
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
3 łyżki
800 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do wrzącej osolonej wody z cukrem wrzuć fasolkę. Gotuj do czasu, gdy będzie miękka, po czym odcedź.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj, pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na małe kawałki.
Krok 3
Rozgrzej olej, na którym zeszklij cebulę i czosnek.
Krok 4
Dodaj pomidory, keczup i duś przez kilka minut.
Krok 5
Zalej szklanką wody, dodaj tymianek, sok z cytryny, liść laurowy, pieprz, sól oraz cukier. Duś przez 10 minut.
Krok 6
Sos przetrzyj przez sito i polej odcedzoną fasolkę szparagową.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej