
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 puszka
6 łyżek
1 łyżka
2 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę kolendry, czosnek i papryczkę chili, cebule i pomidory pokrój w kostkę. Cytrynę przetnij na pół z jednej połówki wyciśnij sok, drugą przekrój na cztery części, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

Krok 2
Trzy łyżki oliwy wymieszaj z dwiema łyżkami przyprawy Knorr i sokiem z cytryny. Udka z kurczaka umyj, osusz, wymieszaj w marynacie, pozostaw najlepiej na 12 godzin.

Krok 3
W garnku lub na patelni na kolejnej porcji rozgrzanej oliwy podsmaż czosnek, chili, cebule, cytrynę, dodaj pomidory, ciecierzyce z puszki, natkę kolendry, kmin rzymski i pozostałą przyprawę Knorr.

Krok 4
Powstały sos wymieszaj z jogurtem i przełóż do żaroodpornego naczynia, ułóż na nim pałki z kurczaka. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folię, udka piecz jeszcze około 15 minut, aż skórka zrobi się chrupiąca.


Dobra rada:
Możesz użyć pomidorów z puszki jeśli nie masz świeżych.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą
Nasz przepis na pieczone udka z kurczaka z ciecierzycą to nawiązanie do aromatycznej kuchni hinduskiej. Gdzie je dostrzeżecie? Przede wszystkim w egzotycznych przyprawach, które delikatnemu mięsu z kurczaka dodają charakteru. Papryczka chili wzmacnia ostrość dania, a kmin rzymski tworzy niepowtarzalny smak, który przeniesie was w orientalne klimaty. Ta prosta potrawa zawładnie waszymi kulinarnymi sercami na długo. Smacznego!
Dla kogo?
Pieczone udka z kurczaka z ciecierzycą to propozycja dla miłośników kuchni indyjskiej, o wyraźnym smaku i bogatym aromacie.
Na jaką okazję?
Danie doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie menu obiadowego. Będzie także zaskakującym, egzotycznym akcentem każdej domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca znana jest w kuchni od stuleci. Już starożytni Grecy i Rzymianie wprowadzali ją do swoich przepisów. Dziś wykorzystywana jest bardzo szeroko do przygotowywania potraw wegetariańskich i mięsnych. Roztarte nasiona połączone z oliwą to doskonała pasta do smarowania chleba.
Dla urozmaicenia:
Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pomidorów z puszki. Do dekoracji wykorzystaj posiekane liście pietruszki.