Sałatka Gyros przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Gyros

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

562 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

80 mililitrów

80 mililitrów

150 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Karkówkę pokrój w paski i przełóż do naczynia. Dodaj do niej jajko oraz Przyprawę do gyrosa Knorr. Dokładnie wymieszaj składniki, dodając trzy łyżki mąki ziemniaczanej.

Sałatka Gyros - Krok 1

Krok 2

Podsmaż mięso na patelni, następie przełóż do miski, aby wystygło. Nie wylewaj tłuszczu z patelni.

Sałatka Gyros - Krok 2

Krok 3

Pokrój tortille w grube paski i podsmaż na złoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Sałatka Gyros - Krok 3

Krok 4

Cebule oraz papryki posmaruj lekko tłuszczem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 10 - 15 minut, do momentu kiedy warzywa zmiękną.

Sałatka Gyros - Krok 4

Krok 5

Paprykę przełóż do miski i nakryj folią (upieczona papryka zawinięta w folię paruje, powodując, że skórka łatwiej odchodzi). Po kilku minutach zdejmij z niej skórkę i pokrój w grube paski.

Sałatka Gyros - Krok 5

Krok 6

Cebule i sałatę również pokrój w paski. Sos sałatkowy połącz z majonezem i ketchupem.

Sałatka Gyros - Krok 6

Krok 7

Na dnie dużej miski ułóż pokrojoną sałatę. Nałóż na nią część sosu, następnie mięso i kolejną warstwę sałaty. Wierzch wyłóż upieczonymi warzywami, całość posmaruj pozostałym sosem i nakryj podsmażonymi plackami tortilli.

Sałatka Gyros - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • adam adam

    adam adam , 22.04.2016

    pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka GyrosSałatka Gyros

Gyros, który przywędrował do Polski z Bałkanów, robi u nas zawrotną karierę i pojawia się ciągle pod nowymi postaciami. To już nie tylko grillowane kawałki mięsa z warzywami i sosem zawinięte w tortillę czy schowane w bułce, ale także sałatki, których kolejne wersje podbijają polskie stoły, zwłaszcza przy okazji domowych przyjęć. W naszej sałatce proponujemy wykorzystać popularne i niezwykle smaczne mięso z karkówki, która dzięki odpowiednio dobranej mieszance przypraw, pachnie dokładnie tak, jak mięso serwowane w tureckich barach. Kolejnymi składnikami sałatki są warzywa: czerwona cebula, chrupiąca świeża sałata oraz czerwona słodka papryka, z której radzimy zdjąć skórkę, aby była aksamitna i miękka. Sałatkę podawaj z trójkątnymi chipsami kukurydzianymi zwanymi nachos, ewentualnie zestaw ją z pokrojonymi na mniejsze kawałki i podpieczonymi na gorącej suchej patelni plackami tortilli.