Smażone skrzydełka po koreańsku

- Krok 1Skrzydełka umyj i potnij na poszczególne części, usuwając jednocześnie lotkę – końcową część skrzydełka. Lotki wykorzystasz potem do przygotowania bulionu. Pokrojone skrzydełka osusz ręcznikiem papierowym, a następnie oprósz solą i przyprawą Koreański Grill Knorr. Mięso pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin. Posiekaj czosnek, zetrzyj na tarce imbir oraz wyciśnij sok z limonki.
- Krok 2Czosnek, imbir, sos sojowy, pastę Gochujang (lub pastę z chili), brązowy cukier, cytrynę, miód, wino, ocet i pieprz doprowadź do wrzenia. Sos gotuj na małym ogniu ok. 5–8 minut do czasu, aż lekko zgęstnieje. Następnie przecedź sos przez sito o drobnych oczkach. Gotowy sos odstaw na bok.
- Krok 3W woku lub na żeliwnej patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 170°C. Zamarynowane skrzydełka obtocz w mące ziemniaczanej.
- Krok 4Skrzydełka smaż partiami w głębokim oleju na złoty kolor, często je obracając, do momentu, aż będą chrupiące z zewnątrz i dopieczone w środku. W razie potrzeby możesz je dopiec w piekarniku.
- Krok 5Gotowe skrzydełka zanurz w sosie, a potem obtocz w ziarnach sezamu.

Skrzydełka podawaj z posiekaną dymką.

Smażone skrzydełka po koreańsku
Azjatycka kuchnia to niekończąca się opowieść — pełna przepisów, pomysłów i zaskakujących potraw. Wystarczy lekko zboczyć ze szlaku curry, sushi oraz tajskiego jedzenia, by trafić do równie interesującej Korei! W tym regionie znajdziemy mistrzów smażenia i grillowania, a wśród nich przepis na smażone skrzydełka po koreańsku, który zdradzamy poniżej. Szkoda wycierać palce w trakcie jedzenia — lepiej palce lizać! Oto niezastąpiony koreański grill!
Dla kogo?
Dla miłośników wszelkich smażonych potraw, grilla oraz rozmaitych odmian skrzydełek.
Na jakie okazje?
Koreański grill świetnie nada się na obiad. W niektórych przypadkach będzie idealnym wyborem na „cheat day”.
Dla urozmaicenia:
Świetnym dodatkiem do skrzydełek po koreańsku będzie grillowana cebulka dymka.