Przepisy na Sałatki z kalafiorem

7 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (7)

Sałatka z brokułów i kalafiora
ratingratingratingratingrating

235

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wiosna przez cały rok na talerzu? Tak! Sałatka z brokułem i kalafiorem przypomni wam o słonecznyc...
Sałatka z kalafiorem
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Proponowana w tym przepisie sałatka jest uniwersalnym dodatkiem do obiadów, ale równie dobrze spr...
Sałatka z kalafiorem i koperkiem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Proste rozwiązania są czasem najlepsze – zasada ta sprawdza się również w kulinarnym świecie. Prz...
Sałatka warzywna z dipem szafranowym
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka warzywna z dipem szafranowym to doskonały sposób na smaczną przekąskę między głównymi pos...
SAŁATKA Z KALAFIORA
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z kalafioremSałatki z kalafiorem

Kalafior to niezwykle popularne warzywo. Chociaż najpopularniejsze są kalafiory białe, dostępne są również w wersji zielonej, zwanej romanesco, żółtej oraz fioletowej. Często używane do przygotowywania zup albo dodatków do drugiego dania, w formie gotowanej, z rumianą bułką tartą. Kalafiory można także jeść na surowo – w takiej formie doskonale sprawdzą się w różnego rodzaju sałatkach. Pozostaną chrupiące, delikatnie słodkie, bardzo dobrze będą smakowały z wieloma bardziej wyrazistymi w smaku dodatkami. Spróbuj na przykład sałatki z surowego kalafiora z wędzony łososiem, jajkiem i koperkiem. Dodaj do niej ogórka konserwowego, który urozmaici jej smak. Polej ją sosem koperkowym i posyp czarnym pieprzem. Jeśli nie chcesz jeść kalafiora na surowo, zblanszuj go – przez chwilę włóż do wrzątku i przelej zimną wodą, albo ugotuj. Gotuj niezbyt długo, tak by po wyjęciu z wody pozostawał lekko twardy. Z czym podać kalafiora? Do sałatki z kalafiora bardzo dobrze pasują brokuły. Dodaj do nich pokrojoną w paski szynkę gotowaną oraz żółty ser. Dobrze sprawdzi się gatunek o ostrym smaku, np. cheddar albo tylżycki. Na bazie majonezu zrób sos czosnkowy i połącz z pozostałymi składnikami. Jeśli gotujesz warzywa pamiętaj, by je ostudzić przed dodaniem do sałatki – inaczej ser zacznie się topić. Z kalafiorem świetnie będą komponować się słodkie pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe, a także smaki południowej kuchni. Z kulinarnych eksperymentów często powstają wspaniałe połączenia. Zobacz, jak smakuje sałatka z kalafiora z oliwkami: czarnymi i zielonymi, oraz oliwą. Dodaj paprykę (sprawdzi się zarówno świeża, jak i marynowana albo grillowana) i polej całość francuskim sosem sałatkowym. Na specjalne okazje zrób białą sałatkę kalafiorową z czosnkiem. Ugotuj kalafiora, a następnie zrób do niego sos czosnkowy, posyp koperkiem i pietruszką. Podawaj danie udekorowane świeżą natką. Sałatki kalafiorowe podawaj na różne sposoby. Do obiadu zamiast surówki albo klasycznego kalafiora z bułką, na kolację albo podczas przyjęcia, do deski wędlin i serów. Życzymy smacznego.