Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
237 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 opakowanie

500 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę, krewetki obierz i umyj. Kiełbasę pokrój w krążki, selera oraz cebulę w kostkę. Zioła posiekaj.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę, dodaj kurczaka i kiełbasę. Smaż chwilę razem.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj następnie krewetki, selera oraz przyprawy: liście, ziele, pieprz oraz chilli. Do garnka wlej pomidory i duś razem 2-3 minuty.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej bulion i dodaj Gulasz Knorr. Dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj pokrojoną natkę, listki tymianku oraz sos Worcester. Gotowy gulasz podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.

Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kurczaka możesz użyć innego mięsa, np. wołowiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkamiGulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami

Gulasz gumbo to bardzo gęsta zupa pochodząca z Luizjany. Najlepiej sprawdzi się podana jako danie główne, ale również ciepła kolacja. Bardzo ważnym elementem tej jednogarnkowej potrawy jest mięso. Wybierz podudzia z kurczaka bez kości, jednak równie dobrze możesz się zdecydować na kaczkę lub królika. Pamiętaj, aby przed dodaniem krewetek do reszty składników, obrać je i dokładnie umyć. Zamiast nich użyj mięsa kraba lub ostryg – smak będzie zbliżony. Oprócz warzyw zaproponowanych w przepisie dodaj nieco fasolki szparagowej i kukurydzy z puszki. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem, zielem angielskim, kolendrą, słodką papryką w proszku i papryczką chili, która nada całości bardziej wyrazistego smaku. Podsmaż składniki na patelni, pokrojone według wskazówek zawartych w przepisie. Na koniec wlej bulion warzywny i sos Worcestershire, który bardzo dobrze połączy składniki. Podawaj na głębokim talerzu i ozdób gałązkami tymianku lub natką pietruszki. Serwuj z ciemnym wieloziarnistym pieczywem.