
Składniki
125 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
125 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka podziel na porcje. Czosnek obierz i posiekaj.
Krok 2
Wino wymieszaj z oliwą , czosnkiem i ziołami, przypraw solą i pieprzem.
Krok 3
Porcje kurczaka włóż do marynaty i umieść w lodówce na 3 godziny.
Krok 4
Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez godzinę w temperaturze 220 stopni, co jakiś czas polewając marynatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej