
Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
1 łyżeczka
6 sztuk
3 cm
240 mililitrów
60 gramów
60 gramów
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżka
5 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
15 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj i potnij na poszczególne części, usuwając jednocześnie lotkę – końcową część skrzydełka. Lotki wykorzystasz potem do przygotowania bulionu. Pokrojone skrzydełka osusz ręcznikiem papierowym, a następnie oprósz solą i przyprawą Koreański Grill Knorr. Mięso pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin. Posiekaj czosnek, zetrzyj na tarce imbir oraz wyciśnij sok z limonki.

Krok 2
Czosnek, imbir, sos sojowy, pastę Gochujang (lub pastę z chili), brązowy cukier, cytrynę, miód, wino, ocet i pieprz doprowadź do wrzenia. Sos gotuj na małym ogniu ok. 5–8 minut do czasu, aż lekko zgęstnieje. Następnie przecedź sos przez sito o drobnych oczkach. Gotowy sos odstaw na bok.

Krok 3
W woku lub na żeliwnej patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 170°C. Zamarynowane skrzydełka obtocz w mące ziemniaczanej.

Krok 4
Skrzydełka smaż partiami w głębokim oleju na złoty kolor, często je obracając, do momentu, aż będą chrupiące z zewnątrz i dopieczone w środku. W razie potrzeby możesz je dopiec w piekarniku.

Krok 5
Gotowe skrzydełka zanurz w sosie, a potem obtocz w ziarnach sezamu.


Dobra rada:
Skrzydełka podawaj z posiekaną dymką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażone skrzydełka po koreańsku
Azjatycka kuchnia to niekończąca się opowieść — pełna przepisów, pomysłów i zaskakujących potraw. Wystarczy lekko zboczyć ze szlaku curry, sushi oraz tajskiego jedzenia, by trafić do równie interesującej Korei! W tym regionie znajdziemy mistrzów smażenia i grillowania, a wśród nich przepis na smażone skrzydełka po koreańsku, który zdradzamy poniżej. Szkoda wycierać palce w trakcie jedzenia — lepiej palce lizać! Oto niezastąpiony koreański grill!
Dla kogo?
Dla miłośników wszelkich smażonych potraw, grilla oraz rozmaitych odmian skrzydełek.
Na jakie okazje?
Koreański grill świetnie nada się na obiad. W niektórych przypadkach będzie idealnym wyborem na „cheat day”.
Dla urozmaicenia:
Świetnym dodatkiem do skrzydełek po koreańsku będzie grillowana cebulka dymka.