
Składniki
3 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki każdą z osobna, cebulę oraz czosnek zawiń w folię aluminiowa, upiecz przez 30 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku. Warzywa ostudź, obierz ze skóry, paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski, czosnek wyciśnij, rozetrzyj na pastę.
Krok 2
Posiekaj natkę pietruszki i kapary. Rozdziel liście cykorii, umyj je i zanurz w wodzie z octem na chwilę.
Krok 3
W misce połącz oliwę, pastę z czosnku, kapary sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami wody.
Krok 4
W powstałym sosie wymieszaj ze sobą wszystkie składanki. Sałatką z papryki nafaszeruj liście cykorii i poukładaj je na odpowiednim półmisku.

Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać garść rodzynek i orzechów np. pinii. Zdjęcie sałatki opiekanej z papryką zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Katarzyna Michalska.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej