Czy można jeść surowe pieczarki? Jakie kłaść na pizzę?

Pieczarki to najpopularniejsza odmiana grzybów. Spożywa się je na całym świecie i przez cały rok. Charakteryzują się najłagodniejszym smakiem spośród dostępnych na rynku, a także są bardzo uniwersalne. Jak je spożywać? Dusić, marynować, podsmażać, a może jeść na surowo? Przychodzimy z odpowiedzią na pytanie, czy surowe pieczarki mogą Wam zaszkodzić!

Pieczarki – najważniejsze informacje

Pieczarki to rodzaj grzybów, które należą do rodziny pieczarkowatych. Nie każdy o tym wie, lecz gatunek, który kupujemy w sklepie to tylko jeden z wielu ich rodzajów! Określamy go jako pieczarka dwuzarodnikowa.

Te najbardziej rozpowszechnione grzyby są koloru kości słoniowej. Mają okrągłe i gładkie kapelusze. Wielkość pieczarki waha się od wielkości paznokcia, nawet do 10 centymetrów średnicy. Zbiorów tych grzybów nie dokonuje się w lesie, lecz uprawiane są w specjalnych halach, w których hodowcy zapewniają im idealne warunki do wzrostu.

Jeśli zadbacie o odpowiednie warunki, pieczarki możecie wyhodować sami w domu! Należy jednak pamiętać, że zanim je zbierzecie i przyrządzicie, koniecznym jest upewnienie się, że to na pewno ten gatunek grzyba! Musi posiadać biały trzon i kapelusz, pod którym znajduje się różowo – beżowa blaszka.

Czy można jeść surowe pieczarki?

Jeśli zastanawiacie się, czy surowe pieczarki nadają się do spożycia, to już spieszymy z odpowiedzią! Pieczarki są jednymi z najbezpieczniejszych grzybów i możecie spożywać jej bez uprzedniej obróbki cieplnej. Nie ma przeciwwskazań, aby jeść je na surowo, na przykład dodając do sałatki. Pamiętajcie jednak o ich wcześniejszym, dokładnym umyciu oraz obraniu ze skórki.

Czy pieczarki można jeść surowe? Która wersja lepiej się sprawdzi – po obróbce cieplnej, a może bez wcześniejszego przygotowania? Obie propozycje z pewnością będą wyjątkowo smaczne!

Surowe pieczarki na pizzę

Zastanawiacie się, jakie pieczarki do pizzy surowe czy smażone? Przychodzimy z odpowiedzią!

Ich podsmażenie z pewnością nadałoby grzybom intensywniejszego smaku! Możecie dodać do nich aromatyczne przyprawy. Jeżeli jednak nie lubicie spędzać w kuchni zbyt dużo czasu, to śmiało dorzućcie je do swojego placka i cieszcie się równie pysznym daniem!

Potrawy z pieczarkami – nasze propozycje

Istnieje nieskończona ilość pomysłów na wykorzystanie pieczarek w potrawach. Możecie je panierować, dusić, smażyć, gotować, co tylko chcecie! Na pewno okażą się świetnym dodatkiem do każdego dania.

Świetnym pomysłem będzie użycie ich jako pieczarki faszerowane. Ich białe, chrupkie kapelusze nadziane serem oraz szynką na pewno zachwycą Wasze podniebienia!

A może na odwrót? Jajka faszerowane pieczarkami to przekąska, która świetnie sprawdzi się, czy to na świątecznym stole, czy jako przekąska na imprezę.

Lasagne z pieczarkami będzie idealną alternatywą dla typowej, pomidorowej lasagne. Sprawdźcie także klasyczny sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako uniwersalny dodatek do każdego obiadu.