Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik, włącz opcję grill. Przygotuj sos: do rondla wlej mleko, dodaj kukurydzę. Zagotuj, dodaj pół kostki rosołowej, dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wyłów z sosu łyżkę kukurydzy (użyjesz jej do dekoracji), a resztę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietanę i przelej sos przez sitko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przelej chochlę sosu do miseczki, wymieszaj z mąką kukurydziną i wlej z powrotem do garnka. Ponownie zagotuj sos. Obgotuj brukselkę we wrzącej, osolonej wodzie, a gdy będzie miękka, zahartuj ją w wodzie z lodem. Przygotuj pesto: zagotuj wodę w rondlu, zblanszuj szpinak i pęczek kolendry. Nie przykrywaj garnka, aby liście pozostały zielone. Po 3 minutach odcedź kolendrę i szpinak, a potem zmiksuj je z oliwą i przypraw solą i pieprzem. Filety z sandacza oprósz solą i pieprzem, podsmaż na oliwie z łyżką masła - najpierw 3 minuty skórką do góry, a potem kolejne 3 minuty z drugiej strony. Ryby ułóż skórą do góry w żaroodpornym naczyniu, a na patelnię, na której się smażyły, włóż brukselkę i odłożoną kukurydzą z sosu. Smaż przez chwilę, potem przełóż do naczynia z sandaczem i wstaw na 10 minut pod rozgrzany grill. Upieczone filety przekrój na połówki i ułóż na talerzach - jedną połówkę skórką do góry, drugą odwrotnie. Podawaj z brukselka i kukurydzą oraz podgrzanym sosem kukurydzianym i pesto ze szpinaku i kolendry.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej