Kurczak w cieście z sałatką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w cieście z sałatką

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

20 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

2 opakowania

2 sztuki

1 szczypta

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie zaczynamy od podsmażenia piersi z kurczaka. Pamiętajmy, aby naszą pierś podzielić na 4 części. Na patelnię nalewamy troszkę oleju i kładziemy piersi. Następnie przyprawiamy je pieprzem, papryką słodką i ostrą, wyciskamy ok. 3 ząbki czosnku. Dodajemy do tego drobno posiekaną cebulkę oraz pieczarki. Wszystko podsmażamy ok. 15-20 minut.

Krok 2

Następnie przygotowujemy sałatkę.Tak, więc płuczemy sałatę i rwiemy ją na drobne kawałki i wkładamy do 4 miseczek. Następnie dodajemy pomidora i ogórka. Wszystko zalewamy sosem : 250 ml wody + 2 łyżki octu jabłkowego+ 2 łyżeczki cukru+ wyciskamy ząbek czosnku+ pieprz+2 łyżki oleju.

Krok 3

Gdy kurczak jest juz gotowy i lekko przestygnął możemy zacząć układać go na cieście francuskim. Każde ciasto kroimy na pół. 2 części dajemy na blachę wyłożoną papierem. Na ciasto przekładamy piersi z kurczaka a na górę dajemy pokrojonego ogórki kiszone i pomidora. I przykrywamy serem żółtym:) Wszystko przykrywamy kolejnymi częściami ciasta francuskiego, które dodatkowo nacinamy w poprzek. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika na ok 20 minut w temp. ok. 180 stopni. Oczywiście pilnujemy, tak aby ciasto się upiekło, a nie spaliło :)Gdy już ciasto jest gotowe można podawać pyszny obiadek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w cieście z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w cieście z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w cieście z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w cieście z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w cieście z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w cieście z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w cieście z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w cieście z sałatką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej