Składniki
300 gramów
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 centymetra, cebule w cząstki, a kiełbasę w grubsze plasterki.
Krok 2
Do mięsa dodaj oliwę oraz przyprawę Knorr. Odstaw na co najmniej 20 minut.
Krok 3
Następnie nabijaj na patyczki mięso przekładając je cebulą i kiełbasą.
Krok 4
Szaszłyki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podawaj samodzielnie lub ze świeżą sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z indyka z chorizo
Hiszpański akcent w jednej z najpopularniejszych grillowanych przekąsek, to propozycja na dziś. Szaszłyki z indyka z kiełbasą chorizo to idealnie zbilansowanie smaków i aromatów. Lekko pikantne kiełbaski chorizo znakomicie uzupełniają się z łagodnym i jędrnym indykiem, a całość dopełnia pyszna, grillowana cebulka. Chorizo to typowa hiszpańska kiełbasa wytwarzana z wieprzowiny. Jest bardzo charakterystyczna i rozpoznawalna wśród innych hiszpańskich specjałów, ze względu na swój mocny zapach i ostry paprykowy posmak. Co ciekawe, w hiszpańskim slangu słowo chorizo oznacza tyle, co złodziej i możesz być pewna, że szaszłyki z dodatkiem tej pysznej kiełbasy skradną twoje serce. Wystarczy, że odpowiednio wcześniej zamarynujesz kawałki indyka, a następnie nabijesz je na patyczki, przekładając cząstkami cebuli i grubszymi plasterkami chorizo. Gotowe szaszłyki grilluj po 5-6 minut z każdej strony i podawaj z dipem jogurtowym lub pomidorową salsą.