Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 puszka

6 łyżek

1 łyżka

2 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry, czosnek i papryczkę chili, cebule i pomidory pokrój w kostkę. Cytrynę przetnij na pół z jednej połówki wyciśnij sok, drugą przekrój na cztery części, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Trzy łyżki oliwy wymieszaj z dwiema łyżkami przyprawy Knorr i sokiem z cytryny. Udka z kurczaka umyj, osusz, wymieszaj w marynacie, pozostaw najlepiej na 12 godzin.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

W garnku lub na patelni na kolejnej porcji rozgrzanej oliwy podsmaż czosnek, chili, cebule, cytrynę, dodaj pomidory, ciecierzyce z puszki, natkę kolendry, kmin rzymski i pozostałą przyprawę Knorr.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

Powstały sos wymieszaj z jogurtem i przełóż do żaroodpornego naczynia, ułóż na nim pałki z kurczaka. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folię, udka piecz jeszcze około 15 minut, aż skórka zrobi się chrupiąca.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć pomidorów z puszki jeśli nie masz świeżych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycąPieczone uda z kurczaka z ciecierzycą

Nasz przepis na pieczone udka z kurczaka z ciecierzycą to nawiązanie do aromatycznej kuchni hinduskiej. Gdzie je dostrzeżecie? Przede wszystkim w egzotycznych przyprawach, które delikatnemu mięsu z kurczaka dodają charakteru. Papryczka chili wzmacnia ostrość dania, a kmin rzymski tworzy niepowtarzalny smak, który przeniesie was w orientalne klimaty. Ta prosta potrawa zawładnie waszymi kulinarnymi sercami na długo. Smacznego!

Dla kogo?

Pieczone udka z kurczaka z ciecierzycą to propozycja dla miłośników kuchni indyjskiej, o wyraźnym smaku i bogatym aromacie.

Na jaką okazję?

Danie doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie menu obiadowego. Będzie także zaskakującym, egzotycznym akcentem każdej domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca znana jest w kuchni od stuleci. Już starożytni Grecy i Rzymianie wprowadzali ją do swoich przepisów. Dziś wykorzystywana jest bardzo szeroko do przygotowywania potraw wegetariańskich i mięsnych. Roztarte nasiona połączone z oliwą to doskonała pasta do smarowania chleba.

Dla urozmaicenia:

Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pomidorów z puszki. Do dekoracji wykorzystaj posiekane liście pietruszki.