Faszerowane udka z kurczaka z sałatką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

370 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 mililitrów

100 gramów

400 gramów

100 gramów

200 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

sałatka:

1 sztuka

1 pęczek

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka umyj i osusz. Za pomocą małego noża oddziel mięso od kości – lekko je nacinając, wyciągnij kość ze środka tak, aby mięso pozostało nienaruszone. Mięso dopraw do smaku. Dla lepszego efektu możesz zamarynować je w Przyprawie do złotego kurczaka Knorr i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut.

Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - Krok 1

Krok 2

Pora, czosnek i czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni, ostudź i wymieszaj z serem feta oraz oliwkami. Tak przygotowanym farszem nadziej udka.

Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - Krok 2

Krok 3

Mięso obsmaż równomiernie na patelni. Następnie Sos do pieczeni jasny Knorr połącz z 300 ml zimnej wody.

Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - Krok 3

Krok 4

Przygotowanym sosem zalej mięso. Całość duś pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas przekładając kurczaka na patelni. Udka podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą.

Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sałatkę: ogórka oraz rzodkiewkę umyj i pokrój w drobną kostkę. Orzechy pokrusz i dodaj do warzyw. Całość zalej sosem sałatkowym, po czym dokładnie wymieszaj.

Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

4

Opinie o przepisie

  • ziemia21 ziemia

    ziemia21 ziemia , 07.05.2017

    Super obiad. Zrobiłam dla gości i były pyszne. Nie podsmarzalam na patelni tylko ciasno ułożyła w brytfance i do poekarnika. Pod koniec zalała sosem grzybowym Knor i bez przykrycia 15 min aż wszystko się fajnie zapieklo. Do tego Ziemia ki pieczone w lupinach i palce lizać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dsbhp 2016

    dsbhp 2016 , 10.08.2016

    Bardzo fajny przepis tylko jak on zwija te udka żeby farsz nie wychodził podczas duszenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 17.04.2016

    Bez oliwek i wtedy super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dominika nowak

    dominika nowak , 15.11.2015

    Robie dosc czesto! Troche pracochlonne ale warto .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane udka z kurczaka z sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane udka z kurczaka z sałatką Faszerowane udka z kurczaka z sałatką

Szukasz sposobu na przyrządzenie udek z kurczaka? Jeśli zazwyczaj smażysz je lub zapiekasz, sięgnij po przepis na wersję faszerowaną. Dzięki niemu w prosty sposób odmienisz zwyczajne danie i przyrządzisz je w bardziej wykwintnej wersji, idealnej na uroczysty obiad. Mięso oczyść, ostrożnie usuń kości i nadziej przyrządzonym wcześniej farszem. Do kurczaka dobrze będą pasować por z czerwoną papryką i czosnkiem. Żeby nadzienie nabrało mocniejszego smaku, dodaj do niego także fetę lub inny słony ser (np. bryndzę) oraz oliwki lub kapary. Podsmaż mięso, by zachowało soczystość, a następnie uduś je w aksamitnym grzybowym sosie. Do udek z kurczaka podaj chrupiącą sałatkę z ogórków, rzodkiewki i orzechów włoskich. Dobrym pomysłem będzie uprażenie ich na suchej patelni. Sałatkę polej sosem, np. w stylu francuskim. Faszerowane udka z kurczaka podawaj z kaszą, ryżem albo ziemniakami. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zaserwować je ze świeżą bagietką. Ciekawi nas Twoja opinia – podziel się nią w komentarzu.