Spaghetti z boczkiem pancetta i pecorino przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z boczkiem pancetta i pecorino

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 szczypta

500 gramów

1 szczypta

4 sztuki

1 sztuka

150 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Usmaż na rozgrzanej oliwie.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do boczku i gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 3

Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Krok 4

W międzyczasie zagotuj wodę z odrobiną soli i ugotuj makaron al dente.

Krok 5

Odsącz makaron i dodaj do sosu. Wymieszaj całość i dodaj ser pecorino.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z boczkiem pancetta i pecorino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z boczkiem pancetta i pecorino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z boczkiem pancetta i pecorino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z boczkiem pancetta i pecorino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z boczkiem pancetta i pecorino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z boczkiem pancetta i pecorino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z boczkiem pancetta i pecorino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z boczkiem pancetta i pecorino - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej