Ser pecorino – zamiennik. Czym zastąpić?

Pikantny, aromatyczny i twardy pecorino to jeden z najpopularniejszych serów włoskich. Jest podstawowym składnikiem wielu kremowych zup, dań makaronowych czy wieloskładnikowych zapiekanek, którym nadaje niepowtarzalnego, lekko ostrego smaku. Do czego pasuje ser pecorino? Zamiennik jakiego rodzaju sprawdzi się najlepiej?

Skąd pochodzi ser pecorino?

Pecorino to prawdziwie włoski specjał, wytwarzany pierwotnie przez miejscowych pasterzy w okolicach Rzymu, a obecnie również w innych regionach, takich jak Toskania, Sardynia, Lacjum czy Sycylia. O walorach tego wyjątkowego sera wspominał rzymski poeta Wergiliusz, żyjący w latach 70-19 p.n.e., a większość mieszkańców słonecznej Italii nie wyobraża sobie dań makaronowych i zapiekanek bez dodatku drobno tartego specjału.

Oryginalne pecorino to twardy ser podpuszczkowy produkowany z owczego mleka. O jego smaku i twardości decyduje długość dojrzewania, która się może wahać od 5 miesięcy nawet do 2 lat. Charakterystyczną cechą sera jest słomkowy kolor, niewielka ilość małych dziurek oraz skłonność do kruszenia się. Krócej dojrzewające pecorino są miękkie, łagodne w smaku, dlatego doskonale nadają się jako składnik koreczków, dań owocowych lub deski serów, będącej znakomitą przekąską podczas różnorodnych imprez. Twarde, leżakujące ponad rok sery dają się z łatwością ucierać na drobne wiórka, dlatego sprawdzają się w takich daniach jak pełen smaku krem z zielonego groszku albo niezwykle aromatyczne spaghetti z anchois i kaparami. Czy istnieje jakaś alternatywa sera pecorino, który podkreśli walory przygotowywanej potrawy?

Ser pecorino – zamiennik

Pecorino charakteryzuje się wyjątkowym aromatem i słonym, zdecydowanym smakiem, który nie tylko świetnie wzbogaca dania mięsne, risotta, zupy oraz zapiekanki, ale także znakomicie się komponuje z dodatkiem słodkich konfitur lub płynnego miodu. Przygotowując włoską potrawę według danego przepisu czasami może się zdarzyć, że zakup pecorino będzie niemożliwy. Co można użyć w zastępstwie? Jaki ser zamiast pecorino sprawdzi się najlepiej?

W takiej sytuacji najlepiej się sprawdzi popularny na całym świecie parmezan, który choć produkowany jest z mleka krowiego, twardością i smakiem przypomina pecorino. Parmigiano reggiano doskonale się sprawdzi zarówno w formie dekoracji określonych potraw i składnik zup, zapiekanek, spaghetti czy deski serów. Z powodzeniem można go użyć zamiennie do takich popularnych potraw jak muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym, pikantna zupa toskańska serwowana z chrupiącymi grzankami serowymi czy wielowarzywne fetucchini z bobem.

Ser pecorino – czym zastąpić oprócz parmezanu?

Doskonałym zamiennikiem pecorino jest grana padano – włoski ser produkowany z mleka krowiego, o przyjemnym, lekko orzechowym smaku. Ze względu na dość kruchą strukturę grana padano najczęściej jest używany po starciu na wiórki lub niewielkich rozmiarów płatki. Można go dodać zarówno do klasycznego włoskiego spaghetti po neapolitańsku, kremowej zupy z ziemniaków, jak i zapiekanej cukinii w sosie pomidorowym.

Czym zastąpić ser pecorino w potrawach serwowanych na ciepło? Dobrym zamiennikiem może okazać się hiszpański manchego, który także powstaje z owczego mleka i wyróżnia się ostrym, zdecydowanym smakiem. Chcąc zastąpić pecorino, warto wybrać ser, który dojrzewał co najmniej rok, dzięki czemu zdążył nabrać ułatwiającej starcie twardości oraz podkreślającej smak potraw pikanterii. Jeśli wciąż nie macie pomysłu na to, co zamiast sera pecorino nada się do przygotowywanego dania, wybierzcie pochodzący z Grecji kefalotiri – twardy, owczo-kozi ser dojrzewający, który doskonale się sprawdzi w daniach makaronowych, zupach oraz wieloskładnikowych sałatkach.

Ser Pecorino – czym zastąpić w desce serów?

Różnorodna kompozycja serów to rodzaj przekąski, która coraz częściej pojawia się na polskich stołach przy okazji rodzinnych uroczystości lub spotkań z przyjaciółmi. Na desce prócz owoców, konfitur i orzechów zazwyczaj umieszcza się kilka rodzajów serów, by goście mieli większą możliwość wyboru. Najczęściej łączy się odmiany pleśniowe (camembert, gorgonzola) z półtwardymi (cheddar) i twardymi (parmezan, pecorino). Wśród nich nie powinno również zabraknąć gatunków powstałych z mleka koziego, krowiego oraz owczego. Za najlepszy zamiennik sera pecorino w takiej przekąsce można uznać parmigiano-reggiano lub aromatyczny bursztyn o pikantnym smaku.