Katalońska Samfaina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Katalońska Samfaina

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 kilogram

1 łyżeczka

3 sztuki

100 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Bakłażany i cukinię pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, uduś.

Krok 2

Sparz pomidory i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Pomidory, paprykę i przyprawy, w tym rozkruszone mini kostki czosnkowe dodaj do garnka. Wymieszaj wszystko. Przykryj przykrywką i duś ok. 30 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Katalońska Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Katalońska Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Katalońska Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Katalońska Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Katalońska Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Katalońska Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Katalońska Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Katalońska Samfaina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej