
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
300 gramów
3 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
200 gramów
400 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
50 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Seler, cebulę i paprykę pokrój w kostkę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Okrę pokrój w grube, 0,5- milimetrowe plastry. Pokrusz ser typu feta.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek, seler i paprykę.

Krok 3
Gdy cebula się zeszkli, dodaj okrę, pomidory z puszki, tymianek i oregano. Całość gotuj 20 minut.

Krok 4
Dopraw do smaku przyprawą Cajun Knorr, pieprzem, solą, sosami Worcester i Tabasco. Duszoną okrę nałóż na talerz. Podawaj z chlebem, posypaną natką pietruszki i serem typu feta.


Dobra rada:
Okra smakuje idealnie również z krewetkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona okra z pomidorami po kreolsku
Kto powiedział, że gotowanie musi ograniczać się wyłącznie do tych samych składników i przepisów? Jedzenie to nieodłączna część naszego życia, dlatego warto zadbać o to, aby przygotowywane przez nas posiłki były urozmaicone. Tym, co zmieni Twój dotychczasowy jadłospis, jest przepis na duszoną okrę z pomidorami po kreolsku. Skusisz się?
Dla kogo?
Dla osób, które są zainteresowane kuchnią pochodzącą z różnych zakątków świata. Mowa o Tobie?
Na jaką okazję?
Duszona okra z pomidorami po kreolsku sprawdzi się świetnie w formie przystawki. Takie połączenie na pewno pozytywnie zaskoczy Twoich gości!
Czy wiesz, że?
Podczas gotowania okry wycieka z niej lekki sok, który dodaje potrawie gęstości. Stanowi więc ona ważny składnik kuchni kreolskiej, dzięki czemu do zagęszczenia nie używa się w niej mąki ani zasmażki.
Dla urozmaicenia:
Okra smakuje równie dobrze w połączeniu z krewetkami.