Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 sztuki

1 puszka

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 pęczek

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebule i paprykę w kostkę, posiekaj natkę, jedną cytrynę pokrój w pół plastry, drugą otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj jogurt, dodaj według uznania przyprawę grubo mieloną Knorr, sok i skórkę otartą z cytryny. Możesz delikatnie posolić mięso jeśli uznasz to za konieczne. W tak przygotowanej marynacie zanurz uda z kurczaka i pozostaw je na co najmniej 12 h w lodówce.

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - Krok 2

Krok 3

W żaroodpornym naczyniu pomieszaj odsączoną soczewice i pomidory z puszki, cebulę, paprykę, czosnek, kmin rzymski plastry cytryny.

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - Krok 3

Krok 4

Na soczewicy ułóż zamarynowanego kurczaka. Naczynie zawiń w folie aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie usuń folię i piecz jeszcze chwilę (około 10 minut), tak aby skórka zrobiła się chrupiąca. Kurczaka podawaj oprószonego posiekaną natką.

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gulaszu warzywnego możesz dodać oliwki i kapary.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicyPikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy

Pikantne udka z kurczaka z cytryną na warzywnym gulaszu z soczewicy to propozycja dla osób, które poszukują ciekawych inspiracji kulinarnych i chcą nieco urozmaicić standardowe menu obiadowe. Jeśli szukacie nowych smaków, niebanalnego łączenia składników, a także zestawienia tradycyjnej kuchni polskiej z nieco orientalnym aromatem – ten przepis jest dla was! Kolendra i kmin rzymski zadbają o egzotyczny zapach i smak kurczaka, który zdobędzie serca nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Dla kogo?

Dla każdego! Pikantne udka z kurczaka w cytrynie przypadną do gustu zwolennikom prostych potraw, które charakteryzuje nowoczesny, oryginalny smak.

Na jaką okazję?

Udka z kurczaka z cytryną to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Jeśli poszukujecie niebanalnej propozycji na domową imprezę, udka będą doskonałym rozwiązaniem!

Czy wiesz, że?

Kurczaki to jedno z najpopularniejszych mięs w naszym kraju. Dzięki łatwemu przygotowaniu oraz szerokiej dostępności z roku na rok wzrasta spożycie drobiu. Dane wskazują, że przeciętnie zjadamy 30,5 kg mięsa drobiowego rocznie.

Dla urozmaicenia:

Aby podkreślić smak gulaszu, możecie do niego dodać oliwki i kapary. Udka z kurczaka świetnie komponują się także z pieczonymi ziemniakami.