Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy
łatwe
212 osób zapisało

Składniki
100 gramów
300 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 pęczka
1 łyżeczka
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
0.5 pęczka
3 sztuki
1 sztuka
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotuj według zaleceń na opakowaniu i wystudź. Marchew zetrzyj na tarce. Z owocu granatu wydobądź ziarna. Pomarańcze otrzyj ze skórki, a następnie pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w piórka, posiekaj miętę oraz natkę pietruszki. Chili, czosnek i pistacje drobno posiekaj. Sałatę rozdziel na pojedyncze liście. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 2
Wymieszaj sok z cytryny, sól, kmin rzymski, startą skórkę z pomarańczy, czosnek, chili, przyprawę Harissa Knorr i oliwę z oliwek.

Krok 3
Do powstałego sosu dodaj kaszą jaglaną, soczewicę, daktyle, cząstki pomarańczy, marchew, ziarna granatu, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki i miętę. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Sałatkę nakładaj na liście sałaty rzymskiej i układaj na okrągłym półmisku.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać pokrojoną w drobną kosteczkę pierś kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy
Tę pikantną sałatkę pokochają wegetarianie! Kasza jaglana i soczewica w towarzystwie aromatycznych warzyw i owoców, tworzą danie, któremu trudno się oprzeć. Papryczka chili podkręca smak i nadaje mu odpowiednią ostrość.
Dla kogo?
To idealna pikantna sałatka dla wegan i wegetarian. Oryginalny skład sprawia jednak, że marokańskiej sałatki powinien spróbować każdy. Nikt nie powinien czuć się zawiedziony!
Na jaką okazję?
Pikantna sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy sprawdzi się na śniadanie, obiad oraz kolację. Na co dzień i od święta. To sałatka niezwykle uniwersalna.
Czy wiesz, że?
Kasza jaglana dobrze sprawdza się w sałatkach. Pasuje znakomicie zarówno do składników słodkich i słonych.
Dla urozmaicenia:
Do tej pikantnej sałatki możesz dodać pokrojoną w kostkę, usmażoną pierś kurczaka. Pamiętaj, że wtedy danie nie będzie już wegetariańskie a tym bardziej wegańskie!