
Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
1 łyżeczka
6 sztuk
3 cm
240 mililitrów
60 gramów
60 gramów
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżka
5 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
15 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj i potnij na poszczególne części, usuwając jednocześnie lotkę – końcową część skrzydełka. Lotki wykorzystasz potem do przygotowania bulionu. Pokrojone skrzydełka osusz ręcznikiem papierowym, a następnie oprósz solą i przyprawą Koreański Grill Knorr. Mięso pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin. Posiekaj czosnek, zetrzyj na tarce imbir oraz wyciśnij sok z limonki.

Krok 2
Czosnek, imbir, sos sojowy, pastę Gochujang (lub pastę z chili), brązowy cukier, cytrynę, miód, wino, ocet i pieprz doprowadź do wrzenia. Sos gotuj na małym ogniu ok. 5–8 minut do czasu, aż lekko zgęstnieje. Następnie przecedź sos przez sito o drobnych oczkach. Gotowy sos odstaw na bok.

Krok 3
W woku lub na żeliwnej patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 170°C. Zamarynowane skrzydełka obtocz w mące ziemniaczanej.

Krok 4
Skrzydełka smaż partiami w głębokim oleju na złoty kolor, często je obracając, do momentu, aż będą chrupiące z zewnątrz i dopieczone w środku. W razie potrzeby możesz je dopiec w piekarniku.

Krok 5
Gotowe skrzydełka zanurz w sosie, a potem obtocz w ziarnach sezamu.


Dobra rada:
Skrzydełka podawaj z posiekaną dymką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażone skrzydełka po koreańsku
Azjatycka kuchnia to niekończąca się opowieść — pełna przepisów, pomysłów i zaskakujących potraw. Wystarczy lekko zboczyć ze szlaku curry, sushi oraz tajskiego jedzenia, by trafić do równie interesującej Korei! W tym regionie znajdziemy mistrzów smażenia i grillowania, a wśród nich przepis na smażone skrzydełka po koreańsku, który zdradzamy poniżej. Szkoda wycierać palce w trakcie jedzenia — lepiej palce lizać! Oto niezastąpiony koreański grill!
Dla kogo?
Dla miłośników wszelkich smażonych potraw, grilla oraz rozmaitych odmian skrzydełek.
Na jakie okazje?
Koreański grill świetnie nada się na obiad. W niektórych przypadkach będzie idealnym wyborem na „cheat day”.
Dla urozmaicenia:
Świetnym dodatkiem do skrzydełek po koreańsku będzie grillowana cebulka dymka.