Sałatka z opiekanej papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z opiekanej papryki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki każdą z osobna, cebulę oraz czosnek zawiń w folię aluminiowa, upiecz przez 30 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku. Warzywa ostudź, obierz ze skóry, paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski, czosnek wyciśnij, rozetrzyj na pastę.

Krok 2

Posiekaj natkę pietruszki i kapary. Rozdziel liście cykorii, umyj je i zanurz w wodzie z octem na chwilę.

Krok 3

W misce połącz oliwę, pastę z czosnku, kapary sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami wody.

Krok 4

W powstałym sosie wymieszaj ze sobą wszystkie składanki. Sałatką z papryki nafaszeruj liście cykorii i poukładaj je na odpowiednim półmisku.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać garść rodzynek i orzechów np. pinii. Zdjęcie sałatki opiekanej z papryką zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Katarzyna Michalska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z opiekanej paprykiSałatka z opiekanej papryki

Papryki każdą z osobna, cebulę oraz czosnek zawiń w folię aluminiowa, upiecz przez 30 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku. Warzywa ostudź, obierz ze skóry, paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski, czosnek wyciśnij, rozetrzyj na pastę.