Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami
łatwe
203 osoby zapisały
Składniki
300 gramów
100 gramów
1 opakowanie
500 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
1 szczypta
3 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę, krewetki obierz i umyj. Kiełbasę pokrój w krążki, selera oraz cebulę w kostkę. Zioła posiekaj.
Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę, dodaj kurczaka i kiełbasę. Smaż chwilę razem.
Krok 3
Dodaj następnie krewetki, selera oraz przyprawy: liście, ziele, pieprz oraz chilli. Do garnka wlej pomidory i duś razem 2-3 minuty.
Krok 4
Następnie wlej bulion i dodaj Gulasz Knorr. Dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut.
Krok 5
Na koniec dodaj pokrojoną natkę, listki tymianku oraz sos Worcester. Gotowy gulasz podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.
Dobra rada:
Zamiast kurczaka możesz użyć innego mięsa, np. wołowiny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz Gumbo z kurczakiem i krewetkami
Gulasz gumbo to bardzo gęsta zupa pochodząca z Luizjany. Najlepiej sprawdzi się podana jako danie główne, ale również ciepła kolacja. Bardzo ważnym elementem tej jednogarnkowej potrawy jest mięso. Wybierz podudzia z kurczaka bez kości, jednak równie dobrze możesz się zdecydować na kaczkę lub królika. Pamiętaj, aby przed dodaniem krewetek do reszty składników, obrać je i dokładnie umyć. Zamiast nich użyj mięsa kraba lub ostryg – smak będzie zbliżony. Oprócz warzyw zaproponowanych w przepisie dodaj nieco fasolki szparagowej i kukurydzy z puszki. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem, zielem angielskim, kolendrą, słodką papryką w proszku i papryczką chili, która nada całości bardziej wyrazistego smaku. Podsmaż składniki na patelni, pokrojone według wskazówek zawartych w przepisie. Na koniec wlej bulion warzywny i sos Worcestershire, który bardzo dobrze połączy składniki. Podawaj na głębokim talerzu i ozdób gałązkami tymianku lub natką pietruszki. Serwuj z ciemnym wieloziarnistym pieczywem.