
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
12 sztuk
2 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
0.5 pęczka
2 sztuki
1 łyżka
40 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Trzony pieczarek odetnij i posiekaj, a kapelusze zostaw. Cebulę i czosnek również posiekaj.
Krok 2
Posiekane pieczarki, czosnek i cebulę smaż przez 5 minut na oleju.
Krok 3
Dodaj wieprzowinę i smaż kolejne 5 minut.
Krok 4
Mięso z warzywami przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, szałwię oraz jajko. Wymieszaj i dopraw.
Krok 5
Farsz nakładaj łyżką do kapeluszy pieczarek. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Posyp listkami natki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej