Sałatka Gyros

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

543 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

80 mililitrów

80 mililitrów

150 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w paski i przełóż do naczynia. Dodaj do niej jajko oraz Przyprawę do gyrosa Knorr. Dokładnie wymieszaj składniki, dodając trzy łyżki mąki ziemniaczanej.

Sałatka Gyros - Krok 1

Krok 2

Podsmaż mięso na patelni, następie przełóż do miski, aby wystygło. Nie wylewaj tłuszczu z patelni.

Sałatka Gyros - Krok 2

Krok 3

Pokrój tortille w grube paski i podsmaż na złoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Sałatka Gyros - Krok 3

Krok 4

Cebule oraz papryki posmaruj lekko tłuszczem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 10 - 15 minut, do momentu kiedy warzywa zmiękną.

Sałatka Gyros - Krok 4

Krok 5

Paprykę przełóż do miski i nakryj folią (upieczona papryka zawinięta w folię paruje, powodując, że skórka łatwiej odchodzi). Po kilku minutach zdejmij z niej skórkę i pokrój w grube paski.

Sałatka Gyros - Krok 5

Krok 6

Cebule i sałatę również pokrój w paski. Sos sałatkowy połącz z majonezem i ketchupem.

Sałatka Gyros - Krok 6

Krok 7

Na dnie dużej miski ułóż pokrojoną sałatę. Nałóż na nią część sosu, następnie mięso i kolejną warstwę sałaty. Wierzch wyłóż upieczonymi warzywami, całość posmaruj pozostałym sosem i nakryj podsmażonymi plackami tortilli.

Sałatka Gyros - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • adam

    adam, 22.04.2016

    pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka GyrosSałatka Gyros

Gyros, który przywędrował do Polski z Bałkanów, robi u nas zawrotną karierę i pojawia się ciągle pod nowymi postaciami. To już nie tylko grillowane kawałki mięsa z warzywami i sosem zawinięte w tortillę czy schowane w bułce, ale także sałatki, których kolejne wersje podbijają polskie stoły, zwłaszcza przy okazji domowych przyjęć. W naszej sałatce proponujemy wykorzystać popularne i niezwykle smaczne mięso z karkówki, która dzięki odpowiednio dobranej mieszance przypraw, pachnie dokładnie tak, jak mięso serwowane w tureckich barach. Kolejnymi składnikami sałatki są warzywa: czerwona cebula, chrupiąca świeża sałata oraz czerwona słodka papryka, z której radzimy zdjąć skórkę, aby była aksamitna i miękka. Sałatkę podawaj z trójkątnymi chipsami kukurydzianymi zwanymi nachos, ewentualnie zestaw ją z pokrojonymi na mniejsze kawałki i podpieczonymi na gorącej suchej patelni plackami tortilli.