
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
12 sztuk
2 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
0.5 pęczka
2 sztuki
1 łyżka
40 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Trzony pieczarek odetnij i posiekaj, a kapelusze zostaw. Cebulę i czosnek również posiekaj.
Krok 2
Posiekane pieczarki, czosnek i cebulę smaż przez 5 minut na oleju.
Krok 3
Dodaj wieprzowinę i smaż kolejne 5 minut.
Krok 4
Mięso z warzywami przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, szałwię oraz jajko. Wymieszaj i dopraw.
Krok 5
Farsz nakładaj łyżką do kapeluszy pieczarek. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Posyp listkami natki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej