Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
135 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 sztuki

1 puszka

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 pęczek

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebule i paprykę w kostkę, posiekaj natkę, jedną cytrynę pokrój w pół plastry, drugą otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj jogurt, dodaj według uznania przyprawę grubo mieloną Knorr, sok i skórkę otartą z cytryny. Możesz delikatnie posolić mięso jeśli uznasz to za konieczne. W tak przygotowanej marynacie zanurz uda z kurczaka i pozostaw je na co najmniej 12 h w lodówce.

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - Krok 2

Krok 3

W żaroodpornym naczyniu pomieszaj odsączoną soczewice i pomidory z puszki, cebulę, paprykę, czosnek, kmin rzymski plastry cytryny.

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - Krok 3

Krok 4

Na soczewicy ułóż zamarynowanego kurczaka. Naczynie zawiń w folie aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190° C piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie usuń folię i piecz jeszcze chwilę (około 10 minut), tak aby skórka zrobiła się chrupiąca. Kurczaka podawaj oprószonego posiekaną natką.

Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gulaszu warzywnego możesz dodać oliwki i kapary.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczona dynia
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicyPikantne udka z kurczaka z cytryna na warzywnym gulaszu z soczewicy

Pikantne udka z kurczaka z cytryną na warzywnym gulaszu z soczewicy to propozycja dla osób, które poszukują ciekawych inspiracji kulinarnych i chcą nieco urozmaicić standardowe menu obiadowe. Jeśli szukacie nowych smaków, niebanalnego łączenia składników, a także zestawienia tradycyjnej kuchni polskiej z nieco orientalnym aromatem – ten przepis jest dla was! Kolendra i kmin rzymski zadbają o egzotyczny zapach i smak kurczaka, który zdobędzie serca nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Dla kogo?

Dla każdego! Pikantne udka z kurczaka w cytrynie przypadną do gustu zwolennikom prostych potraw, które charakteryzuje nowoczesny, oryginalny smak.

Na jaką okazję?

Udka z kurczaka z cytryną to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Jeśli poszukujecie niebanalnej propozycji na domową imprezę, udka będą doskonałym rozwiązaniem!

Czy wiesz, że?

Kurczaki to jedno z najpopularniejszych mięs w naszym kraju. Dzięki łatwemu przygotowaniu oraz szerokiej dostępności z roku na rok wzrasta spożycie drobiu. Dane wskazują, że przeciętnie zjadamy 30,5 kg mięsa drobiowego rocznie.

Dla urozmaicenia:

Aby podkreślić smak gulaszu, możecie do niego dodać oliwki i kapary. Udka z kurczaka świetnie komponują się także z pieczonymi ziemniakami.