Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

50 gramów

150 gramów

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, dodając do wody suszone grzyby oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wystudź. Grzyby wyjmij z kaszy i pokrój na cienkie paseczki. Pamiętaj również, aby po ugotowaniu wyjąć z kaszy liście laurowe oraz ziele angielskie.

Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Boczek oraz szalotki pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni począwszy od boczku. Następnie dodaj umyte i osuszone kurki, smaż 2-3 minuty, oprósz pieprzem.

Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużej misce połącz ugotowaną kaszę, grzyby z boczkiem (kurki oraz z gotowania – pozostaw kilka kurek do dekoracji), starty ser oraz posiekaną natkę.

Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Majonez wymieszaj w miseczce z jogurtem oraz sosem sałatkowym Knorr. Powstały sos dodaj do kaszy, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do salaterki.

Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Pomidory sparz we wrzącej wodzie, obierz ze skóry i wytnij gniazdo, następnie pokrój w kostkę. Wierzch sałatki posyp pomidorami oraz pozostawionymi kurkami. Gotową sałatkę podawaj z chrupiącą bagietką.

Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz świeżych kurek, możesz użyć mrożonych grzybów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybamiSałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami

Przygotowanie proponowanej sałatki to dobry sposób na smaczną kolację lub przekąskę między posiłkami. Łączy w sobie aromat grzybów oraz charakterystyczny smak oscypka i wędzonego boczku. Podstawą dania jest kasza gryczana, jednak zamiast niej możesz użyć jęczmiennej – potrawa będzie równie dobra. Ugotuj ją z dodatkiem suszonych grzybów, kilku liści laurowych i kulek ziela angielskiego, według wskazówek na opakowaniu. Następnie pokrój drobno boczek i szalotkę – jeśli chcesz, żeby sałatka miała intensywny smak i była bardziej chrupiąca, wykorzystaj białą cebulę. Przypraw je świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem, smaż na małym ogniu przez kilka minut. Tak przygotowane składniki połącz ze sobą w dużej misce, wsypując wcześniej starty oscypek (odpowiedni będzie każdy ser wędzony, np. rolada ustrzycka) oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec z majonezu, przypraw i jogurtu przyrządź sos, który połączy ze sobą składniki potrawy. Sałatkę serwuj udekorowaną kawałkami pomidorów oraz listkami świeżej bazylii. Zainspiruj się naszym przepisem!