Przepisy na Sałatki z kalafiorem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z kalafiorem

7 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z kalafioremSałatki z kalafiorem

Kalafior to niezwykle popularne warzywo. Chociaż najpopularniejsze są kalafiory białe, dostępne są również w wersji zielonej, zwanej romanesco, żółtej oraz fioletowej. Często używane do przygotowywania zup albo dodatków do drugiego dania, w formie gotowanej, z rumianą bułką tartą. Kalafiory można także jeść na surowo – w takiej formie doskonale sprawdzą się w różnego rodzaju sałatkach. Pozostaną chrupiące, delikatnie słodkie, bardzo dobrze będą smakowały z wieloma bardziej wyrazistymi w smaku dodatkami. Spróbuj na przykład sałatki z surowego kalafiora z wędzony łososiem, jajkiem i koperkiem. Dodaj do niej ogórka konserwowego, który urozmaici jej smak. Polej ją sosem koperkowym i posyp czarnym pieprzem. Jeśli nie chcesz jeść kalafiora na surowo, zblanszuj go – przez chwilę włóż do wrzątku i przelej zimną wodą, albo ugotuj. Gotuj niezbyt długo, tak by po wyjęciu z wody pozostawał lekko twardy. Z czym podać kalafiora? Do sałatki z kalafiora bardzo dobrze pasują brokuły. Dodaj do nich pokrojoną w paski szynkę gotowaną oraz żółty ser. Dobrze sprawdzi się gatunek o ostrym smaku, np. cheddar albo tylżycki. Na bazie majonezu zrób sos czosnkowy i połącz z pozostałymi składnikami. Jeśli gotujesz warzywa pamiętaj, by je ostudzić przed dodaniem do sałatki – inaczej ser zacznie się topić. Z kalafiorem świetnie będą komponować się słodkie pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe, a także smaki południowej kuchni. Z kulinarnych eksperymentów często powstają wspaniałe połączenia. Zobacz, jak smakuje sałatka z kalafiora z oliwkami: czarnymi i zielonymi, oraz oliwą. Dodaj paprykę (sprawdzi się zarówno świeża, jak i marynowana albo grillowana) i polej całość francuskim sosem sałatkowym. Na specjalne okazje zrób białą sałatkę kalafiorową z czosnkiem. Ugotuj kalafiora, a następnie zrób do niego sos czosnkowy, posyp koperkiem i pietruszką. Podawaj danie udekorowane świeżą natką. Sałatki kalafiorowe podawaj na różne sposoby. Do obiadu zamiast surówki albo klasycznego kalafiora z bułką, na kolację albo podczas przyjęcia, do deski wędlin i serów. Życzymy smacznego.