Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
237 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 opakowanie

500 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę, krewetki obierz i umyj. Kiełbasę pokrój w krążki, selera oraz cebulę w kostkę. Zioła posiekaj.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę, dodaj kurczaka i kiełbasę. Smaż chwilę razem.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj następnie krewetki, selera oraz przyprawy: liście, ziele, pieprz oraz chilli. Do garnka wlej pomidory i duś razem 2-3 minuty.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej bulion i dodaj Gulasz Knorr. Dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj pokrojoną natkę, listki tymianku oraz sos Worcester. Gotowy gulasz podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kurczaka możesz użyć innego mięsa, np. wołowiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkamiGulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami

Gulasz gumbo to bardzo gęsta zupa pochodząca z Luizjany. Najlepiej sprawdzi się podana jako danie główne, ale również ciepła kolacja. Bardzo ważnym elementem tej jednogarnkowej potrawy jest mięso. Wybierz podudzia z kurczaka bez kości, jednak równie dobrze możesz się zdecydować na kaczkę lub królika. Pamiętaj, aby przed dodaniem krewetek do reszty składników, obrać je i dokładnie umyć. Zamiast nich użyj mięsa kraba lub ostryg – smak będzie zbliżony. Oprócz warzyw zaproponowanych w przepisie dodaj nieco fasolki szparagowej i kukurydzy z puszki. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem, zielem angielskim, kolendrą, słodką papryką w proszku i papryczką chili, która nada całości bardziej wyrazistego smaku. Podsmaż składniki na patelni, pokrojone według wskazówek zawartych w przepisie. Na koniec wlej bulion warzywny i sos Worcestershire, który bardzo dobrze połączy składniki. Podawaj na głębokim talerzu i ozdób gałązkami tymianku lub natką pietruszki. Serwuj z ciemnym wieloziarnistym pieczywem.