Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy
łatwe
213 osób zapisało

Składniki
100 gramów
300 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 pęczka
1 łyżeczka
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
0.5 pęczka
3 sztuki
1 sztuka
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotuj według zaleceń na opakowaniu i wystudź. Marchew zetrzyj na tarce. Z owocu granatu wydobądź ziarna. Pomarańcze otrzyj ze skórki, a następnie pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w piórka, posiekaj miętę oraz natkę pietruszki. Chili, czosnek i pistacje drobno posiekaj. Sałatę rozdziel na pojedyncze liście. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 2
Wymieszaj sok z cytryny, sól, kmin rzymski, startą skórkę z pomarańczy, czosnek, chili, przyprawę Harissa Knorr i oliwę z oliwek.

Krok 3
Do powstałego sosu dodaj kaszą jaglaną, soczewicę, daktyle, cząstki pomarańczy, marchew, ziarna granatu, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki i miętę. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Sałatkę nakładaj na liście sałaty rzymskiej i układaj na okrągłym półmisku.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać pokrojoną w drobną kosteczkę pierś kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy
Tę pikantną sałatkę pokochają wegetarianie! Kasza jaglana i soczewica w towarzystwie aromatycznych warzyw i owoców, tworzą danie, któremu trudno się oprzeć. Papryczka chili podkręca smak i nadaje mu odpowiednią ostrość.
Dla kogo?
To idealna pikantna sałatka dla wegan i wegetarian. Oryginalny skład sprawia jednak, że marokańskiej sałatki powinien spróbować każdy. Nikt nie powinien czuć się zawiedziony!
Na jaką okazję?
Pikantna sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy sprawdzi się na śniadanie, obiad oraz kolację. Na co dzień i od święta. To sałatka niezwykle uniwersalna.
Czy wiesz, że?
Kasza jaglana dobrze sprawdza się w sałatkach. Pasuje znakomicie zarówno do składników słodkich i słonych.
Dla urozmaicenia:
Do tej pikantnej sałatki możesz dodać pokrojoną w kostkę, usmażoną pierś kurczaka. Pamiętaj, że wtedy danie nie będzie już wegetariańskie a tym bardziej wegańskie!