Przepisy na Sałatki z kalafiorem
7 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Sałatki z kalafiorem
Kalafior to niezwykle popularne warzywo. Chociaż najpopularniejsze są kalafiory białe, dostępne są również w wersji zielonej, zwanej romanesco, żółtej oraz fioletowej. Często używane do przygotowywania zup albo dodatków do drugiego dania, w formie gotowanej, z rumianą bułką tartą. Kalafiory można także jeść na surowo – w takiej formie doskonale sprawdzą się w różnego rodzaju sałatkach. Pozostaną chrupiące, delikatnie słodkie, bardzo dobrze będą smakowały z wieloma bardziej wyrazistymi w smaku dodatkami. Spróbuj na przykład sałatki z surowego kalafiora z wędzony łososiem, jajkiem i koperkiem. Dodaj do niej ogórka konserwowego, który urozmaici jej smak. Polej ją sosem koperkowym i posyp czarnym pieprzem. Jeśli nie chcesz jeść kalafiora na surowo, zblanszuj go – przez chwilę włóż do wrzątku i przelej zimną wodą, albo ugotuj. Gotuj niezbyt długo, tak by po wyjęciu z wody pozostawał lekko twardy. Z czym podać kalafiora? Do sałatki z kalafiora bardzo dobrze pasują brokuły. Dodaj do nich pokrojoną w paski szynkę gotowaną oraz żółty ser. Dobrze sprawdzi się gatunek o ostrym smaku, np. cheddar albo tylżycki. Na bazie majonezu zrób sos czosnkowy i połącz z pozostałymi składnikami. Jeśli gotujesz warzywa pamiętaj, by je ostudzić przed dodaniem do sałatki – inaczej ser zacznie się topić. Z kalafiorem świetnie będą komponować się słodkie pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe, a także smaki południowej kuchni. Z kulinarnych eksperymentów często powstają wspaniałe połączenia. Zobacz, jak smakuje sałatka z kalafiora z oliwkami: czarnymi i zielonymi, oraz oliwą. Dodaj paprykę (sprawdzi się zarówno świeża, jak i marynowana albo grillowana) i polej całość francuskim sosem sałatkowym. Na specjalne okazje zrób białą sałatkę kalafiorową z czosnkiem. Ugotuj kalafiora, a następnie zrób do niego sos czosnkowy, posyp koperkiem i pietruszką. Podawaj danie udekorowane świeżą natką. Sałatki kalafiorowe podawaj na różne sposoby. Do obiadu zamiast surówki albo klasycznego kalafiora z bułką, na kolację albo podczas przyjęcia, do deski wędlin i serów. Życzymy smacznego.