Faszerowane udka z kurczaka z sałatką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Faszerowane udka z kurczaka z sałatką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

380 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 mililitrów

100 gramów

400 gramów

100 gramów

200 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

sałatka:

1 sztuka

1 pęczek

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka umyj i osusz. Za pomocą małego noża oddziel mięso od kości – lekko je nacinając, wyciągnij kość ze środka tak, aby mięso pozostało nienaruszone. Mięso dopraw do smaku. Dla lepszego efektu możesz zamarynować je w Przyprawie do złotego kurczaka Knorr i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut.

Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - Krok 1

Krok 2

Pora, czosnek i czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni, ostudź i wymieszaj z serem feta oraz oliwkami. Tak przygotowanym farszem nadziej udka.

Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - Krok 2

Krok 3

Mięso obsmaż równomiernie na patelni. Następnie Sos do pieczeni jasny Knorr połącz z 300 ml zimnej wody.

Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - Krok 3

Krok 4

Przygotowanym sosem zalej mięso. Całość duś pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas przekładając kurczaka na patelni. Udka podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą.

Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sałatkę: ogórka oraz rzodkiewkę umyj i pokrój w drobną kostkę. Orzechy pokrusz i dodaj do warzyw. Całość zalej sosem sałatkowym, po czym dokładnie wymieszaj.

Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

4

Opinie o przepisie

  • ziemia21 ziemia

    ziemia21 ziemia , 07.05.2017

    Super obiad. Zrobiłam dla gości i były pyszne. Nie podsmarzalam na patelni tylko ciasno ułożyła w brytfance i do poekarnika. Pod koniec zalała sosem grzybowym Knor i bez przykrycia 15 min aż wszystko się fajnie zapieklo. Do tego Ziemia ki pieczone w lupinach i palce lizać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dsbhp 2016

    dsbhp 2016 , 10.08.2016

    Bardzo fajny przepis tylko jak on zwija te udka żeby farsz nie wychodził podczas duszenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 17.04.2016

    Bez oliwek i wtedy super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dominika nowak

    dominika nowak , 15.11.2015

    Robie dosc czesto! Troche pracochlonne ale warto .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane udka z kurczaka z sałatką Faszerowane udka z kurczaka z sałatką

Szukasz sposobu na przyrządzenie udek z kurczaka? Jeśli zazwyczaj smażysz je lub zapiekasz, sięgnij po przepis na wersję faszerowaną. Dzięki niemu w prosty sposób odmienisz zwyczajne danie i przyrządzisz je w bardziej wykwintnej wersji, idealnej na uroczysty obiad. Mięso oczyść, ostrożnie usuń kości i nadziej przyrządzonym wcześniej farszem. Do kurczaka dobrze będą pasować por z czerwoną papryką i czosnkiem. Żeby nadzienie nabrało mocniejszego smaku, dodaj do niego także fetę lub inny słony ser (np. bryndzę) oraz oliwki lub kapary. Podsmaż mięso, by zachowało soczystość, a następnie uduś je w aksamitnym grzybowym sosie. Do udek z kurczaka podaj chrupiącą sałatkę z ogórków, rzodkiewki i orzechów włoskich. Dobrym pomysłem będzie uprażenie ich na suchej patelni. Sałatkę polej sosem, np. w stylu francuskim. Faszerowane udka z kurczaka podawaj z kaszą, ryżem albo ziemniakami. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zaserwować je ze świeżą bagietką. Ciekawi nas Twoja opinia – podziel się nią w komentarzu.