Chrupery na sałacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupery na sałacie

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

7 łyżek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, ser camembert w ósemki. Wszystko zanurzamy w mleku a następnie mieszamy wchruperowej panierce.

Krok 2

Kawałki mięsa układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy 30 minut w 200 st. C. Na 3 minuty przed końcem dokładamy panierowany ser i włączamy termoobieg.

Krok 3

Sos do maczania: dip serowy mieszamy z jogurtem i majonezem. Zostawiamy na 10 mint, by składniki się przegryzły.

Krok 4

Na talerzach układamy porwaną na kawałki sałatę, posypujemy paseczkami buraka i marchewki. Całość polewamy sosem balsamicznym.

Krok 5

Na sałacie kładziemy upieczone kąski, podajemy z sosem serowym i schłodzonym piwem :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupery na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupery na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupery na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupery na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupery na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupery na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupery na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupery na sałacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej