Aglio olio e peperoncino - VIDEO
Spaghetti z czosnkiem, chili i oliwą
łatwe
482 osoby zapisały
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
2 łyżki
350 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek obierz z łupin i dość drobno posiekaj. Papryczkę peperoncino umyj, wysusz, a następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki.

Krok 2
W większym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli. Gdy będzie wrzeć, wrzuć odmierzoną ilość makaronu spaghetti i gotuj zgodnie z podanymi na opakowaniu zaleceniami producenta.

Krok 3
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć posiekany ząbek czosnku i papryczkę. Jak tylko warzywa zaczną się delikatnie rumienić, dodaj Knorr Chłopski garnek oraz 350 ml wody. Całość energicznie zamieszaj, by dobrze rozpuścić proszek z opakowania.

Krok 4
Ugotowany al dente i dobrze odcedzony makaron dodaj do sosu, a wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe aglio olio peperoncino wyłóż na talerze i tuż przed podaniem udekoruj dużą ilością drobno posiekanej natki pietruszki oraz cienkimi plasterkami papryczki chili.


Dobra rada:
W prostocie siła! Już dziś zaskocz wszystkich domowników lub gości wyśmienitą potrawą aglio olio e peperoncino. Wystarczy, że wymieszasz czosnek, papryczkę, makaron spaghetti oraz oliwę, a całość udekorujesz listkami świeżej pietruszki. Mniam! To danie wprost rozpływa się w ustach!
Dla kogo?
Potrawa bez wątpienia przypadnie do gustu wielbicielom włoskiej kuchni. Kto jeszcze może pokochać spaghetti aglio olio e peperoncino? Przepis mile zaskoczy wegetarian oraz osoby lubiące potrawy z nutą pikanterii.
Na jaką okazję?
Makaron aglio olio e peperoncino – choć brzmi wykwintnie, jest posiłkiem, który przyrządza się w szybkim tempie i z łatwo dostępnych składników. To wprost idealne rozwiązanie na błyskawiczny, codzienny obiad.
Czy wiesz, że?
Peperoncino to rodzaj lekko pikantnej papryki. Ostrość warzywa określa się za pomocą skali Scoville’a. Na podstawie ilości substancji zwanej kapsaicyną możliwe jest nakreślenie stopnia pikantności danego gatunku papryki.
Dla urozmaicenia:
Należy pamiętać, aby czosnek podsmażać na złoto, a nie na brązowo. Zbyt mocno zarumieniony stanie się gorzki i zepsuje smak nawet najlepszego dania. Gotowy makaron aglio olio e peperoncino tuż przed podaniem można udekorować odrobiną drobno tartego parmezanu. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aglio olio e peperoncino - VIDEO
W prostocie siła! Już dziś zrób przepyszne aglio olio e peperoncino. Wystarczy, że wymieszasz czosnek, papryczkę, makaron spaghetti oraz oliwę, a całość udekorujesz listkami świeżej pietruszki. Mniam! To danie wprost rozpływa się w ustach!
Dla kogo?
Potrawa bez wątpienia przypadnie do gustu wielbicielom włoskiej kuchni. Po przepis powinny sięgać również osoby lubujące się w bezmięsnych specjałach.
Na jaką okazję?
Aglio olio e peperoncino – choć brzmi wykwintnie, jest posiłkiem, który przyrządza się w szybkim tempie i z łatwo dostępnych składników. Idealne rozwiązanie na codzienny obiad.
Czy wiesz, że?
Peperoncino to rodzaj lekko pikantnej papryki. Ostrość warzywa określa się za pomocą skali Scoville’a. Na podstawie ilości substancji zwanej kapsaicyną możliwe jest nakreślenie stopnia pikantności danego gatunku papryki.
Dla urozmaicenia:
Należy pamiętać, aby czosnek podsmażać na złoto, a nie na brązowo. Zbyt mocno zarumieniony będzie gorzki i zepsuje smak nawet najlepszego dania.