
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
300 gramów
3 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
200 gramów
400 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
50 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Seler, cebulę i paprykę pokrój w kostkę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Okrę pokrój w grube, 0,5- milimetrowe plastry. Pokrusz ser typu feta.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek, seler i paprykę.

Krok 3
Gdy cebula się zeszkli, dodaj okrę, pomidory z puszki, tymianek i oregano. Całość gotuj 20 minut.

Krok 4
Dopraw do smaku przyprawą Cajun Knorr, pieprzem, solą, sosami Worcester i Tabasco. Duszoną okrę nałóż na talerz. Podawaj z chlebem, posypaną natką pietruszki i serem typu feta.


Dobra rada:
Okra smakuje idealnie również z krewetkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona okra z pomidorami po kreolsku
Kto powiedział, że gotowanie musi ograniczać się wyłącznie do tych samych składników i przepisów? Jedzenie to nieodłączna część naszego życia, dlatego warto zadbać o to, aby przygotowywane przez nas posiłki były urozmaicone. Tym, co zmieni Twój dotychczasowy jadłospis, jest przepis na duszoną okrę z pomidorami po kreolsku. Skusisz się?
Dla kogo?
Dla osób, które są zainteresowane kuchnią pochodzącą z różnych zakątków świata. Mowa o Tobie?
Na jaką okazję?
Duszona okra z pomidorami po kreolsku sprawdzi się świetnie w formie przystawki. Takie połączenie na pewno pozytywnie zaskoczy Twoich gości!
Czy wiesz, że?
Podczas gotowania okry wycieka z niej lekki sok, który dodaje potrawie gęstości. Stanowi więc ona ważny składnik kuchni kreolskiej, dzięki czemu do zagęszczenia nie używa się w niej mąki ani zasmażki.
Dla urozmaicenia:
Okra smakuje równie dobrze w połączeniu z krewetkami.


































