Sałatka z opiekanej papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z opiekanej papryki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki każdą z osobna, cebulę oraz czosnek zawiń w folię aluminiowa, upiecz przez 30 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku. Warzywa ostudź, obierz ze skóry, paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski, czosnek wyciśnij, rozetrzyj na pastę.

Krok 2

Posiekaj natkę pietruszki i kapary. Rozdziel liście cykorii, umyj je i zanurz w wodzie z octem na chwilę.

Krok 3

W misce połącz oliwę, pastę z czosnku, kapary sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami wody.

Krok 4

W powstałym sosie wymieszaj ze sobą wszystkie składanki. Sałatką z papryki nafaszeruj liście cykorii i poukładaj je na odpowiednim półmisku.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać garść rodzynek i orzechów np. pinii. Zdjęcie sałatki opiekanej z papryką zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Katarzyna Michalska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z opiekanej paprykiSałatka z opiekanej papryki

Papryki każdą z osobna, cebulę oraz czosnek zawiń w folię aluminiowa, upiecz przez 30 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku. Warzywa ostudź, obierz ze skóry, paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski, czosnek wyciśnij, rozetrzyj na pastę.