Polędwiczki z makaronem penne w sosie - przepis | Przepisy.pl pixel

Penne z sosem pomidorowym i poledwiczką

Autor: Ewa Sidor

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę myjemy osuszamy i kroimy w plasterki. 1/2 kostki bulion na włoszczyźnie mieszamy z odrobiną ok 1/2 łyzeczki oleju -taką marynatą smarujemy plasterki polędwiczki i grillujemy ją na patelni grillowej.

Krok 2

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę . Dodajemy pokrojoną paprykę i pokrojoną ugotowaną młoda marchewkę . Mieszamy . Dodajemy 1/2 kostki bulionowej na włoszczyźnie i kosteczki cvzosnku knorr. Mieszamy doprawiamy ziołami prowansalskimi. Dolewamy zmiksowane pomidory z puszki. Mieszamy zagotowujemy

Krok 3

Doprawiamy do smaku odrobiną modu i pieprzu . Takim sosem polewamy makaron i podajemy obok polędwiczkę

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z sosem pomidorowym i poledwiczką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z sosem pomidorowym i poledwiczką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z sosem pomidorowym i poledwiczką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z sosem pomidorowym i poledwiczką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z sosem pomidorowym i poledwiczką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z sosem pomidorowym i poledwiczką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z sosem pomidorowym i poledwiczką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z sosem pomidorowym i poledwiczką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej