Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik, włącz opcję grill. Przygotuj sos: do rondla wlej mleko, dodaj kukurydzę. Zagotuj, dodaj pół kostki rosołowej, dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wyłów z sosu łyżkę kukurydzy (użyjesz jej do dekoracji), a resztę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietanę i przelej sos przez sitko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przelej chochlę sosu do miseczki, wymieszaj z mąką kukurydziną i wlej z powrotem do garnka. Ponownie zagotuj sos. Obgotuj brukselkę we wrzącej, osolonej wodzie, a gdy będzie miękka, zahartuj ją w wodzie z lodem. Przygotuj pesto: zagotuj wodę w rondlu, zblanszuj szpinak i pęczek kolendry. Nie przykrywaj garnka, aby liście pozostały zielone. Po 3 minutach odcedź kolendrę i szpinak, a potem zmiksuj je z oliwą i przypraw solą i pieprzem. Filety z sandacza oprósz solą i pieprzem, podsmaż na oliwie z łyżką masła - najpierw 3 minuty skórką do góry, a potem kolejne 3 minuty z drugiej strony. Ryby ułóż skórą do góry w żaroodpornym naczyniu, a na patelnię, na której się smażyły, włóż brukselkę i odłożoną kukurydzą z sosu. Smaż przez chwilę, potem przełóż do naczynia z sandaczem i wstaw na 10 minut pod rozgrzany grill. Upieczone filety przekrój na połówki i ułóż na talerzach - jedną połówkę skórką do góry, drugą odwrotnie. Podawaj z brukselka i kukurydzą oraz podgrzanym sosem kukurydzianym i pesto ze szpinaku i kolendry.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej