
Składniki
2 sztuki
1 kilogram
null
null
2 łyżki
5 sztuk
3 łyżki
1 szklanka
800 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobniutko i podsmaż na rozgrzanym oleju.
Krok 2
Dodaj obrane ze skórek, rozkrojone w ćwiartki pomidory.
Krok 3
Podlej winem rozmieszanym z bulionem Knorra i duś na małym ogniu przez 30 minut. Dopraw do smaku.
Krok 4
Filety umyj, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na kilka minut, po czy osusz ją, oprósz solą i pieprzem.
Krok 5
Następnie obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Włóż do warzywnego wywaru, podgotuj jeszcze przez kilka minut i rozłóż na talerze.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej