Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
84 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

0.5 pęczka

1 łyżeczka

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

0.5 pęczka

3 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj według zaleceń na opakowaniu i wystudź. Marchew zetrzyj na tarce. Z owocu granatu wydobądź ziarna. Pomarańcze otrzyj ze skórki, a następnie pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w piórka, posiekaj miętę oraz natkę pietruszki. Chili, czosnek i pistacje drobno posiekaj. Sałatę rozdziel na pojedyncze liście. Wyciśnij sok z cytryny.

Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj sok z cytryny, sól, kmin rzymski, startą skórkę z pomarańczy, czosnek, chili, przyprawę Harissa Knorr i oliwę z oliwek.

Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy - Krok 2

Krok 3

Do powstałego sosu dodaj kaszą jaglaną, soczewicę, daktyle, cząstki pomarańczy, marchew, ziarna granatu, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki i miętę. Całość dokładnie wymieszaj.

Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy - Krok 3

Krok 4

Sałatkę nakładaj na liście sałaty rzymskiej i układaj na okrągłym półmisku.

Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać pokrojoną w drobną kosteczkę pierś kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicyPikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy

Tę pikantną sałatkę pokochają wegetarianie! Kasza jaglana i soczewica w towarzystwie aromatycznych warzyw i owoców, tworzą danie, któremu trudno się oprzeć. Papryczka chili podkręca smak i nadaje mu odpowiednią ostrość.

Dla kogo?

To idealna pikantna sałatka dla wegan i wegetarian. Oryginalny skład sprawia jednak, że marokańskiej sałatki powinien spróbować każdy. Nikt nie powinien czuć się zawiedziony! 

Na jaką okazję?

Pikantna sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy sprawdzi się na śniadanie, obiad oraz kolację. Na co dzień i od święta. To sałatka niezwykle uniwersalna.

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana dobrze sprawdza się w sałatkach. Pasuje znakomicie zarówno do składników słodkich i słonych.

Dla urozmaicenia:

Do tej pikantnej sałatki możesz dodać pokrojoną w kostkę, usmażoną pierś kurczaka. Pamiętaj, że wtedy danie nie będzie już wegetariańskie a tym bardziej wegańskie!