Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 puszka

6 łyżek

1 łyżka

2 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry, czosnek i papryczkę chili, cebule i pomidory pokrój w kostkę. Cytrynę przetnij na pół z jednej połówki wyciśnij sok, drugą przekrój na cztery części, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Trzy łyżki oliwy wymieszaj z dwiema łyżkami przyprawy Knorr i sokiem z cytryny. Udka z kurczaka umyj, osusz, wymieszaj w marynacie, pozostaw najlepiej na 12 godzin.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

W garnku lub na patelni na kolejnej porcji rozgrzanej oliwy podsmaż czosnek, chili, cebule, cytrynę, dodaj pomidory, ciecierzyce z puszki, natkę kolendry, kmin rzymski i pozostałą przyprawę Knorr.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

Powstały sos wymieszaj z jogurtem i przełóż do żaroodpornego naczynia, ułóż na nim pałki z kurczaka. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folię, udka piecz jeszcze około 15 minut, aż skórka zrobi się chrupiąca.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć pomidorów z puszki jeśli nie masz świeżych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycąPieczone uda z kurczaka z ciecierzycą

Nasz przepis na pieczone udka z kurczaka z ciecierzycą to nawiązanie do aromatycznej kuchni hinduskiej. Gdzie je dostrzeżecie? Przede wszystkim w egzotycznych przyprawach, które delikatnemu mięsu z kurczaka dodają charakteru. Papryczka chili wzmacnia ostrość dania, a kmin rzymski tworzy niepowtarzalny smak, który przeniesie was w orientalne klimaty. Ta prosta potrawa zawładnie waszymi kulinarnymi sercami na długo. Smacznego!

Dla kogo?

Pieczone udka z kurczaka z ciecierzycą to propozycja dla miłośników kuchni indyjskiej, o wyraźnym smaku i bogatym aromacie.

Na jaką okazję?

Danie doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie menu obiadowego. Będzie także zaskakującym, egzotycznym akcentem każdej domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca znana jest w kuchni od stuleci. Już starożytni Grecy i Rzymianie wprowadzali ją do swoich przepisów. Dziś wykorzystywana jest bardzo szeroko do przygotowywania potraw wegetariańskich i mięsnych. Roztarte nasiona połączone z oliwą to doskonała pasta do smarowania chleba.

Dla urozmaicenia:

Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pomidorów z puszki. Do dekoracji wykorzystaj posiekane liście pietruszki.