Sałatka Gyros przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Gyros

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

564 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

80 mililitrów

80 mililitrów

150 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Karkówkę pokrój w paski i przełóż do naczynia. Dodaj do niej jajko oraz Przyprawę do gyrosa Knorr. Dokładnie wymieszaj składniki, dodając trzy łyżki mąki ziemniaczanej.

Sałatka Gyros - Krok 1

Krok 2

Podsmaż mięso na patelni, następie przełóż do miski, aby wystygło. Nie wylewaj tłuszczu z patelni.

Sałatka Gyros - Krok 2

Krok 3

Pokrój tortille w grube paski i podsmaż na złoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Sałatka Gyros - Krok 3

Krok 4

Cebule oraz papryki posmaruj lekko tłuszczem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 10 - 15 minut, do momentu kiedy warzywa zmiękną.

Sałatka Gyros - Krok 4

Krok 5

Paprykę przełóż do miski i nakryj folią (upieczona papryka zawinięta w folię paruje, powodując, że skórka łatwiej odchodzi). Po kilku minutach zdejmij z niej skórkę i pokrój w grube paski.

Sałatka Gyros - Krok 5

Krok 6

Cebule i sałatę również pokrój w paski. Sos sałatkowy połącz z majonezem i ketchupem.

Sałatka Gyros - Krok 6

Krok 7

Na dnie dużej miski ułóż pokrojoną sałatę. Nałóż na nią część sosu, następnie mięso i kolejną warstwę sałaty. Wierzch wyłóż upieczonymi warzywami, całość posmaruj pozostałym sosem i nakryj podsmażonymi plackami tortilli.

Sałatka Gyros - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • adam adam

    adam adam , 22.04.2016

    pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka GyrosSałatka Gyros

Gyros, który przywędrował do Polski z Bałkanów, robi u nas zawrotną karierę i pojawia się ciągle pod nowymi postaciami. To już nie tylko grillowane kawałki mięsa z warzywami i sosem zawinięte w tortillę czy schowane w bułce, ale także sałatki, których kolejne wersje podbijają polskie stoły, zwłaszcza przy okazji domowych przyjęć. W naszej sałatce proponujemy wykorzystać popularne i niezwykle smaczne mięso z karkówki, która dzięki odpowiednio dobranej mieszance przypraw, pachnie dokładnie tak, jak mięso serwowane w tureckich barach. Kolejnymi składnikami sałatki są warzywa: czerwona cebula, chrupiąca świeża sałata oraz czerwona słodka papryka, z której radzimy zdjąć skórkę, aby była aksamitna i miękka. Sałatkę podawaj z trójkątnymi chipsami kukurydzianymi zwanymi nachos, ewentualnie zestaw ją z pokrojonymi na mniejsze kawałki i podpieczonymi na gorącej suchej patelni plackami tortilli.