Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 puszka

6 łyżek

1 łyżka

2 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry, czosnek i papryczkę chili, cebule i pomidory pokrój w kostkę. Cytrynę przetnij na pół z jednej połówki wyciśnij sok, drugą przekrój na cztery części, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Trzy łyżki oliwy wymieszaj z dwiema łyżkami przyprawy Knorr i sokiem z cytryny. Udka z kurczaka umyj, osusz, wymieszaj w marynacie, pozostaw najlepiej na 12 godzin.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

W garnku lub na patelni na kolejnej porcji rozgrzanej oliwy podsmaż czosnek, chili, cebule, cytrynę, dodaj pomidory, ciecierzyce z puszki, natkę kolendry, kmin rzymski i pozostałą przyprawę Knorr.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

Powstały sos wymieszaj z jogurtem i przełóż do żaroodpornego naczynia, ułóż na nim pałki z kurczaka. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folię, udka piecz jeszcze około 15 minut, aż skórka zrobi się chrupiąca.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć pomidorów z puszki jeśli nie masz świeżych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycąPieczone uda z kurczaka z ciecierzycą

Nasz przepis na pieczone udka z kurczaka z ciecierzycą to nawiązanie do aromatycznej kuchni hinduskiej. Gdzie je dostrzeżecie? Przede wszystkim w egzotycznych przyprawach, które delikatnemu mięsu z kurczaka dodają charakteru. Papryczka chili wzmacnia ostrość dania, a kmin rzymski tworzy niepowtarzalny smak, który przeniesie was w orientalne klimaty. Ta prosta potrawa zawładnie waszymi kulinarnymi sercami na długo. Smacznego!

Dla kogo?

Pieczone udka z kurczaka z ciecierzycą to propozycja dla miłośników kuchni indyjskiej, o wyraźnym smaku i bogatym aromacie.

Na jaką okazję?

Danie doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie menu obiadowego. Będzie także zaskakującym, egzotycznym akcentem każdej domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca znana jest w kuchni od stuleci. Już starożytni Grecy i Rzymianie wprowadzali ją do swoich przepisów. Dziś wykorzystywana jest bardzo szeroko do przygotowywania potraw wegetariańskich i mięsnych. Roztarte nasiona połączone z oliwą to doskonała pasta do smarowania chleba.

Dla urozmaicenia:

Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pomidorów z puszki. Do dekoracji wykorzystaj posiekane liście pietruszki.