Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 sztuki

1 puszka

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 pęczek

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebule i paprykę w kostkę, posiekaj natkę, jedną cytrynę pokrój w pół plastry, drugą otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj jogurt, dodaj według uznania przyprawę grubo mieloną Knorr, sok i skórkę otartą z cytryny. Możesz delikatnie posolić mięso jeśli uznasz to za konieczne. W tak przygotowanej marynacie zanurz uda z kurczaka i pozostaw je na co najmniej 12 h w lodówce.

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - Krok 2

Krok 3

W żaroodpornym naczyniu pomieszaj odsączoną soczewice i pomidory z puszki, cebulę, paprykę, czosnek, kmin rzymski plastry cytryny.

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - Krok 3

Krok 4

Na soczewicy ułóż zamarynowanego kurczaka. Naczynie zawiń w folie aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie usuń folię i piecz jeszcze chwilę (około 10 minut), tak aby skórka zrobiła się chrupiąca. Kurczaka podawaj oprószonego posiekaną natką.

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gulaszu warzywnego możesz dodać oliwki i kapary.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicyPikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy

Pikantne udka z kurczaka z cytryną na warzywnym gulaszu z soczewicy to propozycja dla osób, które poszukują ciekawych inspiracji kulinarnych i chcą nieco urozmaicić standardowe menu obiadowe. Jeśli szukacie nowych smaków, niebanalnego łączenia składników, a także zestawienia tradycyjnej kuchni polskiej z nieco orientalnym aromatem – ten przepis jest dla was! Kolendra i kmin rzymski zadbają o egzotyczny zapach i smak kurczaka, który zdobędzie serca nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Dla kogo?

Dla każdego! Pikantne udka z kurczaka w cytrynie przypadną do gustu zwolennikom prostych potraw, które charakteryzuje nowoczesny, oryginalny smak.

Na jaką okazję?

Udka z kurczaka z cytryną to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Jeśli poszukujecie niebanalnej propozycji na domową imprezę, udka będą doskonałym rozwiązaniem!

Czy wiesz, że?

Kurczaki to jedno z najpopularniejszych mięs w naszym kraju. Dzięki łatwemu przygotowaniu oraz szerokiej dostępności z roku na rok wzrasta spożycie drobiu. Dane wskazują, że przeciętnie zjadamy 30,5 kg mięsa drobiowego rocznie.

Dla urozmaicenia:

Aby podkreślić smak gulaszu, możecie do niego dodać oliwki i kapary. Udka z kurczaka świetnie komponują się także z pieczonymi ziemniakami.