
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
4 sztuki
80 mililitrów
80 mililitrów
150 mililitrów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Karkówkę pokrój w paski i przełóż do naczynia. Dodaj do niej jajko oraz Przyprawę do gyrosa Knorr. Dokładnie wymieszaj składniki, dodając trzy łyżki mąki ziemniaczanej.
Krok 2
Podsmaż mięso na patelni, następie przełóż do miski, aby wystygło. Nie wylewaj tłuszczu z patelni.
Krok 3
Pokrój tortille w grube paski i podsmaż na złoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 4
Cebule oraz papryki posmaruj lekko tłuszczem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 10 - 15 minut, do momentu kiedy warzywa zmiękną.
Krok 5
Paprykę przełóż do miski i nakryj folią (upieczona papryka zawinięta w folię paruje, powodując, że skórka łatwiej odchodzi). Po kilku minutach zdejmij z niej skórkę i pokrój w grube paski.
Krok 6
Cebule i sałatę również pokrój w paski. Sos sałatkowy połącz z majonezem i ketchupem.
Krok 7
Na dnie dużej miski ułóż pokrojoną sałatę. Nałóż na nią część sosu, następnie mięso i kolejną warstwę sałaty. Wierzch wyłóż upieczonymi warzywami, całość posmaruj pozostałym sosem i nakryj podsmażonymi plackami tortilli.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Gyros
Gyros, który przywędrował do Polski z Bałkanów, robi u nas zawrotną karierę i pojawia się ciągle pod nowymi postaciami. To już nie tylko grillowane kawałki mięsa z warzywami i sosem zawinięte w tortillę czy schowane w bułce, ale także sałatki, których kolejne wersje podbijają polskie stoły, zwłaszcza przy okazji domowych przyjęć. W naszej sałatce proponujemy wykorzystać popularne i niezwykle smaczne mięso z karkówki, która dzięki odpowiednio dobranej mieszance przypraw, pachnie dokładnie tak, jak mięso serwowane w tureckich barach. Kolejnymi składnikami sałatki są warzywa: czerwona cebula, chrupiąca świeża sałata oraz czerwona słodka papryka, z której radzimy zdjąć skórkę, aby była aksamitna i miękka. Sałatkę podawaj z trójkątnymi chipsami kukurydzianymi zwanymi nachos, ewentualnie zestaw ją z pokrojonymi na mniejsze kawałki i podpieczonymi na gorącej suchej patelni plackami tortilli.