Aglio olio e peperoncino - VIDEO

Spaghetti z czosnkiem, chili i oliwą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

61 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

336 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

1 opakowanie

350 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i papryczkę peperoncino pokrój, usmaż na 2 łyżkach oleju.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Makron ugotuj zgodnie zaleceniami producenta.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Do czosnku i papryczki dodaj Knorr Chłopski garnek i 350 ml wody.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Makaron dodaj do sosu i wymieszaj. Wyłóż go na talerze i udekoruj dużą ilością posiekanej pietruszki oraz papryczką chili.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aglio olio e peperoncino - VIDEOAglio olio e peperoncino - VIDEO

W prostocie siła! Już dziś zrób przepyszne aglio olio e peperoncino. Wystarczy, że wymieszasz czosnek, papryczkę, makaron spaghetti oraz oliwę, a całość udekorujesz listkami świeżej pietruszki. Mniam! To danie wprost rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Potrawa bez wątpienia przypadnie do gustu wielbicielom włoskiej kuchni. Po przepis powinny sięgać również osoby lubujące się w bezmięsnych specjałach.

Na jaką okazję?

Aglio olio e peperoncino – choć brzmi wykwintnie, jest posiłkiem, który przyrządza się w szybkim tempie i z łatwo dostępnych składników. Idealne rozwiązanie na codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

Peperoncino to rodzaj lekko pikantnej papryki. Ostrość warzywa określa się za pomocą skali Scoville’a. Na podstawie ilości substancji zwanej kapsaicyną możliwe jest nakreślenie stopnia pikantności danego gatunku papryki.

Dla urozmaicenia:

Należy pamiętać, aby czosnek podsmażać na złoto, a nie na brązowo. Zbyt mocno zarumieniony będzie gorzki i zepsuje smak nawet najlepszego dania.