Skrzydełka po koreańsku z piekarnika – przepis | Przepisy.pl pixel

Smażone skrzydełka po koreańsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

1 łyżeczka

6 sztuk

3 cm

240 mililitrów

60 gramów

60 gramów

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżka

5 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj i potnij na poszczególne części, usuwając jednocześnie lotkę – końcową część skrzydełka. Lotki wykorzystasz potem do przygotowania bulionu. Pokrojone skrzydełka osusz ręcznikiem papierowym, a następnie oprósz solą i przyprawą Koreański Grill Knorr. Mięso pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin. Posiekaj czosnek, zetrzyj na tarce imbir oraz wyciśnij sok z limonki.

Smażone skrzydełka po koreańsku - Krok 1

Krok 2

Czosnek, imbir, sos sojowy, pastę Gochujang (lub pastę z chili), brązowy cukier, cytrynę, miód, wino, ocet i pieprz doprowadź do wrzenia. Sos gotuj na małym ogniu ok. 5–8 minut do czasu, aż lekko zgęstnieje. Następnie przecedź sos przez sito o drobnych oczkach. Gotowy sos odstaw na bok.

Smażone skrzydełka po koreańsku - Krok 2

Krok 3

W woku lub na żeliwnej patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 170°C. Zamarynowane skrzydełka obtocz w mące ziemniaczanej.

Smażone skrzydełka po koreańsku - Krok 3

Krok 4

Skrzydełka smaż partiami w głębokim oleju na złoty kolor, często je obracając, do momentu, aż będą chrupiące z zewnątrz i dopieczone w środku. W razie potrzeby możesz je dopiec w piekarniku.

Smażone skrzydełka po koreańsku - Krok 4

Krok 5

Gotowe skrzydełka zanurz w sosie, a potem obtocz w ziarnach sezamu.

Smażone skrzydełka po koreańsku - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Skrzydełka podawaj z posiekaną dymką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone skrzydełka po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone skrzydełka po koreańskuSmażone skrzydełka po koreańsku

Azjatycka kuchnia to niekończąca się opowieść — pełna przepisów, pomysłów i zaskakujących potraw. Wystarczy lekko zboczyć ze szlaku curry, sushi oraz tajskiego jedzenia, by trafić do równie interesującej Korei! W tym regionie znajdziemy mistrzów smażenia i grillowania, a wśród nich przepis na smażone skrzydełka po koreańsku, który zdradzamy poniżej. Szkoda wycierać palce w trakcie jedzenia — lepiej palce lizać! Oto niezastąpiony koreański grill!

Dla kogo?

Dla miłośników wszelkich smażonych potraw, grilla oraz rozmaitych odmian skrzydełek.

Na jakie okazje?

Koreański grill świetnie nada się na obiad. W niektórych przypadkach będzie idealnym wyborem na „cheat day”.

Dla urozmaicenia:

Świetnym dodatkiem do skrzydełek po koreańsku będzie grillowana cebulka dymka.