Aglio olio e peperoncino video przepis - Zobacz na przepisy.pl

Aglio olio e peperoncino - VIDEO

Spaghetti z czosnkiem, chili i oliwą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

76 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

355 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

350 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i papryczkę peperoncino pokrój, usmaż na 2 łyżkach oleju.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Makron ugotuj zgodnie zaleceniami producenta.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Do czosnku i papryczki dodaj Knorr Chłopski garnek i 350 ml wody.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Makaron dodaj do sosu i wymieszaj. Wyłóż go na talerze i udekoruj dużą ilością posiekanej pietruszki oraz papryczką chili.

Aglio olio e peperoncino - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aglio olio e peperoncino - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aglio olio e peperoncino - VIDEOAglio olio e peperoncino - VIDEO

W prostocie siła! Już dziś zrób przepyszne aglio olio e peperoncino. Wystarczy, że wymieszasz czosnek, papryczkę, makaron spaghetti oraz oliwę, a całość udekorujesz listkami świeżej pietruszki. Mniam! To danie wprost rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Potrawa bez wątpienia przypadnie do gustu wielbicielom włoskiej kuchni. Po przepis powinny sięgać również osoby lubujące się w bezmięsnych specjałach.

Na jaką okazję?

Aglio olio e peperoncino – choć brzmi wykwintnie, jest posiłkiem, który przyrządza się w szybkim tempie i z łatwo dostępnych składników. Idealne rozwiązanie na codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

Peperoncino to rodzaj lekko pikantnej papryki. Ostrość warzywa określa się za pomocą skali Scoville’a. Na podstawie ilości substancji zwanej kapsaicyną możliwe jest nakreślenie stopnia pikantności danego gatunku papryki.

Dla urozmaicenia:

Należy pamiętać, aby czosnek podsmażać na złoto, a nie na brązowo. Zbyt mocno zarumieniony będzie gorzki i zepsuje smak nawet najlepszego dania.