Duszona okra z pomidorami po kreolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona okra z pomidorami po kreolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

300 gramów

3 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

200 gramów

400 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

50 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Seler, cebulę i paprykę pokrój w kostkę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Okrę pokrój w grube, 0,5- milimetrowe plastry. Pokrusz ser typu feta.

Duszona okra z pomidorami po kreolsku - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek, seler i paprykę.

Duszona okra z pomidorami po kreolsku - Krok 2

Krok 3

Gdy cebula się zeszkli, dodaj okrę, pomidory z puszki, tymianek i oregano. Całość gotuj 20 minut.

Duszona okra z pomidorami po kreolsku - Krok 3

Krok 4

Dopraw do smaku przyprawą Cajun Knorr, pieprzem, solą, sosami Worcester i Tabasco. Duszoną okrę nałóż na talerz. Podawaj z chlebem, posypaną natką pietruszki i serem typu feta.

Duszona okra z pomidorami po kreolsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Okra smakuje idealnie również z krewetkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona okra z pomidorami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona okra z pomidorami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona okra z pomidorami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona okra z pomidorami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona okra z pomidorami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona okra z pomidorami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona okra z pomidorami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona okra z pomidorami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona okra z pomidorami po kreolskuDuszona okra z pomidorami po kreolsku

Kto powiedział, że gotowanie musi ograniczać się wyłącznie do tych samych składników i przepisów? Jedzenie to nieodłączna część naszego życia, dlatego warto zadbać o to, aby przygotowywane przez nas posiłki były urozmaicone. Tym, co zmieni Twój dotychczasowy jadłospis, jest przepis na duszoną okrę z pomidorami po kreolsku. Skusisz się?

Dla kogo?

Dla osób, które są zainteresowane kuchnią pochodzącą z różnych zakątków świata. Mowa o Tobie?

Na jaką okazję?

Duszona okra z pomidorami po kreolsku sprawdzi się świetnie w formie przystawki. Takie połączenie na pewno pozytywnie zaskoczy Twoich gości!

Czy wiesz, że?

Podczas gotowania okry wycieka z niej lekki sok, który dodaje potrawie gęstości. Stanowi więc ona ważny składnik kuchni kreolskiej, dzięki czemu do zagęszczenia nie używa się w niej mąki ani zasmażki.

Dla urozmaicenia:

Okra smakuje równie dobrze w połączeniu z krewetkami.