Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami
łatwe
265 osób zapisało

Składniki
300 gramów
100 gramów
1 opakowanie
500 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
1 szczypta
3 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę, krewetki obierz i umyj. Kiełbasę pokrój w krążki, selera oraz cebulę w kostkę. Zioła posiekaj.

Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę, dodaj kurczaka i kiełbasę. Smaż chwilę razem.

Krok 3
Dodaj następnie krewetki, selera oraz przyprawy: liście, ziele, pieprz oraz chilli. Do garnka wlej pomidory i duś razem 2-3 minuty.

Krok 4
Następnie wlej bulion i dodaj Gulasz Knorr. Dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut.

Krok 5
Na koniec dodaj pokrojoną natkę, listki tymianku oraz sos Worcester. Gotowy gulasz podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.


Dobra rada:
Zamiast kurczaka możesz użyć innego mięsa, np. wołowiny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami
Gulasz gumbo to bardzo gęsta zupa pochodząca z Luizjany. Najlepiej sprawdzi się podana jako danie główne, ale również ciepła kolacja. Bardzo ważnym elementem tej jednogarnkowej potrawy jest mięso. Wybierz podudzia z kurczaka bez kości, jednak równie dobrze możesz się zdecydować na kaczkę lub królika. Pamiętaj, aby przed dodaniem krewetek do reszty składników, obrać je i dokładnie umyć. Zamiast nich użyj mięsa kraba lub ostryg – smak będzie zbliżony. Oprócz warzyw zaproponowanych w przepisie dodaj nieco fasolki szparagowej i kukurydzy z puszki. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem, zielem angielskim, kolendrą, słodką papryką w proszku i papryczką chili, która nada całości bardziej wyrazistego smaku. Podsmaż składniki na patelni, pokrojone według wskazówek zawartych w przepisie. Na koniec wlej bulion warzywny i sos Worcestershire, który bardzo dobrze połączy składniki. Podawaj na głębokim talerzu i ozdób gałązkami tymianku lub natką pietruszki. Serwuj z ciemnym wieloziarnistym pieczywem.