podawaj na talerzu skropione sosem sałatkowym i posypane posiekaną natką pietruszki.

Sałatka ryżowa po Włosku - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ryżowa po Włosku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ryżowa po WłoskuSałatka ryżowa po Włosku

Sałatka ryżowa po włosku to mała wariacja na temat klasycznej sałatki neapolitańskiej. Główną rolę grają tutaj ryż oraz jajka. Dzięki nim sałatka nabierze określonego charakteru. Jeśli jeszcze nie próbowałeś takiego połączenia smaków – nie zwlekaj!

Dla kogo?

Dla każdego, kto chce przygotować sałatkę prostą oraz szybką, a jednocześnie naprawdę efektowną. Nie potrzeba wielu składników, aby stworzyć coś pysznego.

Na jaką okazję?

Tak przyrządzona sałatka ryżowa rewelacyjnie sprawdzi się na smaczny obiad lub kolację. Pomimo swej lekkości z pewnością nasyci na dłużej.

Czy wiesz, że?

Ryżu arborio nie należy płukać przed gotowaniem, aby nie pozbawić go skrobi, tworzącej charakterystyczny, nieco gęsty sos.

Dla urozmaicenia

Aby nadać sałatce po włosku wykwintności, możesz zamiast tradycyjnych jajek dodać np. przepiórcze. Są one mniejsze od zwykłych, ale swoim smakiem zdecydowanie nadrabiają rozmiar!