
Składniki
100 gramów
1 łyżka
100 gramów
0.5 łyżeczki
150 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsyp trzy gatunki mąki, dolej wodę, i dodaj sól oraz pieprz. Dobrze zmiksuj, aby otrzymać elastyczną masę, po czym odstaw na 30 minut przykryte ściereczką.
Krok 2
Na stolnicy wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut, a następnie podziel je na 2 części i utwórz z nich wałeczki.
Krok 3
Ciasto rozwałkuj na cienkie placki.
Krok 4
Rozgrzej patelnię teflonową i podgrzewaj placki, aż pojawią się pęcherzyki, które zbrązowieją. Podgrzewanie jednego placka z obu stron powinno zająć Ci ok. minutę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej