Sałatka Gyros przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Gyros

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

596 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

80 mililitrów

80 mililitrów

150 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotowanie sałatki gyros z nachosami zacznij od przygotowania 400 gramów karkówki. Pokrój ją w paski na desce do krojenia, a następnie przełóż do dużej miski. Wbij do naczynia jajko i wsyp zawartość Przyprawy do gyrosa Knorr. Wymieszaj składniki i wsyp do miski 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Ponownie dokładnie wymieszaj zawartość naczynia tak, aby mięso połączyło się z mąką, przyprawą i jajkiem.

Sałatka Gyros - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wrzuć na nią obtoczoną w przyprawach karkówkę i smaż, aż przyrumieni się z każdej strony. Gdy mięso będzie już gotowe, przełóż je do miski i odstaw do wystygnięcia. Nie wylewaj tłuszczu z patelni – jeszcze Ci się przyda!

Sałatka Gyros - Krok 2

Krok 3

Sięgnij po placki tortilli. Pokrój je w grube paski lub trójkąty. Wsyp je na rozgrzaną patelnię z olejem, na którym smażyło się przed chwilą mięso. Smaż kawałki tortilli, aż nabiorą złocistego koloru. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz pominąć ten krok i kupić gotowe nachosy.

Sałatka Gyros - Krok 3

Krok 4

Nastaw piekarnik na temperaturę 180°C w trybie góra-dół i zajmij się warzywami. Dwie czerwone cebule oraz paprykę żółtą i czerwoną posmaruj z wierzchu olejem (możesz to zrobić pędzelkiem kuchennym do ciast) i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Na razie nie krój warzyw – gdy piekarnik się nagrzeje, wstaw je w całości w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10-15 minut do momentu, aż warzywa widocznie zmiękną. Poznasz to po pomarszczonej skórce.

Sałatka Gyros - Krok 4

Krok 5

Czerwoną i żółtą paprykę przełóż do miski. Nakryj naczynie folią aluminiową. Upieczona papryka zawinięta w folię paruje, powodując, że skórka łatwiej odchodzi. Po kilku minutach zdejmij folię, wyjmij paprykę na deskę do krojenia i pozbądź się z niej skórki. Pokrój ją w grube paski.

Sałatka Gyros - Krok 5

Krok 6

W paski pokrój również upieczoną czerwoną cebulę i 100 gramów świeżej sałaty lodowej. Przygotuj małą miskę. Wsyp do niej zawartość Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem Knorr. Połącz go z 80 mililitrami łagodnego ketchupu i taką samą ilością majonezu. Wymieszaj składniki sosu i odstaw miskę.

Sałatka Gyros - Krok 6

Krok 7

Na koniec przygotuj miskę, w której chcesz zaserwować sałatkę gyros z nachosami. Jej dno wyłóż pokrojoną sałatą lodową. Nałóż na nią część stworzonego przed chwilą sosu – resztę zostaw na kolejną warstwę. Wsyp do miski usmażoną karkówkę i kolejną porcję sałaty. Wierzch sałatki wyłóż upieczoną cebulą i papryką. Całość posmaruj pozostałym w misce sosem, a następnie przykryj nachosami lub podsmażonymi plackami tortilli.

Sałatka Gyros - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Eksperymentuj ze składnikami – dodaj do sałatki świeżego ogórka lub kukurydzę. Sałatę lodową możesz zastąpić krojoną w paski kapustą pekińską.

1

Opinie o przepisie

  • adam adam

    adam adam , 22.04.2016

    pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka GyrosSałatka Gyros

Gyros robi u nas zawrotną karierę i pojawia się ciągle pod nowymi postaciami. To już nie tylko grillowane kawałki mięsa z warzywami i sosem zawinięte w tortillę czy schowane w bułce, ale także sałatki, których kolejne wersje podbijają polskie stoły, zwłaszcza przy okazji domowych przyjęć. Oprócz mięsa z karkówki składnikami sałatki gyros z nachosami są warzywa: czerwona cebula, chrupiąca świeża sałata oraz czerwona słodka papryka, z której radzimy zdjąć skórkę, aby była aksamitna i miękka. 

Dla kogo?

Przepadacie za aromatycznym mięsem i świeżymi warzywami? W naszej sałatce proponujemy wykorzystać popularne i niezwykle smaczne mięso z karkówki, które dzięki odpowiednio dobranej mieszance przypraw, pachnie dokładnie tak, jak mięso serwowane w tureckich barach.

Na jaką okazję?

Warstwowa sałatka gyros idealnie sprawdzi się na przyjęcia – nachosy i lekko pikantne mięso od razu kojarzą nam się z luźnym czasem spędzanym z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Gyros przywędrował do Polski z Grecji. Powstanie tego dania zainspirował turecki kebab, a dokładnie forma przyrządzania mięsa na obracającym się ruszcie – „gyros” oznacza mniej więcej tyle co „kręcić się”.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę gyros zazwyczaj podaje się z trójkątnymi chipsami kukurydzianymi zwanymi nachos, ewentualnie zestawia się ją z pokrojonymi na mniejsze kawałki i podpieczonymi na gorącej suchej patelni tortillami. Chcecie dla urozmaicenia zawinąć sałatkę w placki i zabrać ją ze sobą jako przekąskę? Nic nie stoi na przeszkodzie!