Aglio olio e peperoncino – spaghetti: przepis | Przepisy.pl pixel

Aglio olio e peperoncino - VIDEO

Spaghetti z czosnkiem, chili i oliwą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
188 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

482 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

350 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz z łupin i dość drobno posiekaj. Papryczkę peperoncino umyj, wysusz, a następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W większym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli. Gdy będzie wrzeć, wrzuć odmierzoną ilość makaronu spaghetti i gotuj zgodnie z podanymi na opakowaniu zaleceniami producenta.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć posiekany ząbek czosnku i papryczkę. Jak tylko warzywa zaczną się delikatnie rumienić, dodaj Knorr Chłopski garnek oraz 350 ml wody. Całość energicznie zamieszaj, by dobrze rozpuścić proszek z opakowania.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Ugotowany al dente i dobrze odcedzony makaron dodaj do sosu, a wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe aglio olio peperoncino wyłóż na talerze i tuż przed podaniem udekoruj dużą ilością drobno posiekanej natki pietruszki oraz cienkimi plasterkami papryczki chili.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W prostocie siła! Już dziś zaskocz wszystkich domowników lub gości wyśmienitą potrawą aglio olio e peperoncino. Wystarczy, że wymieszasz czosnek, papryczkę, makaron spaghetti oraz oliwę, a całość udekorujesz listkami świeżej pietruszki. Mniam! To danie wprost rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Potrawa bez wątpienia przypadnie do gustu wielbicielom włoskiej kuchni. Kto jeszcze może pokochać spaghetti aglio olio e peperoncino? Przepis mile zaskoczy wegetarian oraz osoby lubiące potrawy z nutą pikanterii.

Na jaką okazję?

Makaron aglio olio e peperoncino – choć brzmi wykwintnie, jest posiłkiem, który przyrządza się w szybkim tempie i z łatwo dostępnych składników. To wprost idealne rozwiązanie na błyskawiczny, codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

Peperoncino to rodzaj lekko pikantnej papryki. Ostrość warzywa określa się za pomocą skali Scoville’a. Na podstawie ilości substancji zwanej kapsaicyną możliwe jest nakreślenie stopnia pikantności danego gatunku papryki.

Dla urozmaicenia:

Należy pamiętać, aby czosnek podsmażać na złoto, a nie na brązowo. Zbyt mocno zarumieniony stanie się gorzki i zepsuje smak nawet najlepszego dania. Gotowy makaron aglio olio e peperoncino tuż przed podaniem można udekorować odrobiną drobno tartego parmezanu. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron po bolońsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aglio olio e peperoncino - VIDEOAglio olio e peperoncino - VIDEO

W prostocie siła! Już dziś zrób przepyszne aglio olio e peperoncino. Wystarczy, że wymieszasz czosnek, papryczkę, makaron spaghetti oraz oliwę, a całość udekorujesz listkami świeżej pietruszki. Mniam! To danie wprost rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Potrawa bez wątpienia przypadnie do gustu wielbicielom włoskiej kuchni. Po przepis powinny sięgać również osoby lubujące się w bezmięsnych specjałach.

Na jaką okazję?

Aglio olio e peperoncino – choć brzmi wykwintnie, jest posiłkiem, który przyrządza się w szybkim tempie i z łatwo dostępnych składników. Idealne rozwiązanie na codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

Peperoncino to rodzaj lekko pikantnej papryki. Ostrość warzywa określa się za pomocą skali Scoville’a. Na podstawie ilości substancji zwanej kapsaicyną możliwe jest nakreślenie stopnia pikantności danego gatunku papryki.

Dla urozmaicenia:

Należy pamiętać, aby czosnek podsmażać na złoto, a nie na brązowo. Zbyt mocno zarumieniony będzie gorzki i zepsuje smak nawet najlepszego dania.