Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami
łatwe
392 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
3 łyżki
2 łyżki
1 opakowanie
50 gramów
150 gramów
6 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, dodając do wody suszone grzyby oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wystudź. Grzyby wyjmij z kaszy i pokrój na cienkie paseczki. Pamiętaj również, aby po ugotowaniu wyjąć z kaszy liście laurowe oraz ziele angielskie.

Krok 2
Boczek oraz szalotki pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni począwszy od boczku. Następnie dodaj umyte i osuszone kurki, smaż 2-3 minuty, oprósz pieprzem.

Krok 3
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużej misce połącz ugotowaną kaszę, grzyby z boczkiem (kurki oraz z gotowania – pozostaw kilka kurek do dekoracji), starty ser oraz posiekaną natkę.

Krok 4
Majonez wymieszaj w miseczce z jogurtem oraz sosem sałatkowym Knorr. Powstały sos dodaj do kaszy, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do salaterki.

Krok 5
Pomidory sparz we wrzącej wodzie, obierz ze skóry i wytnij gniazdo, następnie pokrój w kostkę. Wierzch sałatki posyp pomidorami oraz pozostawionymi kurkami. Gotową sałatkę podawaj z chrupiącą bagietką.


Dobra rada:
Jeśli nie masz świeżych kurek, możesz użyć mrożonych grzybów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami
Przygotowanie proponowanej sałatki to dobry sposób na smaczną kolację lub przekąskę między posiłkami. Łączy w sobie aromat grzybów oraz charakterystyczny smak oscypka i wędzonego boczku. Podstawą dania jest kasza gryczana, jednak zamiast niej możesz użyć jęczmiennej – potrawa będzie równie dobra. Ugotuj ją z dodatkiem suszonych grzybów, kilku liści laurowych i kulek ziela angielskiego, według wskazówek na opakowaniu. Następnie pokrój drobno boczek i szalotkę – jeśli chcesz, żeby sałatka miała intensywny smak i była bardziej chrupiąca, wykorzystaj białą cebulę. Przypraw je świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem, smaż na małym ogniu przez kilka minut. Tak przygotowane składniki połącz ze sobą w dużej misce, wsypując wcześniej starty oscypek (odpowiedni będzie każdy ser wędzony, np. rolada ustrzycka) oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec z majonezu, przypraw i jogurtu przyrządź sos, który połączy ze sobą składniki potrawy. Sałatkę serwuj udekorowaną kawałkami pomidorów oraz listkami świeżej bazylii. Zainspiruj się naszym przepisem!


































