Składniki
1 kilogram
300 mililitrów
100 gramów
400 gramów
100 gramów
200 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
sałatka:
1 sztuka
1 pęczek
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka z kurczaka umyj i osusz. Za pomocą małego noża oddziel mięso od kości – lekko je nacinając, wyciągnij kość ze środka tak, aby mięso pozostało nienaruszone. Mięso dopraw do smaku. Dla lepszego efektu możesz zamarynować je w Przyprawie do złotego kurczaka Knorr i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut.
Krok 2
Pora, czosnek i czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni, ostudź i wymieszaj z serem feta oraz oliwkami. Tak przygotowanym farszem nadziej udka.
Krok 3
Mięso obsmaż równomiernie na patelni. Następnie Sos do pieczeni jasny Knorr połącz z 300 ml zimnej wody.
Krok 4
Przygotowanym sosem zalej mięso. Całość duś pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas przekładając kurczaka na patelni. Udka podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Krok 5
Przygotuj sałatkę: ogórka oraz rzodkiewkę umyj i pokrój w drobną kostkę. Orzechy pokrusz i dodaj do warzyw. Całość zalej sosem sałatkowym, po czym dokładnie wymieszaj.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane udka z kurczaka z sałatką
Szukasz sposobu na przyrządzenie udek z kurczaka? Jeśli zazwyczaj smażysz je lub zapiekasz, sięgnij po przepis na wersję faszerowaną. Dzięki niemu w prosty sposób odmienisz zwyczajne danie i przyrządzisz je w bardziej wykwintnej wersji, idealnej na uroczysty obiad. Mięso oczyść, ostrożnie usuń kości i nadziej przyrządzonym wcześniej farszem. Do kurczaka dobrze będą pasować por z czerwoną papryką i czosnkiem. Żeby nadzienie nabrało mocniejszego smaku, dodaj do niego także fetę lub inny słony ser (np. bryndzę) oraz oliwki lub kapary. Podsmaż mięso, by zachowało soczystość, a następnie uduś je w aksamitnym grzybowym sosie. Do udek z kurczaka podaj chrupiącą sałatkę z ogórków, rzodkiewki i orzechów włoskich. Dobrym pomysłem będzie uprażenie ich na suchej patelni. Sałatkę polej sosem, np. w stylu francuskim. Faszerowane udka z kurczaka podawaj z kaszą, ryżem albo ziemniakami. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zaserwować je ze świeżą bagietką. Ciekawi nas Twoja opinia – podziel się nią w komentarzu.