Aglio olio e peperoncino – spaghetti: przepis | Przepisy.pl pixel

Aglio olio e peperoncino - VIDEO

Spaghetti z czosnkiem, chili i oliwą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
190 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

490 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

350 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz z łupin i dość drobno posiekaj. Papryczkę peperoncino umyj, wysusz, a następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W większym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli. Gdy będzie wrzeć, wrzuć odmierzoną ilość makaronu spaghetti i gotuj zgodnie z podanymi na opakowaniu zaleceniami producenta.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć posiekany ząbek czosnku i papryczkę. Jak tylko warzywa zaczną się delikatnie rumienić, dodaj Knorr Chłopski garnek oraz 350 ml wody. Całość energicznie zamieszaj, by dobrze rozpuścić proszek z opakowania.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Ugotowany al dente i dobrze odcedzony makaron dodaj do sosu, a wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe aglio olio peperoncino wyłóż na talerze i tuż przed podaniem udekoruj dużą ilością drobno posiekanej natki pietruszki oraz cienkimi plasterkami papryczki chili.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W prostocie siła! Już dziś zaskocz wszystkich domowników lub gości wyśmienitą potrawą aglio olio e peperoncino. Wystarczy, że wymieszasz czosnek, papryczkę, makaron spaghetti oraz oliwę, a całość udekorujesz listkami świeżej pietruszki. Mniam! To danie wprost rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Potrawa bez wątpienia przypadnie do gustu wielbicielom włoskiej kuchni. Kto jeszcze może pokochać spaghetti aglio olio e peperoncino? Przepis mile zaskoczy wegetarian oraz osoby lubiące potrawy z nutą pikanterii.

Na jaką okazję?

Makaron aglio olio e peperoncino – choć brzmi wykwintnie, jest posiłkiem, który przyrządza się w szybkim tempie i z łatwo dostępnych składników. To wprost idealne rozwiązanie na błyskawiczny, codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

Peperoncino to rodzaj lekko pikantnej papryki. Ostrość warzywa określa się za pomocą skali Scoville’a. Na podstawie ilości substancji zwanej kapsaicyną możliwe jest nakreślenie stopnia pikantności danego gatunku papryki.

Dla urozmaicenia:

Należy pamiętać, aby czosnek podsmażać na złoto, a nie na brązowo. Zbyt mocno zarumieniony stanie się gorzki i zepsuje smak nawet najlepszego dania. Gotowy makaron aglio olio e peperoncino tuż przed podaniem można udekorować odrobiną drobno tartego parmezanu. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aglio olio e peperoncino - VIDEOAglio olio e peperoncino - VIDEO

W prostocie siła! Już dziś zrób przepyszne aglio olio e peperoncino. Wystarczy, że wymieszasz czosnek, papryczkę, makaron spaghetti oraz oliwę, a całość udekorujesz listkami świeżej pietruszki. Mniam! To danie wprost rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Potrawa bez wątpienia przypadnie do gustu wielbicielom włoskiej kuchni. Po przepis powinny sięgać również osoby lubujące się w bezmięsnych specjałach.

Na jaką okazję?

Aglio olio e peperoncino – choć brzmi wykwintnie, jest posiłkiem, który przyrządza się w szybkim tempie i z łatwo dostępnych składników. Idealne rozwiązanie na codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

Peperoncino to rodzaj lekko pikantnej papryki. Ostrość warzywa określa się za pomocą skali Scoville’a. Na podstawie ilości substancji zwanej kapsaicyną możliwe jest nakreślenie stopnia pikantności danego gatunku papryki.

Dla urozmaicenia:

Należy pamiętać, aby czosnek podsmażać na złoto, a nie na brązowo. Zbyt mocno zarumieniony będzie gorzki i zepsuje smak nawet najlepszego dania.